Bullet For My Valentine – Gravity (2018)

Da su snimili još jedan album sa napucanim rifovima, to jednostavno ne bi uspelo. Bullet For My Valentine svojim šestim izdanjem, nazvanim Gravity, izašli su iz okvira onoga po čemu su poznati. Više melodije, manje solaža i pregršt hitova je ono što je bilo neophodno. Ne zavaravajte se, Gravity je jednako energičan kao i sve što su ranije radili, samo je više izazovan. Nije jednoličan, kreće se u raznim pravcima i dokazuje apsolutnu kreativnost benda. Zamenili su standardne metal fore kojima su se do sada služili sa nekim modernijim i to im je upselo.

Gravity je pun iznenađenja, a najbolja stvar u vezi njega je što vam drži pažnju od početka do kraja. Sam uvod sa pesmom Leap Of Faith, lagano gradi atmosferu i priprema te za nastavak. Kada krenu sa Over It i Letting You Go onda više nema nazad, onda si njihov! Matt Tuck je u intervjuima pre objavljivanja ovog albuma izjavio da će pokušati nešto drugačije i to se i desilo. Klavijature se u nekim pesmama baš dosta čuju, ali to savršeno ima smisla. Na momente zvuk ovog albuma može da se poredi sa onim što rade Bring Me The Horizon, ali Bullet, za razliku od njih, ne zvuče ljigavo. Fantastično melodična Not Dead Yet je odličan primer da bend može da ublaži svoj zvuk, a da i dalje bude jebeno dobar. Ipak, pored svih žestina jedan od dragulja ovog albuma je jeziva balada The Very Last Time. Da nisu hteli da nam dozvole da se opustimo govori činjenica da posle ove predivne balade sledi fantastično teška Piece Of Me. Jedini trenutak kada su prevazišli svoj zvuk i otišli malo predaleko je u naslovnoj numeri, da sam je čuo bez da znam ko je svira nikada ne bih pogodio da su Bullet-i. Finale Gravity albuma pripalo je numeri Don’t Need You kojom će da zatvore usta svima koji će da pljuju po novom albumu. Prednost koju Bullet For My Valentine imaju je što oni pišu pesme u kojima je lako pronaći se. I know it hurts; I tried to help to ease your pain; I know these words; They won’t mean anything u Over It ili First you wanna hate me, then you wanna love me; This is how I’m feeling, I’m just letting you know iz Letting You Go – ko ne može da se pronađe u ovome?

Neki će reći, ja ne, da je novi album previše mlak, da ne zvuči kao Bullet For My Valentine. Takvi samo treba da čuju nove pesme uživo i sve će im biti jasno, nadam se. Budimo realni, metal je i onako na samrti već godinama, još ga samo albumi poput ovog održavaju u životu.

bullet for my valentine gravity