Bliski susret sa kosmosom posredstvom Consecration-a!

Sinoć sam posetio koncert čuvenog beogradskog sludge/post metal sastava Consecration, koji je održan u novosadskom klubu Gerila. Mali je broj domaćih alternativnih sastava sa čijim se nastupima nisam susreo. Nažalost, koncert grupe Consecration do juče se ubrajao u tu skromnu grupu. Avaj. Elem, kako bi takav propust, za moju malenkost neoprostiv, bio saniran, juče radosno, i s nestrpljenjem otidoh u Gerilu.

Pristigavši u klub, dvadesetak minuta pred početak nastupa, zatičem isti gotovo potpuno pun. Takav me prizor ni najmanje nije začudio, snažno verujući u premisu da grupa ovog  kalibra u ovom gradu mora posedovati impresivan broj iskrenih poštovaoca. Dakle, brojčano stanje prisutnih predstavljalo je itekako uverljiv razlog, te povod za fantastičnu noć, koja je usledila. Koncert je otpočet desetak minuta kasnije, u odnosu na vreme koje beše najavljeno. Trio je stupio na scenu i, bez ikakvih klišetiranih najava, uvodnih slova i sličnih univerzalija, otpočeo svoj set. Koncert su otpočeli numerom Tvin Piks, koja će svoje otelotvorenje doživeti na šestom dugosvirajućem izdanju grupe, koji je uveliko u pripremi, naziva Plava Laguna. Prava katarza. Publika nagrađuje bend glasnim ovacijama i aplauzima, i tako u krug. Zvuk je bio dobar, premda je moja pozicija u klubu bila osuđena na druženje sa niskim frekvencijama tokom nastupa. Ipak, u želji da zaista čujem bend, cirkulisao sam kroz prostor, te sam na taj način sticao realniji uvid o kvalitetu zvuka sinoć. Sledi kultna numera Aligator, svojevrsna lična karta ove grupe. Nižu se numere iz bogate diskografske istorije. Bend zvuči savršeno, sa impresivnom dozom ležernosti prilikom interpretiranja svojih numera, koje, složićemo se, obiluju varijacijama, u svakom pojavnom obliku. Premda takav podatak nije, često nimalo, podrazumevan kada govorimo o sludge grupama, Consecration je odavno izbrisao nužne stilske klasifikacije, te već mnogo vremena izvan svih žanrovskih okova stvara muziku koja neumorno koketira sa univerzumom. Neverovatan arsenal pedala intenzivno je isporučivao nezamislivo ugodne zvuke, kosmičke. Grupa je neverovatno uigrana i stabilna, mada je to potpuno suvislo. Kao svedok njihovog sinoćnog performansa, odgovorno tvrdim da je Consecration jedan od najboljih lajv sastava na ovim prostorima. Predanost, pasija, interakcija članova, nedvosmislena i neisfolirana iskrenost na sceni, te mnogi drugi epiteti koji krase rad ove grupe. Niko u publici nije ostao imun na ovakvu izvedbu. Katarza, načinjena već u inicijalnom delu večeri, neumorno je gradirala svojim intenzitetom. Interakcija i razmena energije sa oba fronta bejahu uspostavljeni od samog početka, bez ikakvih verbalnih stimulansa frontmena Danila ili ostatka grupe. Sinoć je muzika bila sve. Nakon jednog časa i petnaestak minuta neumorne emitacije kosmičkog zvuka, grupa je okončala svoj koncert. Ipak, brojnim ovacijama oduševljenja, grupa je ponovo stupila na scenu i odsvirala bis, i time zaokružila jednoipočasovnu izvedbu.DSC_9555ss (Copy)

Iako je ovonedeljni vikend ponudio iznenađujuće konkretan broj atraktivnih alternativnih sadržaja, prevashodno misleći na koncerte, prilika da po prvi put slušam muziku ovog sjajnog sastava uživo suvereno beše moj primarni motiv. Koncert je bio zaista dobar. Eto šta sam video!

Prethodni tekstConsecration @ Gerila, 10.11.2018.
Naredni tekstQuasarborn u Beogradu: Beg u realnost
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.