Prvi Eko bazar danas u Pančevu

Danas, 16. avgusta, organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva, Connecting, organizuje prvi po redu Eko bazar pod sloganom Nova energija, uz podršku Trag fondacije i Grada Pančeva.

Bazar će se održati u novoj zelenoj oazi našeg grada, dvorištu Streljačke družine 1813, i ugostiće veliki broj talentovanih mladih ljudi i socijalnih preduzeća, organizacija civilnog društva, zelene stručnjake, dizajnere, arhitekte i pančevačke muzičare.

Eko bazar 2017 imaće prodajno – edukativni karakter i biće posvećen zaštiti životne sredine. Centralne teme bazara su reciklaža i zelena ekonomija koje predstavljaju razvojnu šansu Pančeva i Srbije. Navedene teme biće obrađene kroz 5 tematskih celina: Zona Zelenih Biznisa, Zelena Edu Zona, Eko Paviljon za Decu, Green Movie Zona, Muzička Zona.

Kada je u pitanju program Eko bazara, od 17.30 do 22 časa biće otvorena Eko Bazar Zona, u kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa izlagačima, koji će se predstaviti sa svojim kreativnim proizvodima, od džema do lokomotive.

Od 17.30 do 18.30 časova biće otvorena Zelena Edu Zona,  koja uključuje radionicu Šta su gradske zajedničke bašte? Družeći se sa sjajnom Katarinom Milenković iz Ama – Centra za negu čoveka i prirode saznajte šta je sve potrebno da bi se pokrenulo baštalište u Pančevu. Od 17.30 do 18.30 biće otvorena i radionica Da li ste spremni za kompostiranje? u okviru Eko paviljona za decu. Rade Mašić je uvek i svuda zadužen za decu. Uhvatite vaše ćere i sinove za ruke i pravac u Eko dvorište.

 Od 18.30 do 20 časova trajaće Panel diskusija pod nazivom Pančevo: Pametni grad. Najpoznatija zelena aktivistkinja u Pančevu, Violeta Jovanov Peštenac, moderira panel na kojem će učestvovati, redom:

  • Žaklina Živković [Grupa za analizu i kreiranje javnih politika] bavi se istraživanjem o zelenoj ekonomiji u Srbiji
  • Nataša Gligorijević [Centar za održivi razvoj Srbije (CORS)] govoriće o modelu zelenih javnih nabavki
  • Iva Marković [Zelena omladina Srbije] govoriće o zelenim radnim mestima i potencijalima za zapošljavanje mladih
  • Liljana Konevski [Pokret gorana i centar volontera Pančevo] govoriće o projektu IPA Eko Tamiš: novi turistički proizvod o stvaranju ekološko-turističkog proizvoda Pančeva
  • Gordana Vlajić, urednica i novinarka dečijeg časopisa Ekopedija
  • Dragan Srećković, Trag fondacija

Od 19.45 do 21 čas biće otvorena Green Movie Zona, u kojoj će biti prikazan film Taking Root: The Vision of Wangari Maathai. Ovo je jedinstvena prilika da zavirite u jednu od najstarijih zgrada u ovom gradu i uživate u bioskopskoj atmosferi. Od 19.45 biće emitovan autobiografski film o Wangari Maathai, ženi koja je vratila dostojanstvo svojoj zemlji. Ženi koja je dobila Nobelovu nagradu za Mir 2004. godine!

Muzički program biće organizovan od 21 do 22 časa. Ovom prilikom je trebalo da nastupi sastav Sindrom, ali nisu u mogućnosti zbog nastupa na Belgrade Beer Festu. Organizatori kažu da od muzičkog programa ne odustaju, te da očekujete neočekivano.

Slika