Filip Budanović (D ZOO): I dalje se borimo sa istim žarom kao i pre deset godina!

Filip Budanović je pevač subotičkog benda D ZOO. Pored toga što je vokal i piše sjajne tekstove, čini mi se da mnogi kulturni događaji u Subotici ne prolaze bez njega. On je neko ko podržava našu scenu i bori se za njeno, neko bolje sutra. Kada bih morala da izaberem jednog  muzičara koji će da prezentuje svetu urbanu i alternativnu kulturu, to bi svakako bio Filip.

Već deset godina unazad značajno doprinose našoj muzičkoj sceni. Iako postoje toliko godina, čini mi se da njihovo vreme tek dolazi, itekako ostavljaju bitne poruke i tek će. Razloga za naš razgovor ima nekoliko. Prvenstveno moja želja da njihov glas dopre do mnogih koji još uvek nisu čuli za ovaj kvalitetan i sjajan bend. Takođe, u planu imaju nove materijale i nastupe koji su, itetkako, vredni pažnje.

Kada se osvrneš iza sebe, na šta si najviše ponosan? Da li bi nešto menjao? Koje momente u karijeri bi ponovio?

Sve što se dogodilo u dosadašnjoj karijeri benda oblikovalo nas je u ovo što smo danas. Ne bih ništa menjao. Najviše sam ponosan na činjenicu da smo opstali i da se i dalje borimo istim žarom kao i pre deset godina. Kada na sve to dodamo da smo izdali dva albuma, nekoliko singlova i spotova, svirali veliki broj koncerata, osećaj je još bolji, ali sa druge strane, ništa ne bih ponovio. Inspiriše me ono što je ispred nas i to mi stvara osećaj uzbuđenja, poriv da kreiramo nešto novo, da prilazimo problematici iz novih uglova, sagledavajući nove perspektive u vremenu koje dolazi.

Koja je razlika biti muzičar u Subotici pre deset godina i sad?

Razlika postoji na ličnom planu, imamo više znanja i iskustva iza sebe. Subotica se nije mnogo menjala u tom kontekstu. To je naš grad koji ima fantastičnu publiku, koja zna šta želi na svirci, a mi se uvek zaista trudimo da im to pružimo.

Koje je tvoje mišljenje o muzičkoj sceni Subotice i Srbije uopšte?

U Subotici se pojavljivao veliki broj izuzetno perspektivnih i kvalitetnih bendova koji nakon nekoliko sezona delovanja prestanu da postoje. Na nivou Srbije je nešto bolja situacija, ali ima još mnogo prostora za progres, pritom ne govorim o velikim imenima koja možemo da pratimo kako se u krug smenjuju na svim većim festivalima iz godine u godinu. Po mom mišljenju, nedostaje kontinuitet i istrajnost u radu, čast izuzecima. Možda je upravo to razlog zašto isti, stariji bendovi, uvek dobijaju glavno mesto na festivalskim binama.

U tri reči opiši nastup svog benda.

Džungla, energija, gruv.

Da li ste od početka znali kom muzičkom pravcu želite da se posvetite?

To baš tačno ne znamo ni sada. Hip hop, metal i rock su nekako uvek bili okosnica, ali finese, primese i pristupe ovim pravcima konstantno iznova istražujemo.

Nedavno su se dogodile promene u sastavu benda. Reci nam više o tome.

Da, mesto bas gitare u bendu je pripalo Urošu Jagodiću, a na mestu gitariste pozicionirao se Andrej Ademi. Na ovaj način, trenutna postava benda je zapravo izvorni sastav u kojem smo nastupili prvi put 2009. godine još pre nego što je D ZOO bio bend, već samo dvočlana hip hop grupa. Ova činjenica je rezultirala odličnom drugarskom atmosferom u bendu i izuzetno smo nestrpljivi da tu novu energiju javno podelimo sa publikom.

Koliko je cela situacija sa virusom uticala na vaš rad?

Uticala je, kao i svima, u velikoj meri. Zakazani nastupi su otkazani, a proces postprodukcije singla koji smo snimili još u februaru bio je znatno usporen. Jedina stvar koju smo mogli da radimo tokom vanrednog stanja jeste da pišemo, komponujemo i promišljamo buduće korake benda, što smo i činili.

Tekst pesme Čovek iz priče je inspirisan likom iz Star Wars-a. Da li možeš da nam kažeš nešto više o tome? Kako je do toga došlo?

Veliki sam ljubitelj, neki bi rekli fanatik, ove franšize. Imao sam potrebu da dam omaž Zvezdanim ratovima kroz svoj muzički rad. Pesma Čovek iz priče je rezultat toga i inspirisana je usponom i padom Anakina Skajvokera. Sa druge strane, pisali smo ovu pesmu tako da, ipak svako može u njoj da pronađe neku svoju priču. Iz ovog razloga ne volim mnogo da objašnjavam o čemu se tačno radi u našim pesmama. Ima nešto u tome da svako čuje ono šta želi. Voleo bih da svako oseća nešto svoje u tim pesmama, da čuje i vidi nekog svog čoveka iz neke svoje priče.

