Met Drenik (Battleme): Ne verujem u lojalnost i žanrove

Američki bend Battleme, koji je postao poznat široj javnosti po svojim pesmama koje su korišćene kao soundtrack u kultnoj seriji Sons of Anarchy,  u okviru svoje evropske turneje će premijerno nastupiti u Srbiji i to u Novom Sadu, Beogradu i Subotici. Ove koncerte iskoristili smo kao povod da razgovaramo sa idejnim tvorcem, gitaristom i vokalom benda Metom Drenikom.

Kada i zašto si se počeo baviti muzikom?

Muzikom sam se počeo baviti u svojim kasnim tinejdžerskim godinama. Majka mi je kupila akustičnu gitaru za rođendan, a moj stariji brat, koji je tada već svirao, me odveo na sprat i na gramofonu pustio Animals Pink Floyd-a. Tada mi je pokazao kako da sviram Pigs on the Wing, part 1. Odmah sam se zaljubio.

Da li postoje izvođači koji su uticali na tebe i tvoju muziku?

Apsolutno! Mogu izdvojiti Džona Lenona, Brajana Vilsona (njegova produkcija je majstorska), Peti Smita, Nil Janga. Teško je stvoriti dobru pesmu, pa kada nađem onu koja me pokreće obično je vrtim iznova i iznova pokušavajući da shvatim šta su oni radili da je naprave. Takođe, veliki sam obožavalac i muzičke produkcije. Producenti kao što su Džon Brion, Brajan Vilson, Dejv Frdiman stvaraju muziku koja se distribuiara kao nepouzdani umetnički komadi, kao prolaz u dušu umetnika.

Kada sanjaš, da li sanjaš u boji ili crno-belom tonu? Da li snovi utiču na tvoj stvaralački rad?

Sanjam u boji. Nekada dobijem ideju iz sna, horsku melodiju, melodiju u stihu, a kada se probudim ukratko to zabeležim. Ako mi se pri ruci nađu telefon ili rekorder, zgrabim ih i šapućem melodiju u mikrofon. To nije svakodnevnica, ali dešava se.

Koja pesma je obeležila tvoje detinjstvo?

Hank Ballard and The MidnightersWork with me Annie. To je bio omiljeni bend moga oca.

Matt, pre nego što si počeo rad na projektu Battleme, bio si član grupe Lions čija je pesma Metal Heavy Lady pronašla svoje mesto u trećem delu kultne igrice Guitar Hero. Kako je došlo do toga?

Lions je imao nastup na SXSW-u, a jedan od šefova Activision-a (kompanija koja je pustila u prodaju Guitar Hero) je došao na nastup. Pokazao nam je naklonost, te smo na kraju proveli čitavu noć sa njim. Upitao je, u ranim jutarnjim časovima, da li bismo pre bili u Tony Hawk ili Guitar Hero igrici – rekli smo Guitar Hero. Mesec dana nakon toga, poslao nam je ugovor o uključivanju Metal Heavy Lady u Guitar Hero 3.

Da li si ikada igrao Guitar Hero?

Da, nekoliko puta. Ne mogu se pohvaliti da sam dobar u tome.

Pre sedam godina, nakon što ti je dijagnostigovan Uveitis, počeo si solo-projekat Battleme. Kako ti je dijagnostikovana bolest?

Bio sam na američkoj turneji sa grupom Lions, kada sam počeo primećivati postojanje čudnih, crnih tačkica u mom vidu. Mislio sam da će nestati, ali one su ostale i postajalo je sve lošije. Konačno, otišao sam oftamologu i nakon nekoliko poseta dobio sam novosti.

Kako si se osećao u vezi sa tim?

Bilo je strašno. Oni uvek prvo daju najgoru mogući ishod bolesti, a to je u mom slučaju bilo slepilo. Dakle, mnogo stvari koje sam uzeo zdravo za gotovo su došle u prvi plan. Odjednom je to što sam u mogućnosti da vidim nebo, mesec, zvezde postao najbolji osećaj.

O čemu si razmišljao u tom trenutku?

Kada tvoj vid dođe u igru i kada ideja o tome da ga možeš izgubiti postane realnost, mnoge stvari o kojima si brinuo pre postaju majušne u tom poređenju. Više nisam bio zabrinut sitnim stvarima u svom životu. Porodica i umetnost su došle u prvi plan. Sve se promenilo.

Zašto si odlučio da solo-projekat ipak preraste u bend?

Ne znam. Podsvesno sam mislio da Lions na neki način predstavlja nešto što je bilo pogrešno u mom telu i želeo sam da uradim nešto potpuno drugačije, da promenim knjigu, da krenem dalje. Na kraju mi je postalo dosadno da nastupam sam, te sam poželeo bend ponovo. Potražio sam unaokolo i pronašao jedan. Odmah je počeo da se pretvara u psihideličnu pop stvar sa melodijom i kratkim rifovima.

Kako bi opisao muziku Battleme-a ljudima koji nisu imali priliku da je čuju?

Pomalo šarenoliko. Ne verujem u lojalnost i žanrove. Ako išta, želim obuhvatiti žanrove i jednostavno radim svoju stvar. Oni koji shvate, shvatili su. Oni koji ne shvate, verovatno nikada neće. To je sadržano i neuskraćeno.

Ne mogu a da ne pomenem seriju Sons od Anarchy, u kojoj se mogu čuti vaše pesme. Da li misliš da vam je učestvovanje u tome pomoglo da postanete popularniji, a vaš stvaralački rad zapaženiji kod publike?

Apsolutno. Niko nije imao predstavu da će serija postati veliki hit u Državama i širom sveta. Rad na muzici za seriju mi je pomogao da steknem novu publiku.

Da li bi se oprobao i kao deo glumačke ekipe u SOA? Ako da, koju ulogu bi voleo igrati?

Haha. Nisam mnogo razmišljao o tome. Voleo bih biti plaćeni ubica u jednoj od bandi, koji biva brutalno ućutkan u nekoj od epizoda.

Za koju pesmu sa novog albuma Habitual Love Songs si najviše emotivno vezan?

Green Trees ili Pete’s Song, verovatno. Od svih 14, ove dve me čine najsrećnijim kada ih sviramo uživo. Ne postoji neki poseban razlog sem tog da me tekst gađa pravo u srce

Šta očekuješ od turneje po Evropi?

Očekujem da ćemo prirediti neke dobre nastupe, nekoj dobroj masi i da ćemo upoznati sjajne ljude – prijatelje širom sveta.

Za kraj, šta imaš da poručiš publici u Srbiji?

Uzbuđeni smo što ćemo biti u Srbiji!