Gogol Bordello, Yngwie Malmsteen i Inner Circle na Arsenalu X!

Gypsy punk rock atrakcija, Gogol Bordello, legendarni gitarski heroj Yngwie Malmsteen i reggae bend Inner Circle pridružili su se izvođačima jubilarnog, desetog Arsenal festa, koji će biti održan 24, 25, 26. i 27. juna u Kragujevcu!

Arsenal X počinje 24. juna sa hedlajnerima festivala, alternativnim Placebo-m, dok će se jednom od planetarno najpopularnijih punk rock bendova Sum 41 na Main Stage-u 25. juna pridružiti Gogol Bordello, koji zahvaljujući visokoenergičnim živim nastupima odavno uživa glas globalno najuzbudljivije koncertne atrakcije koja je došla iz Njujorka, kako kaže Billboard, i svetski najbuntovnijeg benda uživo, kako ocenjuje magazin Rolling Stone.

Možda nikad nećete čuti Gogol na radiju i možda mi ne radimo bogat light show, niti fensi turneje. Ali kad Gogol bude izašao na binu znaćete da nam se živo… za takve stvari. Gypsy punk vatromet stiže pravo iz srca, poručuje multietnički bend harizmatičnog frontmena Eugene Hutz-a.

Na Gogol Bordello sjajno će se nadovezati iduće večeri 26. juna na Main-u Balkanskapunkreggae Dubioza kolektiv i pionir Balkan beat-a Kiril Džajkovski!

Arsenalov Main Stage završne večeri 27. juna biće pozornica premijernog susreta srpske publike i fanova sa svetski čuvenim Šveđaninom Yngwie Malmsteen-om, neprevaziđenim virtuozom, koji je tokom četiri decenije karijere, spajajući uticaje kompozitora kakvi su Bah, Paganini i Vivaldi, doprineo rođenju žanra nazvanog neoklasičarski melodični rok.

Kao dečaka muzika ga nije zanimala, ali sve se to promenilo 18. septembra 1970. godine kada je odgledao specijalni prilog na televiziji o pokojnom Jimi-u Hendrix-u. Sedmogodišni Yngwie je sa oduševljenjem gledao kako Hendrix poliva publiku bujicom feedback-a, i doslovno spaljuje gitaru. Na dan kad je Hendrix umro, rodio se Yngwie svirač, kaže se u njegovoj biografiji.

Yngwie je eksplodirao na svetsku scenu još kao dvadesetogodišnjak zahvaljujući zapanjujućoj, munjevotoj tehnici sviranja gitare, počev od albuma Rising Force. Jedan od vrhunaca njegove karijere bio je u potpunosti klasičarski pristup solo električnoj gitari i orkestru na albumu Concerto Suite.

Nakon alt pop dua Still Corners, 26. juna, na Arsenalov Garden Stage 27. juna dolazi Inner Circle, reggae bend sa Jamajke koji je od početnih uspeha sedamdesetih sa singlovima Mary, Mary i Music Machine, kasnije stigao do globalnih hitova Bad Boys, Sweat (A La La La La Long) i Games People Play.

Bili smo svuda po svetu. Brazil, Indija, Bejrut, Singapur, Šri Lanka, Azija,… Za neke je turneja Severna Amerika, Evropa i Japan, ali ne za nas. Ako je na geografskoj karti, stižemo!, kaže gitarista Roger Lewis, dok njegov brat, basista Ian Lewis, dodaje: Putujući po svetu, zaista naučiš da su svi ljudi u osnovi isti.

Komplet ulaznica za sve četiri večeri Arsenala X je 3500 dinara preko prodajnih mesta i mreže tickets.rs. U duhu jubilarnog, slavljeničkog Arsenala, prethodno kupljeni kompleti za tri večeri važiće za sve četiri večeri 24, 25, 26. i 27. juna i nije ih potrebno menjati. Ulaznica samo za 24. jun je 2000 dinara, za 25. jun 1500 dinara, za 26. jun 1200 dinara, a za završno veče 27. jun 1500 dinara. U Kragujevcu prodaja ulaznica ide preko Doma omladine, De Gama Travel-a i Music Store-a.