Glosar S1E20: Petar Rudić (Svi na pod!)

Poštovanje, ja se zovem Petar Rudić. Muzikom se bavim već 26 godina i ovom prilikom ću odgovoriti na pitanja za PRIS.rs. Počeo sam kao gitarista grupe Mravi, kasnije sam se oprobao u producentskom radu sa grupom Svi na pod! čiji sam i osnivač.

Koje je tvoje najbolje iskustvo u dosadašnjoj muzičkoj karijeri?

Svako iskustvo vezano za bavljenje muzikom je dobro. Jedno je ipak prevazišlo ostala. Bez
objavljenog prvog albuma, taktikom “singl po singl”, grupa Svi na pod! je uspela da rasproda salu Amerikana u DOBu 2009. godine. Bilo je to veliko iznanađenje za sve nas iz benda, a kasnije su mnogi bendovi uradili sličnu stvar. Već ustaljena šema: probe-studijski album-koncert je promenjena. Danas se svi više opredeljuju za šemu: probe-singlovi-koncert.

A, koje je najgore iskustvo iz iste?

Kao što sam već spomenuo u prethodnom odgovoru, ne postoji loše muzičko iskustvo. Jedino ako neko iskoristi moj entuzijazam i trud, pa mi ne plati već unapred dogovoren honorar, mada to i ne spada u muzičko iskustvo. Na greškama sa uči.

Šta je tvoj osnovni motiv za bavljenjem umetnošću?

Osnovni motiv je zdravlje. Mislim da muzika leči duh, a danas nam je to svima preko potrebno, hteli mi to da priznamo ili ne. Zapravo, meni je muzika spasila život, ali o tome ću možda pričati za neki “život piše drame” magazin.

Autor fotografije: Nemanja Đorđević

Opiši, u nekoliko reči, položaj alternativnog umetnika u Srbiji danas.

Alternativni umetnik je skrajnut iz svih današnjih tokova. Nevidljiv je na ovozemaljskim
radarima. Kreće se kao stelt avion kroz noć i samo čeka priliku da istovatri svoj kreativni teret koji se akumulira sve više dok god je u stelt modu.

Na skali od 1 do 10 oceni publiku, izdavače i medije i druge pojavne oblike koji čine muzičku scenu u kojoj deluješ, uz kratak komentar ili tri reči koje misliš da ih
adekvatno opisuju.

Zlatna sredina – 5
Publika je željna, izdavači se trude a mediji plasiraju šta im se nudi. Mršavo je sve jer nema mesa. Svi su gladni dobrog zvuka. Ne znam dokle će trajati anestezija, mada ne verujem da će se desiti nešto revolucionarno (mislim na neki bend). Pojavljivaće se s vremena na vreme neki bendovi ili autori koji će na trenutak skrenuti pažnju na sebe i to je to.

Koji je najbolji domaći festival iz tvog iskustva i zašto?

Obično su svi festivali odlični dok su još u povoju. Ekipa organizatora je puna entuzijazma i ideja.

Da na tvom koncertu publiku čini čitava civilizacija, i da imaš pravo da kažeš jednu rečenicu, kako bi ona glasila?

”Dragi ljudi, usrali smo motku!”

Sa kojom ličnošću/grupom sa domaće scene bi voleo/la da ostvariš saradnju?

Sa Yu Grupom. Ne znam zašto su mi baš oni pali na pamet… možda zato što smo nespojivi. Dobri su pecaroši, a ja nikad nisam ulovio ni kedera.

Koja pesma iz tvoje dosadašnje muzičke karijere ti je najdraža?

Stvarno teško pitanje. Stvarno ne mogu da favorizujem nijednu. Možda Do kraja svetaSvi na pod! Sale Mrav je pisao tekst, ja muziku… weltschmertz na naš način.

Postavi pitanje narednom gostu.

Da se kojim slučajem nađeš u neprilici da se zatekneš na pustom ostrvu bez hrane sa nekim ljudima (npr. avionska nesreća, vi ste jedini preživeli), da li bi nekog pojeo i koji deo tela bi mu/joj prvo uzeo da jedeš?

Omiljena filmska ostvarenja:

Omiljena književna dela:

Omiljena muzička izdanja?

Omiljene nemuzičke aktivnosti?
Gastronomija.

1. Koji je najbolji koncert domaćeg benda/izvođača na kom si bio u prilici da prisustvuješ?

Tapan u Dragstoru.

1.a Stranog izvođača?

Ground Zero, Ring Ring 1998.

2. Ko su tvoji najdraži strani i domaći izvođači?

The Knife.

Lira Vega.

3. Na čijim koncertima priželjkuješ da prisutvuješ, a još uvek nisi?

– Želim da vidim Berlinsku Filharmoniju uživo.

4. Koncert kog preminulog muzičara bi voleo da posetiš, da možeš?

Bob Marley.

Prethodni tekstOd sutra nastavak programa u Domu omladine Beograda
Naredni tekstQuasarborn objavili snimak uživo iz studija!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.