Papa Roach – Who Do You Trust? (2019)

Dobro je što Papa Roach idu u korak sa vremenom, te svoju muziku prilagođavaju trendovima. Važno je biti aktuelan i menjati se, ovim izdanjem će sigurno dobiti mnogo mlađih fanova. Ipak Who Do You Trust? je sve, ali ne Papa Roach album. Na njemu nema one energije po kojoj su postali poznati, melodičnost koja krasi njihove hitove je zamenjena jednostavnim rap frazama koje se ponavljaju i previše puta nego što je to neophodno.

Teška srca moram da priznam da je ovo prvi Papa Roach album koji mi se ne dopada. Who Do You Trust? je procureo na internetu još mesec dana pre objavljivanja što mu sigurno nije pomoglo da iščekivanje za njim bude na višem nivou. Kao jedan od najpoštenijih bendova na sceni imaju lojalne fanove koji će i u ovim pesmama naći dovoljno uzbuđenja, ali realnost je totalno drugačija. Sa svakim albumom oni su se malo menjali, nudili i nešto alternativnijih numera, naginjali više ka hip hop-u, ali nikada nisu gubili svoj identitet. Još od prvog singla, kojim su najavili novu ploču, naslovne numere Who Do You Trust?, bilo je jasno da ne treba očekivati klasičan, žestok, Papa Roach, već neki rap-pop hibrid. Dobar primer je simpatična Not the Only One. Krasi je prijatna melodija koju prekida odličan break, ali je totalno van njihovog muzičkog spektra. Verujem da ima onih kojima će se svideti rap balada Elevate, ja bih bio srećan da nisam morao da je čujem, uopšte. Papa Roach idu i dalje, da ne kažem niže, Problems je pesma koju bih pre očekivao u repertoaru Ariana-e Grande. Top of the World ima atribute hita, ozbiljnu atmosferu, jak refren, hip hop uvod, angažovan tekst, i veoma je predvidljiva. Album nije u potpunosti bez rock zvuka, našao se u odličnoj Renegade Music, u kojoj je i mala posveta bendu Rage Against The Machine. Da je samo malo više ovakvih pesama, koje i očekujemo na Papa Roach albumu, Who Do You Trust? bi definitivno imao drugačiju perspektivu. Totalno iznenađenje u formi hardcore-a od devedeset sekundi nalazi se u I Suffer Well pred sam kraj izdanja.

Who Do You Trust? je deseti Papa Roach album, i nikada ranije mi se nije desilo da imam isti utisak posle prvog i zadnjeg slušanja. Kažem zadnjeg jer ne verujem da ću mu se vratiti posle pisanja ove recenzije, jer ovo je previše dosadan album! Sve ono što čini njihovu muziku uzbudljivim su stavili po strani i snimili materijal koji bi trebalo da se prilagodi današnjim standardima novih generacija koji su veliki konzumenti muzike izvođača kao što su Post Malone Machine Gun Kelly ili Hollywood Undead.

papa roach