Of Mice & Men – Defy (2018)

Za one koji ne znaju, Of Mice & Men su na dan pre 2017. godine ostali bez originalnog pevača Austin Carlile-a koji je iz zdravstvenih razloga morao da se povuče iz benda. Uz njegovu podršku, oni nastavljaju dalje ali bez adekvatne zamene. Basista Aaron Pauley je preuzeo glavne vokale, a pomažu mu dvojica gitarista. Posle strogo komercijalnog Cold World vraćaju se na sirovi metalcoreDefy je možda i nešto najbolje što su kao bend snimili.

Defy je žestok, brz i pun energije, a ipak, kao da mu nešto nedostaje! Od starta kreću sa odličnim numerama, naslovna otvara sa savršenim headbang ritmom, Instincts maksimalno ubrzava atmosferu, dok Back to Me tu istu atmosferu spušta na mnogo opušteniji nivo. Unbreakable je čist dokaz da je moguće napraviti hit od teške metalcore konstrukcije. Sa Warzone su pokazali da mogu brže i teže nego na ostatku materijala. Malo skretanje sa smera u kome ide Defy je na Forever YDG’n, koja nudi nu metal elemente – inače od njihovog prvog albuma snimaju pesme koje imaju YDG u naslovu ovo je treća po redosledu. Da nije sve samo buka, pokazali su i predlozima za takozvane radijske hitove, On The Inside i How Will You Live u kojima su uglavnom samo čisti vokali. Nelogičan izbor bio je obrada legendarnog Pink Floyd singla Money, koja sasvim pristojno zvuči, ali nije imala potrebe da se nađe na Defy. Za kraj su ostavili zanimljivu baladu If We Were Ghosts posvećenu preminulim rock zvezdama. Posle četrdeset i pet minuta muzike ne možete da ne ostanete nezadovoljni, ali ipak kao da nešto nedostaje, ali šta?

Jedini problem ovog albuma je vokal, to jest Aaron Pauley, koji je dobar pevač, ali nema taj raspon i autentičnost koju je imao Austin Carlile. Uz svo njegovo zalaganje i trud, ovaj album će ostati u senci prethodnih, pogotovu Resting Force iz 2014. godine. Da li je ovo korak napred ili nazad u Of Mice & Men karijeri, ostaje da vidimo!

of mice and men defy