Čelik koji ne rđa – Centurion!

I posle Beograda – Beograd. Iz pohoda u pohod. Neumorno. Sinoć sam se zaputio u Elektropionir, sa jasnom namerom da posle toliko vremena ponovo susretnem sa jednim od omiljenih mi metalnih sastava sa naših prostora. Beogradski heavy/ethno/progresive/thrash metal sastav Centurion sinoć je, nakon dvogodišnje koncertne neaktivnosti, održao povratnički koncert. Čuvši tu vest, i videvši Fejsbuk događaj za istu, mojoj sreći, kao i sreći mnogih drugih, nije bilo kraja. Reakcioni manifest saznanja o ovom događaju se, sasvim logično, realizovao odlaskom na koncert, te kreiranjem redova koje upravo konzumirate.

Podršku na ovom koncertu beogradskim ratnicima pružio je apatinski metal sastav Prototype Unleashed. Ovom sastavu je sinoćni koncert, na veliku žalost, bio oproštajni, poslednji koncert u karijeri. Ispoštovavši satnicu, sastav je u 21:15 časova stupio na scenu Elektropionira. Nizale su se numere sa objavljenog debitanskog EP izdanja End Of All Days. Sastav je bio osrednje energičan na sceni, ali sviračko/tehnički izuzetno stabilan i uvežban. Osim numera sa spomenutog EP-ja, prisutnoj publici predstavili su i neobjavljene numere, koje je grupa uveliko izvodila na svojim koncertima i koje su bile planirane za prvenac benda. Na veliku žalost, to izdanje nikada neće ugledati svetlost dana. Takođe, grupa je odsvirala i dve obrade, na koje je publika euforično reagovala, a reč je o kultnoj numeri grupe Testament, Into the Pit, te klasiku legendarne Metallica-e, Damage Inc, tokom koje su gostovali Marko Todorović, frontmen grupe Alitor, na mestu vokala i Luka Matković, frontmen sastava Quasarborn, na gitari. Pubika je sasvim dobro reagovala na muziku i svirku ovog sastava, podeljena na aktivnu i statičnu u kontekstu pružanja podrške. Nakon četrdesetominutne izvedbe, sastav se sa prisutnom publikom pozdravio odsvirajući svoju najautentičniju autorsku numeru, svojevrsnu ličnu kartu benda – Freedom Of Choice, na koju je publika najbolje reagovala, pruživši do tada najaktivniju podršku. Suma sumarum – sastav je pružio odličan nastup, energičan i svirački gledano izuzetno uverljiv. Izgubili smo još jedan sjajan bend koji je mogao da ponudi nešto drugačije, nešto što prkosi pukoj generičnosti i dosadnim, sijaset puta ranije čutim formama stvaranja. Ipak, uprkos svemu, subjektivno se nadam da konačna tačka nije stavljena, te da šansa za ponovno okupljanje ovih momaka ipak postoji.

IMG_9923-(Copy) (Copy)

Nakon ovog dela večeri, prisutna publika je na kratko napustila prostor kluba, kako bi to međuvreme iskoristila da se osveži i pripremi za nastup Centurion-a.

Pred apsolutno iskorišćenim kapacitetima kluba, u 22 časa i 15 minuta, uz atmosferični intro, Centurion stupa na binu. Uz neopisivo ogromne ovacije publike, sastav je započeo svoj nastup. Ono što se sinoć dešavalo za vreme njihovog koncerta teško biva opisano rečima. To je magija koja je neprestano, neumorno cirkulisala prostorom kluba. Publika je, u bukvalnom smislu te reči, bila željna koncerta grupe Centurion, što si sinoć sasvim jasno pokazalo. Već prvim odsviranim tonovima numere Hodočasnik, sastav je napravio pakleno dobru atmosferu, čiji je intenzitet konstantno rastao do samog kraja. Sledi Virtuelno Ognište. Neverovatna usviranost i stabilnost, bez i jedne jedine sviračke falinke, enormna količina energije i ljubavi, vidna raspoloženost i nostaligičnost, neopisiva veština komuniciranja sa publikom – sve su to karakteristike sinoćnjeg spektakla koji nam je priredio ovaj beogradski sastav. Repertoar, koji su činile mahom autorske numere, bio je prošaran i sa nekoliko obrada: MetallicaHit the Lights; Led ZeppelinStairway To Heaven; Iron MaidenWasted Years. Osim njih, grupa je sinoć mnogobrojnoj publici predstavila i numere koje će se naći na prvom dugosvirajućem izdanju. Numere nose nazive Janičar, Centurion, Pomračenje Uma, Flatline. Nisu svirane navedenim redosledom i nadam se da nisam zaboravio još neku. Iako, vođen abnormalnom količinom energije i emocija, nisam na adekvatan način čuo iste, mogu da kažem da ono što sam čuo svakako zvuči odlično i centurionovski-autentično, te, shodno takvom nagoveštaju, s nestrpljenjem isčekujem objavljivane sinoć predstavljenih numera. Sinoćni nastup ovog benda svedoči nekolicini teza. Prva je, svakako, da je publika čekala ovaj sastav toliko dugo, da nikada nije posumljala u ono što ovaj bend jeste. Tome takođe svedoči magična razmena energije, horsko pevanje svih tekstova, bilo da je reč o autorskim numerama, bilo o obradama, kao i šutke, kao neizostavan ples na ovakvim dešavanjima. Dakle, publika je čekala Centurion, i Centurion je čekao publiku. Sinoć se dodir dve navedene strane dogodio, napokon, posle toliko vremena, a sve ostalo je magija. Druga je, dakle, činjenica da ovaj sastav slobodno možemo uvrstiti i smatrati za jedan od najboljih metal sastava na našim prostorima, ikada! Svako ko je sinoć prisustvovao onakvom showu zna o čemu pričam. Nastup su pratili jamm momenti, aplauzi 7/8 ritma, mnoge akitvnosti karakteristične za svetske bendove, poput znalačkih igranja sa aranžmanima, crowd surfinga i slično. Centurion je svetski bend i to je znano bez suvišnih dilema. Nakon dvočasovne izvedbe, izvukovši poslednje atome energije svim prisutnima, uz numere Tragedija Genija i obrade kultnih Beatlesa, I Am Warlus, uz ogromne fanatično-šizofrenične ovacije publike, Centurion stavlja tačku na sinoćni nastup.

IMG_9978-(Copy) (Copy)

Jedina zamerka bila je neizbalansiranost zvuka u prostoru kluba. Ta je falinka, iako potisnuta izuzetno dobrim performansima bendova, nekako postala karakteristična i uobičajena za klupske svirke u Srbistanu. Mimo toga, mogu da kažem da se sinoć održalo magično veče, prepuno superlativnih epiteta, koje ćemo dugo pamtiti!

Prethodni tekstCenturion, Prototype Unleashed @ Elektropionir, 27.5.2017.
Naredni tekstFestival Poezika u Novom Sadu
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.