Glosar S1E22: Saša Vlajsović Vlajsa (NBG)

Ja sam Saša Vlajsović Vlajsa, sviram bas u grupi NBG. Bas gitaru sviram od 14 godine, osim u NBG svirao sam bas gitaru u grupama Pussycat i Partibrejkers (album Kiselo i slatko). Bas sam počeo da sviram kada sam otkrio Steve Harrisa-a iz grupe Iron Maiden.

Koje je tvoje najbolje iskustvo u dosadašnjoj muzičkoj karijeri?

Ne mogu da se odlučim za jedno iskustvo, svaki dobro posećen koncert sa odličnom atmosferom, snimanje materijala u studiju – sve su to dragocena iskustva kojih se rado sećam.

A, koje je najgore iskustvo iz iste?

Kada pijani i neodgovorni gosti u publici naprave neko sranje i koncert bude prekinut zbog toga.

Šta je tvoj osnovni motiv za bavljenjem umetnošću?

Osnovni motiv bi mogao da bude prezentovanje mojih razmišljanja i ideja širokom krugu ljudi. Kad imaš nešto da kažeš ti napraviš bend i kažeš to što imaš da kažeš.

Opiši, u nekoliko reči, položaj alternativnog umetnika u Srbiji danas.

Jadno, tužno i bedno.

Na skali od 1 do 10 oceni publiku, izdavače i medije i druge pojavne oblike koji čine muzičku scenu u kojoj deluješ, uz kratak komentar ili tri reči koje misliš da ih adekvatno opisuju.

Publika 10, Izdavači 10. Mediji 0

Publika i izdavači se maksimalno trude da održe scenu, dok su mediji nezainteresovani, osim par internet sajtova, koji i dalje prate, kako tako, vesti i novitete sa scene.

Koji je najbolji domaći festival iz tvog iskustva i zašto?

Svaki festival koji daje priliku različitim bendovima, različitog muzičkog opredeljenja je dobar festival. Šteta je jedino što na većini jakih muzičkih festivala učestvuju stalno iste grupe, od kojih većina i nisu rok grupe.

Da na tvom koncertu publiku čini čitava civilizacija, i da imaš pravo da kažeš jednu rečenicu, kako bi ona glasila?

Ljubav i Bes.

Sa kojom ličnošću/grupom sa domaće scene bi voleo/la da ostvariš saradnju?

Kroz višegodišnju muzičku karijeru sam imao prilike da nastupam sa puno bendova, ne bih se odlučio ni za jedan posebno, više bih voleo da se grupe sličnog muzičkog opredeljenja više druže i prave koncerte zajedno.

Koja pesma iz tvoje dosadašnje muzičke karijere ti je najdraža?

Teško je odlučiti za jednu pesmu, ali mi je drago što su velika većina NBG pesama vanvremenske – Prodane duše, Anarhija, Da li sam jedini, pesme koje su i posle 20 godina aktuelne, a verujem i da će većina novih sa novog albuma Nama ostaje samo pank biti takođe za 20 godina istog statusa.

Postavi pitanje narednom gostu.

Kad bi mogao ponovo da biraš put koji si odabrao kao klinac, mislim da se baviš muzikom, da li bi to opet uradio?                                                               

Omiljena filmska ostvarenja:

Omiljena književna dela:

Omiljena muzička izdanja?

Omiljene nemuzičke aktivnosti?

Putovanja.

  1. Koji je najbolji koncert domaćeg benda/izvođača na kom si bio u prilici da prisustvuješ?

Cacadou Look.

1.a Stranog izvođača?

Motorhead, Pionir 1986.

  1. Ko su tvoji najdraži strani i domaći izvođači?

GBH, Black Sabbath, Deep purple, Motley Crue, Kiss, Backyard Babies, Saxon, Ramones, Judas Priest, Motorhead, Talking Heads, The Clash, Beatles, Rolling Stones, Iron Maiden, Venom, Sex Pistols, David Bowie, Metallica, AC/DC, Marc Bolan, MC5, Exploited, NY Dolls, Iggy Pop, Sisters of mercy, REM, Mission, Danzig, Misfits, Ritam Nereda, Dza ili bu, Direktori … itd.

  1. Na čijim koncertima priželjkuješ da prisutvuješ, a još uvek nisi?

Mislim da sam odgledao sve sto sam zeleo.

  1. Koncert kog preminulog muzičara bi voleo da posetiš, da možeš?

Ramones.

 

Prethodni tekstFilip Budanović (D ZOO): I dalje se borimo sa istim žarom kao i pre deset godina!
Naredni tekstŠesti Festival srpskog podzemlja 14. i 15. oktobra
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.