Metal Strike festival u subotu u Apolo dvorani

U subotu, 14. aprila, u Apolo dvorani u Pančevu biće održan prvi po redu Metal Strike Festival. Na festivalu će nastupiti bendovi Aurium, Downstroy, Void Inn, Nemesis i Orest.

Ideja samog festivala jeste da na jednom mestu okupi metal bendove različitih podžanrova i okupi zainteresovanu publiku. Ovaj festival je zamišljen kao mesto savršeno za zaboravljanje svih briga, na kome je sve usmereno ka pozitivnom raspoloženju i kvalitetnoj autorskoj metal muzici. Idejni tvorci festivala su progresiv sympho metal bend Aurium, čija se ideja ne završava ovim festivalom, već ovi momci i devojke žele da budu istrajni u svom cilju da prezenutju novo autorsko stvaralaštvo svojih mlađih, a i starijih kolega i koleginica.

Aurium je osnovan sa idejom da u Beogradu održi progresivnu sympho metal scenu. Nastao je 2012. godine. Ime benda ispirisano je medicinskim terminom Tinnitus Aurium koji opisuje zvuke psihološkog ili patološkog porekla, koje se može, a i ne mora se spoznati u svesti. Originalni metal bend Aurium prilagodio je svoj pravac modernoj muzici dodavajući simfonijski orkestar, horove i audio semplove u kombinaciji sa art rock-om koji se može čuti na njihovom debi albumu Still Life iz 2015. godine. Ubrzo nakon toga, izdali su EP The Silent Moon sa nekoliko orkestarskih pesama, kao najavu drugog studijskog albuma The Second Sun gde je zvuk dosta tvrdji i približniji metal muzici od prethodnog debija. Ono što trenutno očekujemo od ovog nesvakidašnjeg metal sastava je novi singl Twisted, takođe najavljen za ovu godinu gde ćemo kako sam bend kaže – zaviriti u njihovo crno srce.

Downstroy je osnovan 2004. godine sa željom da Kikinda dobije jedan bend koji će predstavljati svoj grad širom zemlje i inostranstva. To je donekle i uspelo s obzirom da su uspeli da održe nastup više puta u Nemačkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Rumuniji i Republici Srpskoj. Trenutno iza sebe imaju jedan demo snimak, samizdat EP I Scream Every Day i album One Size Fits All, koji su objavili 2012. godine za Miner Recordings. Nakon ovog, snimili su nekoliko singlova, kao i obradu pesme Sister grupe Eyesburn na kojoj je gostovao Nemanja Kojić Kojot. Dobitnici su godišnje nagrade Opštine Kikinda 2007. godine, za izuzetno zalaganje i trud u oblasti muzike. Trenutno rade na snimanju novog EP izdanja.

Void Inn je alternativni heavy metal bend formiran 2010 godine u Los Anđelesu. Formirali su ga članovi Jelena Vujanović i Siniša Pejović, koji su za to vreme završavali studije na prestižnom Musicians Institute-u u Holivudu. Bend možete prepoznati po žestokim rifovima, neparnim ritmovima, virtuoznim gitarskim deonicama i jedinstvenom vokalu velikog raspona tonova i širokog spektra boja.

 

Nemesis je ženski melodic death metal bend iz Beograda. Nastao je krajem 2013. godine, po ugledu na Arch Enemy. Tokom prvog sastanka shvatile su da bi idealno rešenje bilo da u tom bendu sviraju samo devojke. Prvobitno su izvodile pesme drugih bendova, ali se trenutno bave isključivo autorskim radom. U maju 2016. godine objavile su spot za svoj prvi singl Vengeance, a nakon toga i lyric video za singl Divine Retribution i u decembru 2017. spot za singl Uprising. Trenutno rade na materijalu za prvi album. Inspiraciju za tekstove nalaze u problemima 21. veka, kao što su kapitalizam i globalizacija, ali i u filozofskim temama.

Orest je petočlani metal sastav iz Beograda. Osnovali su ga pevač Bojan Kovačević i gitarista Mladen Tatljak u januaru 2008. godine, a ubrzo su im se pridružili gitarista Đorđe Vučić i basista Nenad Nedeljković. Tokom godina, bend je imao nekoliko bubnjara dok na to mesto, u novembru 2011. godine, nije došao Stefan Nedeljković. Samo ime Orest je preuzeto iz grčke mitologije i u prevodu znači onaj koji savladava uspone. Nastao iz potrebe za kreativnim izražavanjem, Orest se bavi isključivo autorskim radom, ali se kroz muziku mogu videti uticaji mnogih bendova i različitih muzičkih žanrova.

Početak koncerta zakazan je za 20 časova, a karte će se naplaćivati na ulazu uz malo izmenjenu praksu. Svi posetioci festivala koji dođu do 21 čas platiće kartu 200 dinara, a posle 21 čas cena karte će iznostiti 300 dinara. Ova praksa uvedena je kako bi se publika motivisala da koncerte posećuje na vreme i kako bi se svim bendovima pružila prilika da nastupe pred približno istim brojem posetilaca.

IMG_6087-(Copy)