Moto festival Inđija – dan prvi

Nakon spiritualne večeri provedene na Tašmajdanskom stadionu, novi pohod čekao je već narednog dana. Srećom, ovoga puta taj pohod čekao je upravo u mom gradu, u Inđiji. Sinoć se u prostoru nadomak gradskog bazena održao šesnaesti po redu Moto Festival. Ovo izdanje festivala bilo je memorijalnog karaktera, u čast nedavno preminulom članu Moto kluba Inđija i dugogodišnjem organizatoru festivala, Goranu Pešutu.

Na ovogodišnjem, programski dvodnevnom, festivalu nastupiće čak 15 izvođača. Prvo festivalsko veče bilo je rezervisano za poklonike ekstremnih metal podpravaca. U okviru istog, nastupilo je 7 sastava. Urednik ovogodišnjeg muzičkog programa bio je Marko Todorović, član grupe Alitor.

Ispoštovavši najavljenu satnicu, prvi bend je u devetnaest časova stupio na scenu. Čast da otvore šesnaesto izdanje inđijskog Moto festivala pripala je mladom lokalnom melodic death metal sastavu Indra. Reč je, dakle, o mladim momcima, kojima je to bio prvi odsvirani nastup. Sastav se, tada malobrojnoj publici, predstavio sa obradama najboljih predstavnika ovog metal podžanra: At the Gates, Agonize, Norther itd. Njihov nastup bio je tehnički nesiguran i relativno energičan. Ono što bih želeo da istaknem, a u vezi je sa ovim sastavom i što subjektivno smatram za najbolje oružje istog, su vokali mladog Igora Bubulja, koji je sinoć pružio sjajne vokalne performanse. Nakon tridesetominutnog nastupa, sastav je napustio binu.

IMG_1830-(Copy) (Copy)

Usledio je nastup grupe Evervoid. U pitanju je, takođe, lokalni melodeath metal bend, koji postoji pet godina i poprilično je inaktivan, iz meni nepoznatih i nejasnih razloga. Sinoć su, pred nešto većom cifrom prisutnih posetilaca predstavili repertoar sačinjen od obrada. Bend je zvučao korektno, ali je bio isuviše inertan i scenski krajnje neatraktivan i neuverljiv. Jedino što mi se suštinski dopalo kod ovog sastava jesu neverovatne vokalne sposobnosti pevača Stevana Pivina, koji je sinoć zablistao i prikazao svoj raskošan talenat. Publika je bila za nijansu aktivnija tokom njihovog nastupa, u odnosu na nastup pređašnjeg benda. Svoj nastup okončali su numerom Night’s Blood, kultnog Dissectiona, koja je izazvala najbolje reakcije prisutnih.

IMG_1954-(Copy) (Copy)

Nakon kratke pauze, beogradski all-female speed/thrash metal bend Jenner stupio je na scenu. Ovo je bio prvi autorski sastav ove večeri, te možemo da kažemo da je time ujedno i otpočeo ozbiljniji programski deo. Sastav je na ovom koncertu inđijskoj publici predstavio nekoliko numera sa debitanskog izdanja To Live Is To Suffer. Devojke su bile izuzetno stabilne na sceni i svirački veoma uverljive. Ovom prilikom, sastav je predstavio novu članicu, basistkinju Nevenu Ilić, kojoj je nastup u Inđiji bio i prvi odsvirani koncert sa ovim bendom. Publika je bila izuzetno energična, isprativši gotovo svaku numeru šutkama i raznim ovacijama. Suma sumarum – devojke su priredile još jedan kvalitetan koncert i ostavile svakako dobre utiske na prisutne posetioce.

IMG_2020-(Copy) (Copy)

Nakon energičnih trešerki, usledio je svojevrsni hedlajner sinoćne večeri – inđijski Alitor. Bilo je sasvim jasno i, donekle, očekivano da je prisutna inđijska publika i gosti pridošli iz drugih gradova posebno čekala na nastup Alitora. Nakon izvesnog perioda provedenog u koncertnoj hibernaciji, sastav je ponovo nastupio u svom gradu. Ovu priliku sastav je iskoristio da promoviše aktuelni singl pod nazivom Patterns Of Redemption, za koju je nedavno snimljen i video spot, kao i pesme sa debitanskog dugosvirajućeg izdanja. Publika je definitivno najbolje reagovala upravo za vreme njihovog nastupa. Iako je sam nastup, nažalost, obilovao problemima tehničke prirode, momci su odsvirali dobar koncert i, po ko zna koji put, opravdali status jednog od najboljih sastava u našoj zemlji.

IMG_2154-(Copy) (Copy)

Usledio je deo programa namenjen za bajkere, opšteprihvaćen i logičan za manifestacije ovakvog karaktera. Programski deo tribute i cover bendova. Naredni bend bejaše ACDC tribute sastav – Band X. Budući da je reč o tipičnom tribute sastavu, reći ću samo da je sastav bio izuzetno kvalitetan i profesionalan, što se i očekivalo. Prisutna publika je uživala, te su se tokom ovog nastupa bini približili bajkeri i slična publika, koja je prilično energično i dobro ispratila nastup ovog benda.

IMG_2333-(Copy) (Copy)

Na red je došao jedan od najpoznatijih cover bendova u Srbiji – ProRock. Reč je o sastavu koji je inđijskoj publici odveć poznat, budući na to da su motorijadu posećivali mnogo puta pre. Iako mi se takav, takoreći, tezgaroški pristup sviranju muzike lično ne dopada, moram da priznam da je publika izuzetno energično i pozitivno prihvatila i podržala ovaj bend.

IMG_2407-(Copy) (Copy)

Dolazimo do poslednjeg izvođača prve večeri ovogodišnjeg izdanja moto festa, a to bejaše beogradski technical thrash metal sastav Quasarborn. Iako je nakon nastupa sastava ProRock veći deo publike napustio prostor, to nije sprečilo momke iz spomenutog sastava da prirede prilično kvalitetan i živahan nastup. Momci su, šta više, bili itekako aktivni, neprestano cirkulišući po sceni. Preostaloj prisutnoj publici prezentovali su numere sa predstojećeg albuma prvenca. Bend se prikazao u zaista pozitivnom svetlu, ostavivši veoma pozitivne utiske na prisutne. Nakon odsvirane poslednje numere, sastav se zahvalio i pozdravio sa publikom.

IMG_2466-(Copy) (Copy)

Time je okončan program prvog dana ovogodišnjeg izdanja Moto Festa u Inđiji. Prilika je pružena lokalnim sastavima, a fokus večeri stavljen na autorski rad i ekstremne metal podpravce. Takva odluka organizatora ispostavila se kao idealna.