Tri kapljice – Girls are back (2018)

Nekako sam uvek izbegavao da pišem recenzije debi albuma bendova, najviše iz razloga što čak i kada su dobri, i dalje su početnički. Tri Kapljice su me razuverile u takve tvrdnje jer je njihov album Girls are back jednostavno odličan. Uz sve dečije bolesti sa kojim se susreće mladi bend na ovim prostorima, ove devojke su pokazale da može i drugačije, originalnije, odlučnije.

Moj prvi susret sa njima je bio pre oko godinu dana, kada se pojavio spot za singl Girls, kojim zatvaraju ovaj album. Priznajem, nisu me kupile, tj. nisu me naterale da čujem još nešto od njih, što je bila moja greška. Ta jedna pesma nikako ne predstavlja opus koji može da se čuje na izdanju Girls are back. Nazivamo ih punk bendom, ali one se vešto šetaju između rock-a i izvornog metal-a, kao i ka nekim modernijim tendencijama. Veoma hrabro, sa mudima koje nema ni 99 odsto njihovih kolega, ove tri devojke otvaraju album instrumentalom. Mental nije samo neki intro, već kompletna pesma od tri minuta, što od starta govori koliko je ovaj album nepredvidljiv. Odmah razbijaju latentnu metal atmosferu sa ozbiljnim pankom u pesmi Hajde. Ljubavna tematika u tekstu prve, nastavlja se i sa sledećom pesmom. Bejbe je pravi hit sa izuzetno melodičnim i nadasve umilim refrenom. Od panka, preko alternativnog rock-a, dovode nas do depresivnih post rock vizuelizacija sa Snova milion kojom samo potvrđuju da njihova kreativnost nema granica. Da pankeri prave najbolje rege pesme pokazao je još Joe Strummer početkom osamdesetih, Tri kapljice potvrđuju tu tvrdnju pesmom Nesanica. Posle sporog regea neizbežan je ska da malo podigne atmosferu, ipak ska u numeri Strah upotpunjuju direktnim gitarskim deonicama koje od nje prave žestoku rock numeru. Jedini problem koji ja imam sa ovim albumom je pesma na engleskom na samoj sredini. Heart Attack je sirova i ima dobru energiju, ali razbija atmosferu nametnutu prethodnim numerama. Kako je pank osnova ovog benda za očekivati je da on zauzima najviše prostora na albumu, posle old school pankeraja sa numerom Igra, usledila je jedna od najozbiljnijih na izdanju, pesma nazvana Jaka. Heavy metal afiniteti u Odlazim, sa twin gitarama kao Iron Maiden na njihova prva dva albuma, doprinose da se ona izdvoji kao jedna od najboljih na ovoj ploči, delom zbog tog punk metal senzibiliteta, a i zbog veoma moćnog refrena. Za kraj su ostavile odličan rap core sa numerom Girls, pesma koja mi se nije svidela kada sam je prvi put čuo, a sada je obožavam, savršena kombinacija refrena na engleskom i ostatka pesme na srpskom jeziku.

Tekstovi pesama su u dovoljnoj meri zreli i uglavnom se fokusiraju na ljubavnu, čitaj emotivnu percepciju mlade žene, ali ima i onih u kojima preispituju lične strahove, stavove i probleme. Raznovrsnost koja se javlja od numere do numere na ploči je odlično upakovana u jednu celinu. Svi uticaji koje su Tri Kapljice imale u svom muzičkom odrastanju su se našli u jednom, a to je album Girls are back.

tri kapljice