Divlje svinje – Ne gledajte televiziju (2018)

Ono što se nameće kao problem sa ovim albumom je što je podređen samo konzumentima subkulture kao što je pank. Na žalost, poruke koje Divlje svinje šalju svojim pesmama neće stići do onih koji treba da ih čuju. Te poruke su već poznate onima koji će rado da preslušaju ovaj materijal. Malo je verovatno da će ovako čvrst zvuk da izađe iz okvira ove scene i stigne do onih kojima je potrebno da čuju ove reči. Ne gledajte televiziju je opasan, brz i na momente brutalno surov, baš kakav je i život u Srbiji.

IMG_8806

Novosadske Divlje svinje su bend koji dokazuje da ako si panker, onda si to za čitav život. Da ne pričamo o njihovim godinama, dovoljno je da kažemo da su klinci zarobljeni u telima matoraca. Sa energijom kojom su snimili svoj prvi album Ne gledajte televiziju, a koji je objavio Metropolis Music, lako može da se desi da posrame mnogo mlađe kolege. Bez laganja, ovo je težak album i muzički i tekstualno. Divlje svinje se obračunavaju sa svim slojevima društva u svojim tekstovima. Šalju nedvosmislene poruke sa pesmama kao što je naslovna Ne gledajte televiziju. Postavljaju pitanje da li smo samo ovce za Šišanje. Tvrde da Demokratija ne postoji jer u ovoj zemlji vladaju Jagnjeće brigade. Bez dlake na jeziku, elokventno i sa smislom, tekstovi ovih pesama imaju za zadatak da vas probude iz letargije. Ako vas ne pokrenu sa Ustani, onda ste već izgubljeni slučaj. Žestoki rifovi, kao i brzi ritmovi dominiraju albumom. Ipak, dozvolili su sebi i nešto veselije teme, jer bi bez toga materijal bio previše jednoličan. Neizbežan uticaj starog Zabranjenog pušenja našao se u pesmi Smradina. Na moje iznenađenje i oduševljanje snimili su i pravi prolećno – letnji hit u ljubavnoj Pališ me. Ipak, od šesnaest pesama, koliko se nalazi na Ne Gledajte televiziju, našlo se i nekoliko koje su nešto ispod proseka. Ljut, gnevan, iznerviran deluje malo naivno i klinački, u Ramones stilu. Bahatost je bila dobra kao ideja, ali je nedovoljno dobro realizovana.

Divlje svinje su ozbiljno shvatile svoju ulogu na muzičkoj sceni naše zemlje, njihove pesme su angažovane, jer pank je oduvek bio pokretač promena. Da u ovoj zemlji postoji neka radio stanica koja bi puštala njihove pesme, to bi, garantujem, bili hitovi. Na svu sreću imamo YouTube, pa možemo sami da biramo muziku koju slušamo, odaberite Divlje svinje ako već niste!

Divlje Svinje Ne Gledajte Televiziju