Čupavci – To sam ja (EP, 2016)

Posle više od 10 godina postojanja, velikog broja svirki, nekoliko promena u bendu i mnogo vrednog rada i truda, sad već ne tako čupav, bend Čupavci objavio je EP prvenac, To sam ja. Dobio je ime po istoimenom singlu koji je nastao negde na početku postojanja samog benda. Odiše brzim pank ritmom i efektivnim gitarskim rifovima. Prizvuk je veseo i lako ulazi u uši, pa već posle prvog slušanja možete uhvatiti sebe kako pevušite neku od pesama. Tematika samog EP-a je šarolika i svaka pesma stoji za sebe. U prevodu, na ovom izdanju ima za nekog sve, a za svakog po nešto.

Kada je osvanula vest da je njihov autorski rad ugledao svetlost dana, za mene, kao dugogodišnjeg pratioca i veliku podršku ovom bendu, je taj dan bio u rangu Božića kad sam imao 6 godina. Bio je to pravi poklon, ne samo za mene, nego i prvenstveno Sirig, domaću pank scenu i, naravno, sve ljude pred kojima su Čupavci svirali. Uvek su bili bend koji je obećavao i mnogi su nestrpljivo čekali njihov, i samo njihov, rad. Stvarno, nisu mogli izabrati bolje vreme za objavljivanje EP-a, obzirom da su i kao ljudi i kao muzičari sazreli. Shodno tome, ovo je jedna zrela skupina pesama, sa jakim porukama, upakovana u aranžman kakav bi svaki roker voleo da čuje.

EP otvara pesma  Budimo se, koja nam govori o sazrevanju, prelasku iz  buntovnih dečijih, pubertetskih i adolescentskih, godina u odgovorni svet odraslih. Prožimaju se neka najosnovnija pitanja koja sebi postavljaju upravo osobe u tom prelaznom dobu života. Pesma ima lepu poruku upravo tinejdžerima, konkretno, da neke stvari u životu moraju sami. Još jedan lep utisak koji ostavlja ova pesma je bas gitara koja ne dominira, ali se čuje taman toliko da zagolica usi, kao neki najfiniji začin koji golica nepce u još lepšem ručku.

Pesma Čudno je ima sličnu tematiku, mada se malo više dotiče prolaznosti života. Takođe nam poručuje da ta prolaznost i nije tako strašna i da treba da uživamo, jer vreme i godine svakako ne možemo da vratimo.

Kao što već rekoh, na EP-u ima za svakog po nešto, pa su se tako Čupavci dotakli i politike, obraćajući se nekome ko je mnogo uzvišeniji od nas malenih, radnih, naivnih ljudi. A da li nas oni baš u tim dimenzijama zamišljaju? Pitam vas.

Istina i Skini se su dve pesme u kojima sam se najviše pronašao. Obe imaju životne poruke, pitanje je samo koja će vas dotaći više. Skini se krasi jak početak, odličan gitarski rif, ponovo lep posao odrađen na basu i zarazan refren. Sve u svemu, dve vesele pesme, sa jakim porukama.

Možda je najveće osveženje ovom EP-u pesma Ne mogu, koja, posle svih brzih pesama dolazi kao jagoda na vrhu šlaga, koji je svakako posut šarenim mrvicama i nalazi se na još ukusnijoj torti. Mnogo poređenja sa hranom, znam. Lagani ritam, lep tekst i mnogo emocije unete u ovu pesmu sasvim korektno stavljaju tačku na ovaj EP.

Kako su sad već iskusan bend, koji se probudio iz dečijeg sna, ne fali energije da iskažu realne probleme u, ne samo njihovom, već i u svačijem životu. Svako ko je preslušao ovo izdanje, barem u jednoj pesmi može da se pronađe i pomisli Hej, pa to sam ja.

a3197075055_10