Ave Centuria!

Neki događaji opravdano nose status praznika. A ako uzmemo u obzir da se svirke i albumi pojedinih bendova takođe mogu posmatrati kao iznimni praznici – s pravom – doći ćemo do zaključka da nam je i ovoga puta Centurion priredio baš jedan takav užitak. S obzirom na to da su dnevne obaveze neizbežna stvar, koja često ume da iskoči iz okvira isplaniranog, zahvaljujući istim bio sam sprečen da ispratim nastup Nemesisa koji je otvorio ovaj događaj. Kada bih sudio po dobrom raspoloženju mase koju sam zatekao po dolasku u klub, kazao bih da su devojke imale odličan nastup.

IMG_4620

Na razglasu je kao uvod zagrmeo dobro poznat hit Beatlesa, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Što je nekako i logično, s obzirom na to da je Centurion prošle godine izbacio svoju verziju pesme  I Am The Walrus, a glavni čovek Centuriona ne krije svoju ljubav prema kultnom rok sastavu. Posle Narednika Peppera, usledio je kraći intro nakon kojeg je bend izleteo na binu i otpočeo svoj nastup pesmom Hodočasnik, koju je publika pevala toliko jako da se pevač Miloš jedva čuo. Na nju se odmah nadovezala pesma Virtuelno ognjište, jednako horski propraćena od strane prisutnih. Na sinoćnom koncertu, svoje vatreno krštenje pred publikom imao je novi basista, Miloš Galović, čovek koji je za samo dva meseca naučio da svira bas savladavši kompletan repertoar benda koji nije nimalo lagan. Što se tiče njegove pojave, ni jednog momenta nije delovao kao novi kolačić,  već je sve vreme odavao utisak oduvek i stalno prisutnog člana Centuriona.

Izvođenje pesme Flatline na srpskom jeziku, po prvi put, bilo je pravo malo iznenađenje. Uz nju su odsvirane Pomračenje uma i Centurion, koje će se takođe naći na debitantskom albumu, za koji se ne zna kad će izaći. Vredelo bi napomenuti da iako ove tri pesme nisu još uvek nigde zabeležene i objavljene, svi prisutni ih znaju jako dobro, a neki ih čak rado pevaju zajedno sa bendom. Što je bio slučaj i na jučerašnjem nastupu. To nam govori samo jedno – predstojeći album Centuriona će biti velika stvar kada ugleda svetlost dana, a možda, čak, i jedna od najboljih metal izdanja u ovoj zemlji ikada. Uz sve to, interakcija sa publikom je na visokom nivou. Gomila dobrog humora, bez praznog hoda, prepuštanje pevanja, sve ono što se očekuje od jednog izvođača. Miloš je imao problema sa glasom, što je vešto uspeo da prikrije prepuštajući publici da peva određene delove. U jednom momentu se na binu popeo i Nikola Simonović, bivši pevač Contaminated Minda, te je drugi deo Odmazde otpevao zajedno sa Milošem. Svoj nastup su završili pesmom koju sam pomenuo na samom početku ovog teksta – svojim kaverom čuvenog klasika I Am The Walrus. Uz jake ovacije su se oprostili od publike i žavršili svoj nastup.

IMG_4805

Prisustvovali smo još jednom rokenrol prazniku koji nam je ponovo potvrdio da u ovoj zemlji imamo čemu da se nadamo, i da je samo pitanje dana kad će kvalitet izaći na videlo. Vrlo je moguće da će ovaj bend postati glas generacije vrlo ubrzo, jer ima sve predispozicije za to.