Kada smo se već dotakli teme Star Wars, nešto me zanima. Šta misliš, da li bi Jabba bio zadovoljan vašim nastupom umesto Max Rebo benda? Da li bi zapamtio tekst pesme Jedi Rock’s?

Džaba ne bi bio zadovoljan našim nastupom definitivno! Možda bismo mu bili interesantni tokom prvih nekoliko minuta, ali bi nas ubrzo osudio na smrt zbog nezadovoljstva izazvanim našim načinom sviranja i pevanja. Jedino je pitanje da li bismo kraj muzičke karijere završili kod rankora ili u velikoj jami Karkuna. Što se pesme Jedi Rock’s tiče, mislim da bih već sada znao dobar deo pesme da reprodukujem, ali to na sreću, nikada nećete čuti.

Uskoro dolazite u Novi Sad. Šta očekuješ od nastupa sa Kombatima? Šta bi poručio publici?

Sa Kombatima smo već imali prilike da sviramo pre nekoliko godina u Beogradu. Super su momci, radujemo se tom druženju i svirci. To će biti jedan od naša prva dva nastupa u novoj postavi i jedan od prva dva nastupa ove godine uopšte, s obzirom da smo bili sprečeni da sviramo zbog situacije sa virusom. Izuzetno smo motivisani da nastupimo, sa naše strane mogu da garantujem energiju koju su ljudi navikli da dobiju na našim svirkama. Publici poručujem da pre svega bude odgovorna i da poštuje zdravstvene mere, ali i da uživa u koncertu koji su više nego zaslužili i koji su dugo čekali.

Da li imate u planu još neke nastupe?

U petak, 18. septembra, dan pre nastupa sa Mortal Kombatom, sviramo u Subotici na festivalu ekologije i antifašizma koji će se održati u parku Mini Jugoslavija. Festival je humanitarnog karaktera, ulaz je slobodan uz dobrovoljan prilog za humanitarnu akciju Krov nad glavom.

Možemo uskoro da očekujemo rimejk stare pesme i spot. Reci nam nešto više o tome. Da li imate u planu da snimite još neke nove singlove, album?

Tako je, novi singl izlazi veoma uskoro. Pesma je gotova, a spot koji radimo samostalno u saradnji sa fotografom Nemanjom Ledenskim je u finalnoj fazi postprodukcije i biće pušten u etar u narednih nekoliko nedelja na našem YouTube kanalu, dok će pesma biti dostupna za slušanje na svim muzičkim servisima. Ovaj singl, koji je rimejk jedne pesme sa prvog albuma Welcome To D ZOO, je snimljen još u prethodnoj postavi benda sa Darkom Mijatovićem na gitari i Ivanom Devićem na bas gitari. Tekst pesme je aktuelniji danas nego kada je napisan i to je bio jedan od glavnih motiva da odlučimo da je rearanžiramo i snimimo u novom ruhu. Kako smo tokom leta promenili sastav benda, nova energija i polet koji osećamo osmelili su nas da se upustimo u stvaranje novog albuma. Ovu odluku smo doneli spontano, na probama. Nove pesme su već u fazi stvaranja i planiramo da treći studijski album snimimo i objavimo 2021. godine.

Kada bi sastavljao bend od svojih omiljenih muzičara, ko bi bili članovi?

Hmm…Zanimljivo… Taj bend bi, na primer, činili: Džejms Hetfild, Kori Tejlor, Džoi Džordison, Tim Komerford i Majk Šinoda. Mada, moji omiljeni muzičari su moji prijatelji iz našeg benda, radije bih sa njima da ostanem.

Kada se osvrneš deset godina iza sebe, koji bi savet dao mladim bendovima?

Najbolji mogući savet koji bih mogao da dam mladim bendovima je da istraju, da ih ne zaustave mnogobrojne prepreke koje će im stajati na putu i vrlo bitna stvar – da neguju drugarstvo u svom bendu.

Za kraj, reci nam kako preživljaš ovu vrućinu sa tvojom bradom? Koje pivo te najbolje rashladi?

Brada štiti od sunca i ostalih spoljnih uticaja, lakše je sa njom, nego bez nje! Najbolje me rashladi pivo koje je hladno!

Prethodni tekstJuice – Hiphopium 4 (2020)
Naredni tekstGlosar S1E22: Saša Vlajsović Vlajsa (NBG)
Pozdrav, čitaoče! Moje ime je Lidija Gavrilović. Student sam veterinarske medicine u Novom Sadu, pored veterine moja velika ljubav je pank, ali što se tiče odlazaka na svirke, podržaću sve što je drugačije od današnje moderne muzike. Ne bih mnogo da pišem o sebi jer ako ikad poželiš da prozboriš sa mnom, videćeš me uglavnom na manjim lokalnim svirkama u Novom Sadu, Subotici, Somboru i okolini. PRIS mi je dao mogućnost da učim, budem svoja, gledam svirke na malo drugačiji način, istaknem svoje mišljenje i budem ponosna što sam član grupe sjajnih ljudi. Volela bih da svojim radom na portalu doprinesem nekom boljem sutra alternativne scene i približim ljudima ovaj naš, drugačiji univerzum.