Čovek bez sluha – Stanimo u gard (2018)

Posle skoro 8 godina od prethodnog albuma, bend Čovek bez sluha je konačno objavio dugoočekivani album,  Stanimo u gard.

Pesma koja otvara album, istoimena ovom dugosvirajućem ostvarenju, je pesma koja ima jak karakter i vrlo jasnu poruku. Vrlo je jednostavna melodija, pa se lako da zaključiti da pesmu ponajviše krasi sam tekst. Sledi pesma nešto slabijeg intenziteta, koja malo više podseća na ČBS kakav poznajemo – Šta nudiš ti. To je pesma koja je meni verovatno najbolje legla. Pesma koja nosi naziv U kući žute štampe donosi ponovo jak tempo otvoren gitarskim rifom za koji bih mogao reći da je dosta puta već preslušan, ali i dalje efektan, kao i tekst koji bi trebalo da nas sve navede na razmišljanje. Krasi je pank rok melodija, koja se kosi baš između roka i panka. Kao i u prethodnoj pesmi, čuli smo i kratku, ali efektnu gitarsku solažu. Sledi pesma koja je vrlo interesantna po svojoj formi, a nosi naziv Osmeh na lice. U ovoj pesmi su prisutne česte promene ritma, pankerski kec, ali i lagani ritam. Sve vreme oscilira, ali sudeći po tome da je izbor keca na strofi, verovatno je ideja bila da se oseti intenzitet teksta baš u tom delu. Posle nje dolazi pesma koja najviše podseća na nešto što bi se možda našlo na nekom starom albumu Mikijevog drugog benda, Six pack. Već spomenuti pankersi kec, ali ovog puta kroz celu pesmu, i vrlo prepoznatljivi prateći vokali su ono što čini pesmu Dobro u ljudima. Posle nje usledila je pesma koja me je debelo razočarala kad je objavljena. Još delimično eksplicitan spot, koji je možda i bespotrebno takav kakav je. Pošto je ta pesma druga objavljena, pre celog albuma, sve vreme sam se nadao da ostatak albuma neće biti ovako razočaravajuć. Iako odbijam da kažem da kod Mikija postoji takva pesma, moram da priznam da mi ovo deluje kao pesmica koja će da poveća brojno stanje na albumu. U pitanju je pesma Ti samo misliš da me znaš. Sledi pesma koja nosi naziv po heroju iz TV serije Igra prestola, Tirion. Za nas koji ne pratimo tu seriju, a verovatno nas ima malo, ova pesma nema neko veliko značenje, mada se može iz konteksta zaključiti o čemu se tačno radi. Ovo je još jedna pesma koja može da podseti na rani Six pack. Sledi I posle svega , pesma koja je prva bila objavljena kao singl. Isprva mi se uopšte nije dopala. Davao sam joj šansu, međutim, nije išlo. Tekst je dosta ličan i intiman, tako da se ne usuđujem da komentarišem. Prosto, meni lično nije legla. Mnogi su se usudili da čak i uvrede Mikija time što će ovo nazvati klasičnom papučarijom. Svako ko se imalo razume u pank i rok znaće kad čuju tu klasičnu papučariju, da je tekstopisac dao jedan veliki deo sebe u taj tekst. I na kraju – Sad je kraj. Jednostavna melodija, ali zanimljiv tekst. Nešto sporijeg tempa, odlična za kraj ovog albuma. Da nisam znao da je s ovog albuma, rekao bih da pripada Događaju dana. Ovo je nešto što podseća na ČBS od pre par godina, što se meni dopalo.

Moje misli su razapnute, pa se svađaju razočarana strana i optimistična strana koja ne razmišlja toliko o prošlosti benda, nego gleda napred i smatra ovo dobrim korakom u budućnost. Ovaj album je izazvao puno medijske pažnje, po mom mišljenju, nezasluženo. Čak ljudi koji nikad nisu čuli za bend, ili oni koji su ih sahranili posle Događaja dana, su se povampirili i kuju album u zvezde kao da je nešto najbolje na svetu. Ili ja nešto propuštam, ili su oni propustili prethodne albume. U svakom slučaju, ovaj album se definitivno neće naći u mom telefonu i vrteti se na repeat, kao recimo što je i dan danas slučaj sa Second hand-om. Skoro 8 godina se čekalo na novo izdanje ovog benda, a po mom mišljenju moralo je to bolje za toliko čekanje.

1200x630wp