Parni valjak u novembru u Štark Areni

Legendarni rok bend Parni valjak proslaviće četrdeset četiri godine postojanja velikim beogradskim koncertom 8. novembra u Štark Areni, u okviru turneje Runda 44.

Nastao na temeljima čuvene zagrebačke Grupe 220, zvanično osnovan 11. novembra 1975. godine, Parni Valjak je upravo u Beogradu zabeležio svoj prvi nastup 29. novembra iste godine na koncertu više grupa u Hali sportova.

Mogu odgovorno tvrditi da još uvijek sviramo sa jednakim guštom. U glazbi je bitno, a moj bend drži ta sreća, da smo svi zaljubljenici svog posla. Mi zaista volimo svirati, veselimo se na bini i to se prenosi na publiku. Iza svega stoji žar sviranja, navodi glavni autor i gitarista Husein Hasanefendić Hus.

Od početka predvođen Husom i harizmatičnim pevačem Akijem Rahimovskim, Parni valjak je tokom svoje izuzetne karijere objavio dvadesetak studijskih, nekoliko live albuma, mnoštvo kompilacija i nekoliko video izdanja, prošavši kroz brojne promene postave, a u kolektivnu svest na ovim prostorima urezali su se mnoštvom bezvremenih hitova kakvi su Lutka za bal, Stranica dnevnika, Neda, Uhvati ritam, Jesen u meni, Ugasi me, Sve još miriše na nju, Zastave, Sunčanom stranom

Dobra pjesma uvijek nađe put. I sad snimamo pjesme koje postaju hitovi, bar po tome kako ih ljudi pjevaju po koncertima, ističe Hus.

Kreativnu moć Valjak pokazuje i jesenas objavljenim studijskim albumom Vrijeme, na kome se uz pet prethodno neobjavljenih pesama nalaze i singlovi iz poslednjih nekoliko godina kao što su Samo ti (Norma Belle), Prolazi sve, zar ne?, Za malo nježnosti, Opet se smijem, Ljubav, Vrijeme, Kad nemaš kud i Otkud ti pravo.

Upravo je naslov turneje Runda 44 proizašao je iz stiha iz pjesme Kad nemaš kud s novog albuma – Ne znam koja runda, al’ još uvijek stojim. Runda 44 je izraz iz sportskog žargona za našu četrdeset četvrtu godinu na sceni, kažu članovi benda.

Parni valjak je tokom četrdeset četiri godine bio i ostao jedan od najvećih, najuticajnijih i najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, čiji je muzički stil s godinama evoluirao, ali je ostao veran  svom izvornom rok izrazu i pretežno ljubavnoj tematici. Od osnivanja 1975. godine u Zagrebu do danas, izuzev kratke pauze 1988. i neaktivnosti od 2006. do 2009. godine, Parni v

FOTO: Dario Njavro
FOTO: Dario Njavro

aljak je održao na stotine koncerata, koji ostaju upamćeni po odličnoj povezanosti s publikom i vrhunskoj muzičko-scenskoj izvedbi, koju uvek prati produkcija i organizacija svetskog kvaliteta. O unutrašnjoj dinamici između njega i Akija i odnosima unutar benda četrdeset četiri godine kasnije Hus kaže:

Imamo svijest o žrtvi i kilometraži, o svemu što smo proživjeli zajedno i jedno duboko uvažavanje činjenice da smo se zaista borili da dođemo u poziciju u kojoj smo sada. Taman da ništa drugo ne postoji, to je velika stvar. Mi smo različiti ljudi, ali imamo neke momente koje dijelimo. Postoji međusobno poštovanje svih u bendu i prijateljski odnos koji je čvršći od ugovora, jer ga nemamo!

Ulaznice za koncert su u prodaji od srede, 17. aprila, na blagajni Štark Arene i ostalim prodajnim mestima Ticket Vision-a po ceni od 1800 dinara za parter, dok su za tribine 1800, 2000, 2500 i 2800 dinara, odnosno 15000 dinara za ložu.