Artani u Lazinom teletu: Epizoda 2

Poučen pozitivnim impresijama sa njihovog prethodnog nastupa, povratak na mesto zločina, odnosno nastup grupe Artan Lili u novosadskom pabu Lazino tele, beše logičan postupak.

U 23 časa na binu stupa novosadski alternativni rok sastav NOVA. Klub je tokom njihovog nastupa bio u procesu punjenja posetiocima, kako i biva sa nastupima predgrupa. Elem, sinoć po prvi put čuo Novu, te želim da priznam da mi se inicijalni dodir sa ovim sastavom veoma dopao. Za neupućene, reč je o četvoročlanom sastavu, formiranom 2009. godine. Njihov muzički izražaj karakteriše rokenrol forma sa primesama melodičnog panka, te melodični vokali. Kao ključne reči njihove poetike izdvojio bih – društvo, ljubav, čovek. Dakle, grupa je sinoć u svom četrdesetominutnom nastupu predstavila nekoliko autorskih pesama, poput S one strane, Jedini, Senke, Ledeno i druge. Stekoh neodupriv utisak o kalifornijskim pank uticajima sa kojim muzika ovog benda korelira. Pesme su dobre i pomeraju. NOVA je uigran i svirački stabilan sastav, pristojno interaktivan i energičan. Zanimljiva je i uniformisanost benda, što isti čini atraktivnim i u vizuelnom kontekstu. Nastup je realizovan uspešno, te je saodnosno tome načinjena i uspešna uvertira za nastup Artana.

Ponoć otkucava, te Artan Lili stupa na scenu. Set lista beše standardna. To govorim jerbo sam istu, uglavnom nepromenjenu, čuo nekoliko puta tokom ove godine, posećujući njihove nastupe. Koncert opočinju numerama sa početka karijere – Nije teško kad se mora i Vreme protiv čoveka. Publike je, za razliku od njihovog prethodnog pojavljivanja u Teletu, bilo manje, ali je prostor kluba svakako bio pristojno popunjen. Svirali su numere poput Na vodi, Ispod kože, Salonac, A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna, Salonac, Džoni, Novi zvuk u gradu, Sajko, kao i ličnu kartu grupe, numeru Ako stanemo tu, koja je zadobila najbolje reakcije publike. Takođe, grupa je predstavila i svoj aktuelni singl D.E.P.R.A. Svirka benda je standarno odlična i odveć je jasno da bend zvuči kao sa ploče. Bend je pozitivan i neumorno emituje povode za interakciju, aplauze i ovacije. Sve vam je to već poznato, ukoliko ste ikad posetili nastup ovog sastava. Ipak, reakcije publike bile su mahom mlake, izuzev prvih redova, prvoboraca najbližih bini. Ovakva muzika, predstavljena uživo, nikako nije predodređena za pijuckanje pića uz lagane teme. Ipak, tokom nastupa rasle su i razvijale se reakcije prisutnih. Artani znaju kako da te pomere. Svoj nastup, u trajanju od jednog časa i dvadeset minuta, priveli su kraju numerama Jutro, Najbolje što znam, a, veliko i konačno finale, dovedeno do usijanja, realizovalo se numerom Nije svejedno, tokom koje se deo publike pridružio bendu na bini. Nakon toga, uz glasne ovacije publike, grupa je okončala svoj nastup.

x6ok9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURBN01EQV8vZGFiNzc3YTk3OTI4NDYxZGY3YmVmZDBhNmExNjA5NzcuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Prethodni tekstPrisoner objavio novi singl i spot!
Naredni tekstPut za evakuaciju, Trio Apokalipsa @ OK Klub, Spens, 7.12.2018.
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.