Fall Out Boy – Mania (2018)

Novi Fall Out Boy je veće iznenađenje nego što se očekivalo, i to veoma prijatno. Čudno stilizovana M A  N   I    A je moderno pop rock izdanje, opterećeno elektronskim zvukom, semplovima i čudnovatim tekstovima. Na zahtev benda datum objavljivanja je produžen za četiri meseca, jer nisu bili zadovoljni prvobitnim materijalom i izgleda da se čekanje isplatilo!

Tri godine nakon prethodnog American Beauty/American Psycho albuma, koji je delovao veoma zbrzano i bilo ga je mučno slušati, Fall Out Boy se hrabro okreću aktuelnim trendovima i slušaocima koji nisu opterećeni muzičkim pravcima. Ovo nije više onaj pop punk bend koji je obeležio početak 21. veka, ovo su ljudi koji pomeraju granice svoje kreativnosti. Starim fanovima, koji ih pamte po rock zvuku, Mania neće da prija, ali ona je namenjena publici koja živi u 2018. godini i nije zarobljena u prošlosti.

Deluje kao da su Fall Out Boy bili povučeni popularnošću Panic! At The Disco albuma Death Of A Bachelor i da im je on poslužio kao inspiracija, što se i direktno čuje u nekoliko numera, na primer Church, kao i Heaven’s Gate, takođe i u Stay Frosty Royal Milk Tea. Zaprepašćujuće drugačija Hold Me Tight or Don’t, prethodni singl, deluje kao da je iz Bruno Mars repertoara, ali se ipak savršeno uklapa u ambijent ovog albuma. Mania se proteže od EDM-a u Young and Menace preko rocka u The Last of the Real Ones i, na kraju, do hip hopa u Champion i Sunshine Riptide. Ipak, sve nas nekako vodi do beskrajno simpatične Wilson (Expensive Mistakes), koja je snimljena da se uz nju igra, skače i peva najbolji stih ikada: I’ll stop wearing black when they make a darker color.

Fall Out Boy su uvek imali tendencija ka komercijalnijem zvuku, a sada su konačno u tome i uspeli. Mania je odličan album, daleko bolji od prethodnog. Hrabrost je kada bend pokušava nešto novo, a još je bolje kada u tom pokušaju i uspe. Od reuniona ne prestaju da se menjaju, Save Rock and Roll je bio prekretnica od pop punka do takozvanog stadijumskog rock zvuka. Ako su se sa American Beauty/American Psycho okrenuli pop muzici, na albumu Mania su stigli na taj cilj.

fall out boy mania