Belgrade Beer Fest, dan prvi: Svuda pivo, fuzija rokenrola i hip-hopa

Sinoć je, na ušću dveju reka, otpočeo petnaesti po redu Belgrade Beer Fest. Čast da otvore festival, koji važi za najveću muzičku i pivsku manifestaciju na našim prostorima, pripala je pobednicima ovogodišnjeg BUNT Rok festivala Viva Vopsu. Ovo je treći put, za manje od mesec dana, da ih slušam uživo. S obzirom na to, mogu reći da su svakim novim izvođenjem sve bolji i zanimljiviji. Moje mišljenje o njima se znatno promenilo u odnosu na prethodna dva nastupa pred šabačkom i publikom u Vrnjačkoj Banji. Nisu se ustručavali da glasno sa bine, opomenu obezbeđenje da puste ljude na festivalski prostor, jer je njihovih dvadeset minuta počelo. To je urodilo plodom, jer se ubrzo zatim, na poljani ispred bine stvorio lep broj ljudi, veselih i razdraganih, spremnih da đuskaju. Ovaj bend je sastavljen od iskusnih muzičara, čiji se muzički izraz može opisati kao fuzija različitih žanrova. Ta fuzija je veoma energična, a momci se trude da svojim živim nastupom maksimalno isprate tu energiju. U pauzama između pesama, ćaskanje s prisutnima i bacanje fora, su neizostavni deo priče, kada je lajv performans ovog benda u pitanju. Publika je njihov nastup ispratila gromkim aplauzima i ovacijama.

IMG_7066-(Copy)

Nakon što su Vopsi napustili pozornicu, pred istom se našao nešto veći broj ljudi, čekajući nastup sastava Kluz. Njihovu muziku bih opisala kao alternativni/stoner rok. Već prvim tonovima sam shvatila da će mi se dopasti. Setni i veoma lirični tekstovi su ono što njihove pesme čini interesantnim. Energija koja se stvorila tokom nastupa prvog izvođača je znatno opala, te je publika bila pasivna i statična.

IMG_7161-(Copy)

Nakon energičnih i baladičnih zvukova rokenrola, na bini se pojavio momak, kojeg nisam čula jako dugo, Artorius. Mladi Lozničanin, koji je svoju karijeru otpočeo učešćem na takmičenjima u repovanju i nastupajući u lokalnim klubovima, je prilično napredovao u stvaranju novog materijala. Sinoć je podelio binu sa svojim ekipom iz Petog Sprata: Coom, Jemeom, Daretom, Katom Bejbe, a uz podršku DJ Bege Fankija. Ljubiteljima hip-hopa je ovaj nastup veoma prijao, a kako sam primetila među publikom su se našli i fanovi njihovog rada koji su veoma zaneseno repovali stihove koji su dopirali sa bine.

IMG_7255-(Copy)

Kako je vreme odmicalo, festivalski prostor se sve više punio. Pred publiku je izašao nekadašnji pevač Generacije 5, Đorđe David sa njegovim bendom Death Saw. Njegov prepoznatljivi klasični rokerski stil i jednostavnost na bini, bili su neizostavni deo i sinoćnog nastupa. Moram priznati, bilo mi je čudno videti ovog čoveka bez duge plave kose, koja je na neki način bila njegov zaštitni znak. Svirajući autorske pesme, kao i pesme Par godina za nas i Ti samo budi dovoljno daleko, uneli su energiju među publiku i zagrejali ih za ostatak večeri.

IMG_7375-(Copy)

Kako se bližio nastup Van Gogha, ispred bine se stvorio veoma veliki broj ljudi. Ne samo ispred bine, čitava poljana je već bila gotovo puna. Ogromno oduševljenje publike usledilo je istog trenutka kada su u svetlećim odelima članovi benda izašli pred njih, plešući uz neku elektronski modifikovanu verziju pesme Neko te ima noćas. Nižući klasičnu setlistu dobro poznatih hitova, koja skoro i da se ne menja već dugo vremena, Đule i ekipa su euforiju sa samog početka nastupa dizali na još veći nivo animirajući publiku veoma dobro. Meni nastup Van Gogha nije bio interesantan, barem kada je reč o muzičkom delu istog. Naravno, to publici nije smetalo, jer se sinoć videlo da ako su došli zbog nečega, osim piva, to je bio baš ovaj nastup. Igralo se i horski pevalo, kako to obično i biva na svakom koncertu ovog sastava.

IMG_7571-(Copy)

Kako su se skazaljke bližile tome da obeleže kraj dana, euforija nastala tokom nastupa Van Gogha je postala još veća, jer se na bini našao durlanski dvojac Stereo Banana. Duo, koji važi za jednu od najdinamičnijih pojava na našoj sceni i sinoć je pokazao da drži krojački zanat u malom prstu. Kombinacijom dobre muzičke podloge i veoma kvalitetnih rima, pokušavaju da, na njima svojstven način, ljudima skrenu pažnju na određene životne situacije. Ako uzmemo u obzir da je jednom umetniku njegovo delo ekspresija sopstvenih osećanja, moglo bi se reći da Stereo Bananu pokreću veoma jake emocije i duboke teme koje opisuju trenutno stanje, ne samo pojedinca, nego zajednice generalno. Tekstovi koji govore o svakodnevnim temama, ukrašeni njihovim lokalnim govorom, zaista predstavljaju jedinstvenu umetničku pojavu u nas.

IMG_7629-(Copy)

Nakon domaće, usledila je strana senzacija. Preusmeravanje publike s glavne, na binu Inovativne Zone, potrajalo je nekoliko minuta, čak kraće nego što je trajala pauza između nastupa prethodnog i benda koji sledi. Svi koji su do pre nekoliko trenutaka skakali uz Stereo Bananu, našli su se ispred druge bine, čekajući da alternativni elektro hip-hop sastav Asian Dub Foundation zasvira. Ovo nije prvi put da ovaj sastav osobenog muzičkog stvaralaštva nastupa u Srbiji. Muzika ADF-a često govori o društvenim i političkim dešavanjima u svetu, a bendovi koji akcenat stavljaju na takve teme često imaju potrebu da propagiraju između pesama, što nije slučaj sa ovim sastavom. U duhu one Dela, ne reči!, oni puštaju da njihovo delo govori umesto njih. Takav potez je veoma dobar, jer ako je verovati reakciji koju je publika davala tokom njihovog izvođenja, nastup ovog benda je ostavio veoma jak utisak na domaće kritičare.

IMG_7727-(Copy)

Kraj prve festivalske večeri obeležili su baladični tonovi kultne grupe Galija. Čitava energija koja je nastala na nastupima prethodnih izvođača je utihnula. Već prvim tonovima najavili su izvrstan nastup pun emocija. Dok su sa bine dopirale melodije dobro poznatih hitova, kao što su Dodirni meKotorNa tvojim usnama, atmosfera je dosezala svoj vrhunac, koji je ponajviše odgovarao zaljubljenim parovima. Ali sve što je lepo kratko traje, te je njihov nastup proleteo brzinom svetlosti.

b109

Iako je bio radni dan, prvo veče Beer Festa je bilo i više nego posećeno. Ako se po jutru dan poznaje, narednih dana se može očekivati još više posetilaca i još jača atmosfera. Večeras će na Beer Festu nastupiti The Bangcocks, Sindrom, Mortal Kombat, Riblja Čorba, Direktori, Samostalni referenti i Stereo MC’s.