Glosar S1E11: Marko Todorović (Alitor)

Pozdrav svim čitaocima PRIS magazina, zadovoljstvo mi je da ponovo pišem za ovaj portal! Moje ime je Marko Todorović, ja sam frontmen i osnivač inđijskog metal benda Alitor koji uskoro objavljuje drugi studijski album pod nazivom II. Muzikom sam počeo da se bavim u svojoj 16. godini. Nekoliko godina sam svirao u bendu Infest i sa njima objavio album Cold Blood War, a u navratima, 2014. godine, sam nastupao sa bendom Space Eater i čak glumio u jednom njihovom spotu. Pored sviranja, bavim se muzičkim menadžmentom i SEO marketingom. Završio sam Beogradsku poslovnu školu.

Koje je tvoje najbolje iskustvo u dosadašnjoj muzičkoj karijeri?

Sama činjenica da imam bend koji i dalje funkcioniše, i to da se bavim muzikom (uopšte) je neverovatno iskustvo – ostvarenje dečačkih snova. No, ako bih morao da izdvojim neke posebne trenutke dosadašnje muzičke karijere onda neka to budu nastup sa Death DTA i šansa da upoznam neke od svojih najvećih muzičkih idola.

A, koje je najgore iskustvo iz iste?

Naježa iskustva su mi bila razdvajanja i prekidi saradnje sa članovima benda, prvo Alekom, koji je od prošle godine ponovo u bendu, pa onda i sa Igorom. Ispostavilo se da i ta dešavanja imaju svoju svrhu.

Trudim se da iz svega što mi se desi izvučem neki pozitivni zaključak, stoga ne bih mogao da izdvojim nijedno zaista, zaista loše iskustvo. Imali smo loših svirki, poteza i grešaka u prošlosti, verovatno će ih biti i u budućnosti, ali to je sastavni deo ove priče.

Šta je tvoj osnovni motiv za bavljenjem umetnošću?

Šansa da se izrazim kroz sviranje, ostavim neki trag iza sebe, upoznajem ljude čiji lik i delo cenim. Muzika mi je donela mnogo lepih stvari u životu, puno prijatelja, a nadasve nemerljivog životnog iskustva. Muzika me je delom vaspitala i bez nje ne bih bio isti čovek.

Opiši, u nekoliko reči, položaj alternativnog umetnika u Srbiji danas.

U nekoliko reči… Položaj alternativnog umetnika u Srbiji je prilično nezahvalan.

Na skali od 1 do 10 oceni publiku, izdavače i medije i druge pojavne oblike koji čine muzičku scenu u kojoj deluješ, uz kratak komentar ili tri reči koje misliš da ih adekvatno opisuju.

Uh, ovo pitanje je jako nezahvalno, ali hajde da probamo – 10 za medije koji imaju sluha, stručnost i širinu (takvih je vrlo malo). Publika je jako nepredvidiva, ponekad vrlo razmažena i uljuljkana, ali par gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Pirot) vade situaciju, tako da.., za publiku koja se u ova nezahvalna vremena cima i prati – 10. Što se tiče izdavača, njihova pozicija je takođe vrlo nezahvalna ali 10 za one koji se trude da održe priču živom. Shoutout za Grom Records i Take It or Leave It!

Koji je najbolji domaći festival iz tvog iskustva i zašto?

Arsenal fest, Explosive bina Exit festivala i Festival srpskog podzemlja. Morao sam navesti sva tri jer najviše pažnje obraćaju na gitarski zvuk, muzički odgovaraju mom senzibilitetu i ekipa koja vodi ove priče je jako zdrava i profesionalna!

Da na tvom koncertu publiku čini čitava civilizacija, i da imaš pravo da kažeš jednu rečenicu, kako bi ona glasila?

Ništa nije onakvim kakvim se prikazuje, prestanite da verujete lažima i ne dopustite da interes manjine ubija sreću većine.

Sa kojom ličnošću/grupom sa domaće scene bi voleo/la da ostvariš saradnju?

Ovo će biti verovatno iznenađenje za mnoge, ali reći ću KKN, Kuku$ i naravno Hornsman Coyote.

Koja pesma iz tvoje dosadašnje muzičke karijere ti je najdraža? 

Trenutno Consecration, jer ima elemente hita, aranžmanski je pitka i po mom mišljenju je kompletna pesma. Naredni singl će biti „bomba“, pa postoji šansa da skloni Consecration sa trenutnog trona.

Postavi pitanje narednom gostu.

Da li možeš predvideti gde će rock and roll muzika otići za 5 godina i da li će je uopšte biti?

Omiljena filmska ostvarenja:

Omiljena književna dela:

Omiljena muzička izdanja?

Omiljene nemuzičke aktivnosti?

Kuvanje, loto, heklanje.

  1. Koji je najbolji koncert domaćeg benda/izvođača na kom si bio u prilici da prisustvuješ?

Poslednji Eyesburn koncert u Festu je bio sjajan!

1.a Stranog izvođača?

Mgla u Domu omladine Beograda i Enforcer na Exitu.

  1. Ko su tvoji najdraži strani i domaći izvođači?

Strani: Metallica, Megadeth, Gojira.

Domaći: KKN, Eyesburn i Kuku$ Klan.

  1. Na čijim koncertima priželjkuješ da prisutvuješ, a još uvek nisi?

Megadeth, Misfits, Gojira, Mastodon.

  1. Koncert kog preminulog muzičara bi voleo da posetiš, da možeš?

Death – Chuck Schuldiner, Ramones i Metallica – Cliff Burton era.

 

 

 

Prethodni tekstUpkos svemu, Štutgart na vezi!
Naredni tekstSastav Mikrokozma objavili novi album!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.