Grupa NBG ekranizovala Vanredno stanje!

Beogradska grupa NBG početkom godine objavila je novi album Nama ostaje samo punk za izdavačku kuću Multimedia Music. Na pesmi se kao gost pojavljuje i Drakula, pevač grupe Direktori. Nepunih mesec dana nakon što se u prodaji pojavilo ovo izdanje na kojem se, između ostalih, našla i pesma Vanredno stanje, svet je zadesila pandemija Covid 19, a Srbiju je zadesilo – vanredno stanje! Poslednji policijski čas ovog proleća, momci su obeležili objavljivanjem video spota za ovu pesmu koja je, sticajem okolnosti, postala svojevrsna himna srpskih rokera u izolaciji.

U današnje vreme nije teško naći inspiraciju za ovakve pesme kaže grupa NBG povodom objavljivanja video spota za pesmu Vanredno stanje.

Pesma Vanredno stanje nije napisana povodom ove situacije koja nas je zadesila, nastala je pre oko tri godine. Da li su članovi benda bili dalekovidi ili živimo u okolnostima u kojima su nam ove teme uobičajene? U poslednjih desetak, a bogami i više godina, u celom svetu se dešavaju užasne stvari koje vladajuće elite ili ne žele ili ne mogu više da kontrolišu. Vanredno stanje na celoj planeti kao redovno stanje koje su svi prihvatili i navikli da žive u uslovima koji nisu dostojni čoveka. Ljude hrane lošim vestima, lošom hranom, lošim manirima i neukusom u svakom pogledu. Gde god se okreneš, vidiš samo užas objašnjavaju momci i dodaju da za ovakve i slične teme danas nije teško pronaći inspiraciju: Naša generacija je po mnogim pitanjima bila prilično dalekovida i mnoge stvari koje su nam se desile uspela je da predvidi. To je verovatno posledica višedecenijskog ispiranja mozga i života na ivici dostojanstva, često i ispod te granice. Voleli bismo da smo mogli da predvidimo neke lepše stvari koje će se desiti čovečanstvu i ovom našem napaćenom i izmanipulisanom narodu, ali tako je kako je i svi moramo sa tim da se nosimo.

Režiju i montažu video spota za pesmu Vanredno stanje uradio je Branislav Godić, a u spotu su korišćeni i snimci Beograda koje su članovi i prijatelji benda napravili za vreme trajanja policijskog časa. Na snimcima dominiraju prikazi praznih šetališta, parkova i ulica: Te scene na koje mi kao ljudi koji su odrasli i žive u jednoj prilično naseljenoj sredini kao što je Novi Beograd apsolutno nismo navikli su prilično jezive i deluju totalno apokaliptično.

Album je dostupan u knjižaram Vulkan i prodavnicama Multimedia Music-a, kao i preko njihovog veb sajta.