Ritam Evrope u četvrtak na Trgu slobode

Na već tradicionalnoj novosadskoj manifestaciji Ritam Evrope koju organizuje SKC Novi Sad, a koja će ove godine biti održana u četvrtak, 9. maja, na Trgu slobode, na bini će se naći bendovi Partibrejkers, Obojeni program, Kawasaki 3P i Josip A Lisac.

Manifestacija Ritam Evrope obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu. Ove godine biće održana po 13. put.

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945. godine potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 9. dana maja, u ponoć i 16 minuta, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder, te je to povod za održavanje ovog događaja.

Početak događaja zakazan je za 20 časova, a ulaz je, kao i tokom prethodnih izdanja, besplatan.

IMG_9436