Artan Lili doneli proleće u Niš

Novinarska intuicija mi je govorila da će ovaj koncert biti rasprodat, što se i desilo. Ima dosta bendova koji mogu da ispune Feedback, ali Artan Lili su trenutno jedini koji su uspeli da prodaju sve ulaznice dan pred nastup. Imali su obavezu da naprave dobru žurku i to se i desilo.

S obzirom na to da je publika još uvek ulazila kada je predgrupa počela da svira, bilo je sasvim dovoljno ispunjeno tokom njihovog nastupa. Mladi niški bend Majdan je odsvirao svoj set od nekih četrdeset minuta na odobravanje ženskog dela publike. Na prvi pogled pomislio sam da su Veliki prezir cover bend jer frontmen Nemanja Erić svojom dugom kosom podseća na Koleta. Momci sviraju odličan gitarski pop i već ostavljaju utisak profesionalaca. Pevač ima zanimljivo visok glas i njegov stil baš nije nešto što se svaki dan čuje na našoj sceni. Očekujem od ovog benda samo dobre stvari.

DSCF0373

Nešto oko pola sata posle ponoći na binu se penje ekipa iz Bigza. Artan Lili pred prepunim Feedbackom započinju svoj set sa Nije teško kad se mora. Sad ja moram da se izvinim svima jer sam se stalno šetkao u nameri da napravim koju fotku, ali nikada više devojaka nisam zapazio u publici, što mi je samo govorilo da sam do sada išao na pogrešne svirke. Artani nastavljaju svoj groove sa Vreme protiv čoveka, onda je usledila Na vodi i, na opšte oduševljenje, Nojzična deca. Zagrevanje publike nastavljeno je sa A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna, a zatim iznenađenje sa novom numerom Najgori od svih. Nižu se hitovi Profesionalci, Ispod kože, kao i, naravno, Salonac i Novi zvuk u gradu.

Male konsultacije desile su se na bini i, izgleda neplanirano, Feedback je dobio još jedan poklon ove večeri, u vidu druge neobjavljene numere Ruku pod ruku. Nov materijal je u klasičnom Artan Lili gitarskom zvuku i jedva čekam da ga preslušam pažljivo u studijskoj verziji. Uz vriske iz publike kreće Srce, pa za njom i Džoni da zadovljstvo bude još veće. Publika je pevala, skakala i plesala uz Ono što te neće i Moja stvar, a kulminacija je usledila kada je krenuo Sajko. 

Posle tačno sat vremena, Artani nas pozdravljaju u nameri da žurku završe, ali i oni i mi smo znali da se to neće još desiti. Svi su već bili prepuni pozitivne energije i to je moralo nekako da eskalira. Bis i zvanično kreće sa numerom Jutro, atmosfera je bila prelepa tokom Samo ja i neizbežno đuskanje uz Najbolje što znam. Ponovo ostavljaju svoje instrumente, ali Bojan sa bine kaže ‘Ajmo onu našu i kreće Nije svejedno (pogledaj snimak). Rekacija publike na ovu pesmu ne može da se opiše, već treba da se doživi. Skoro dva sata posle ponoći koncert je završen, ali se žurka nastavila uz muziku sa razglasa.

DSCF0390

Kao neko ko se deklariše kao panker, mislio sam da neću baš ovako dobro da se provedem na koncertu benda sa noise pop scene. Ovo više govori o meni, a ne o Artan Liliju, koji su izašli na binu i pokidali stvarnost. Dali su sve od sebe i to se videlo po količini znoja na njima jer, kada su sišli sa bine, bili su mokri kao da ih je uhvatio neki prolećni pljusak. Nije neka zamerka, ali ja iskreno volim kada bend ima kontakt sa  publikom, kada pričaju sa nama, Artan Lili nisu puno pričali, oni su svirali i to je sinoć bilo sasvim dovoljno!