Zoran Marinković (Bjesovi): Nije važan muzički pravac, nego šta iz toga na kraju ispadne

Kako će većeras biti održan koncert povodom otvaranja bašte Kluba studenata tehnike i početka letnje sezone u istom, razgovarali smo sa Zoranom Marinkovićem, vokalom sastava Bjesovi, koji će nastupiti na večerašnjem koncertu.

img_3826-copy

 

Nastupićete večeras na otvaranju bašte KST-a. Šta to znači za vas?

Jako nam je drago da ponovo nastupamo u KST-u, naročito zbog toga što je KST ostao jedan od glavnih koncernih prostora u kom se promoviše rok subkultura. Mnoga druga, za rokenrol bitna koncertna mesta, ubrzano se gase, ali KST opstaje i postaje sve profesionalniji.

Sviraćete sa splitskim reperima Dječacima i veoma aktuelnim Organizmom, koji rok muziku mešaju sa primesama elektronike. Koliko ste upoznati sa radom ovih bendova i kakav je vaš stav prema ovakvoj vrsti muzike?

Poslušao sam, ustvari na YouTube-u pogledao, po par spotova i Dječaka i Organizma. Odlični su i jedni i drugi. Zrele i jasne muzičke i tekstualne vizije. Sviđa mi se. A to oko rep muzike, elektronike… Definitivno nije važan korišćeni  instrumentarij, kao ni muzički pravac, bitno je šta iz toga na kraju ispadne, a meni i Organizam i Dječaci zvuče super.

Vaša poslednja svirka u Božidarcu bila je veoma posećena. Protekla je u duhu prva 3 albuma, objavljenih pre 20 do 24 godine. Sve češće bendovi sa dugim stažom sviraju samo prve albume. Zbog čega ste se vi odlučili na taj potez?

To je bila ideja Duška Milojevića, menadžera Božidarca. Duško je hteo da starijoj publici pokloni sećanje na prošla vremena, a mlađoj publici da preko nas, preko Bjesova, pokaže šta i kako se devedesetih radilo, zašto je to tada bilo bitno, i zašto i danas ta ideja i ta vrsta energije i dalje ima punog smisla.

Da li ste i za KST spremili neki koncept po kome ćete svirati?

Repertoarom, Bjesovi će sebe i publiku prošetati kroz sve albume. Sviraćemo sat, sat i po. Zvuk će raditi veliki majstor, Igor Borojević.

U kom smeru planirate da nastavite da pravite muziku?

Ne znam tačno. Još razmišljam, treba vremena…

Možemo li uskoro da očekujemo i neki nov materijal? Kakvi su vam muzički planovi po tom pitanju?

Dogovaramo se sa jednom novom izdavačkom kućom u vezi sa objavljivanjem na gramofonskoj ploči tri nove pesme, za koje sam napravio spotove i tokom 2016. godine ih postavio na YouTube. To su Probudi se, Šta to bi? i Skoro 100%. 
Takođe, imamo i ponudu od drugog izdavača za reizdanje prvog albuma Bjesova, U osvit zadnjeg dana, u CD formi. Taj album je 1993. godine izašao na kaseti. Videćemo šta će na kraju biti.

Gde će publika, u nekom narednom periodu, moći da vas sluša, nakon svirke u KST-u?

U subotu, 17. juna, sviraćemo u Čačku, na gradskiom trgu, u petak, 23. juna, na Arsenal Festu u Kragujevcu, a u četvrtak, 6. jula, na EXIT festivalu u Novom Sadu. Još nekoliko koncerata je u pregovorima.