Gos’n Bandar (Piknik): U Srbiji dobre klubove možemo na prste jedne šake izbrojati

Poznati domaći sastav Piknik koji svoju muziku karakteriše kao hardcore, metal, industrial i elektro-cirkus je nedavno objavljen kao headliner petog Pozitivnog Koncerta u novosadskom klubu Quarter. Tu priliku smo iskoristili da razmenimo nekoliko rečenica sa njihovim vokalistom i osnivačem, Gos’n Bandarom.

13244238_10154112798380675_6527578714243599474_o

 

Prošlo je skoro godinu dana od vašeg prvog nastupa na čuvenom Koncertu godine. Kakvi su vaši utisci odatle?

Uvek je lepo iskustvo za svaki bend da svira na velikoj bini i dobro organizovanom festivalu. Bili smo u prilici da otvorimo Koncert godine u ne baš zavidnom terminu ali smo zadovoljni brojem publike koja je došla da nas isprati.

To vam je ujedno bio i poslednji nastup u Novom Sadu. Kako vas dočekuje publika u drugim mestima u odnosu na rodni grad?

Najbolja publika nam je oduvek bila u Hrvatskoj. Tamo smo najbrojnije i najbolje koncerte imali u svojoj karijeri i uvek smo bili domaćinski prihvaćeni i ispoštovani.

U Srbiji dobre klubove možemo na prste jedne šake izbrojati i uvek je problem dobro se organizovati i ispoštovati minimalne uslove, tako da nismo krivi što retko sviramo ovde. Za utehu su nam predstojeći koncerti u Zagrebu i Puli i ti nastupi nas jedino održavaju u životu.

U međuvremenu ste izbacili dva singla prepraćena spotovima – Selo i Prase iz orbite. Da li one stoje zasebno kao plodovi naleta inspiracije ili su, pak, nagoveštaj rada na novom albumu?

Svaka naša pesma je plod trenutnog naleta inspiracije, ne bavimo se pravljenjem albuma jer to nema posebnog smisla više. Radije se fokusiramo na video singlove nekoliko puta godišnje, a kad ih se nakupi dovoljno, možemo ih staviti sve na gomilu i to nazvati albumom.

Poznato je da se vaš frontmen, gospodin Bandar, bavi muzičkom produkcijom. Bandare, kakvi su Vaši utisci iz ugla producenta o novim sastavima koji Vam dolaze u studio i njihovom radu?

Studijski rad kojim se bavim ne mešam sa ličnom kritikom. Nisam u stanju bilo kakve kritike da iznosim niti smatram da sam sposoban za to. Svako ima pravo da realizuje svoju audio viziju, a ja sam tu da profesionalno pomognem najbolje što mogu. Sve što bih rekao jeste to da cenim svakoga ko nešto radi i traži svoju šansu da se dokaže kao autor.

Posedovanje sopstvenog studija nesumnjivo olakšava rad na sporednim projektima. Imate li neke planove u vezi sa njima?

Studio sam napravio upravo iz razloga da pravim svoju muziku. Kada sam postavio kamen temeljac nisam ni predpostavljao da ću se profesionalno baviti producentskim poslom ali to se na kraju i desilo. Sigurno bih bio aktivniji u proizvodnji svakakvih ličnih projekata da nisam toliko preokupiran snimanjem drugih. Mada, forsiranje bilo čega nije dobro u ovoj delatnosti. Sve što treba da se desi, desiće se. Strpljenje je majka mudrosti, reče neki čovek s bradom, a meni se svidelo.

Kakvi su planovi Piknika za sledeću godinu i uopšteno skoriju budućnost?

Sviraćemo gde bude dobra prilika, pravićemo nove pesme i truditi se da ostanemo aktivni koliko god je to moguće.

Šta možemo očekivati od koncerta u subotu?

Znam samo da se radujemo koncertu u Novom Sadu, uživaćemo u nastupu pred prijateljima i sigurni smo da ćete svi koji dođete to i osetiti.