Transfer Blama – Večito Drugi (2017)

Požarevački pank-rok sastav Transfer Blama, nakon dve godine pauze, publikovao je svoje novo, drugo po redu, dugosvirajuće (samo)izdanje pod nazivom Večito drugi. Sastav je bio itekako ljubazan, te je produkt u formi fizičkog izdanja dospeo ubrzo po oficijelnom objavljivanju istog. Stoga, da počnemo sa predstavljanjem spomenutog izdanja.

Izdanje čini osam numera, među kojima je sastav uvrstio i svoju obradu numere Rodi mi gomilu debila, čuvenog gornjomilanovačkog pank rok sastava Trula koalicija. Album je snimljen u studiju Mr Sound, a sastav se odlučio za samoizdanje albuma.

U nešto više od dvadeset minuta, pred vama se nalazi osam numera, ujednačenog intenziteta i kvaliteta. Primetno je da se sastav oslanja na utabane, proverene i svakako priznate pank manire, ponajviše orijentisan na regionalnu pank scenu. To, naravno, nužno ne znači da je reč o lošem i izlizanom, recikliranom finalnom produktu. Naprotiv. Sastav se poslužio onim najboljim i, osim toga, u svoju muziku implementirao unikatne elemente. Numere su energične i sadrže hitične, catchy, elemente u gotovo svakoj. Aranžmani, iako većinski kraćih trajanja, bejahu kreirani vešto i dozirano, što je kao takvo dopustilo spomenutim catchy, hit, momentima da isplivaju i na adekvatan način dobiju svoj prostor u audio receptorima slušalaca. Numere teku prijatno, slušljive su, ne naporne. Bejaše prijatno celovito ga preslušavati, te upravo zbog toga, a i kraćeg trajanja kompletnog izdanja, ne bih separatisao neku numeru u svojstvu ličnog favorita.

Vizuelnom segmentu izdanja pripisao bih minus, budući da se radi o minimalističkoj realizaciji istog, te smatram da kao takav ne predstavlja dovoljno atraktivan i uverljiv prvi kontakt sa potencijalnim slušaocem, što nije cilj ni jednog autora i muzičara. Pohvale za produkciju izdanja. Iako tradicionalna, bez ikakvih inovativnih implementacija, ona je na ovom audio dokumentu pitka i izuzetno dobra. Nivoi i odnosi instrumenata odlično su izbalansirani.

Iako ovo izdanje ne donosi sa sobom nikakve revolucionarne tendencije, smatram da će za pank rok sladokusce spomenuto biti prava poslastica.

tbcover2

Prethodni tekstLoveFest, dan treći: Rokenrol uzvraća udarac!
Naredni tekstObjavljena satnica Suffocation koncerta!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.