Max & Iggor Cavalera u ponedeljak u DOB-u, poznata i satnica

Legendarni brazilski sastav Sepultura izdao je godine 1996. album Roots koji je otvorio vrata savremenom, nu metal zvuku i zacrtao mogući pravac razvoja teškog rokerskog načina sviranja u 21. veku. Tačno dvadeset godina kasnije Max i Iggor Cavalera udružuju snage da bi pred publikom širom sveta u celosti odsvirali vizionarsku ploču koja ih je učinila značajnim muzičarima našeg vremena: Roots će u svoj svojoj slavi i veličini biti izveden 14. novembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Organizatori koncerta su Dom omladine Beograda i MH Concerts, a ulaznice su u pretprodaji preko Eventim mreže po ceni od 2000 dinara.

rootsfinal2

Satnica koncerta:

20:00h – Ulaz

20:30h – Downstroy – hardcore/groove metal bend iz Kikinde koji već godinama svira širom Srbije i Evrope. Nastupali su na Wacken festivalu, te više puta na Exitu. Iza sebe imaju EP i album, ali će će ovom prilikom promovisati i novi materijal koji je u pripremi.

21:15h – Remedy – Novoosnovani bend koji predvodi Nemanja Kojić Kojot (ex-Eyesburn). U postavi su i bivši članovi bendova Dead Ideas, Sunshine, Yobo, Sharks, Snakes & Planes. Stoner rock/post HC trio kojima će ovo biti premijerni nastup.

22:15h – Max & Igor Cavalera

Roots je bio poslednji studijski album Sepulture snimljen sa pevačem Maxom Cavalerom, jednim od osnivača sastava, pre nego što se otisnuo u nama dobro poznatu avanturu pod imenom Soulfly. Na ovom projektu su, između ostalih, gostovale zvezde kao što su Jonathan Davis (Korn) i Mike Patton (Faith No More), a snimljen je u saradnji s producentom Rossom Robinsonom, poznatom po radu sa čuvenim američkim cutting edge heavy metal sastavima iz tog vremena (Korn, Slipknot, Machine Head, Limp Bizkit i drugi). Muzički posmatrano, revolucija koju je bend izveo na Roots sastavljena je od dva dela: daljeg usavršavanja nu metal zvuka kog su lansirali Korn, te upotrebe etničkih perkusija karakterističnih za brazilski Bahia region. Ovaj spoj dao je novu, spiritualnu dubinu savremenom metal zvuku, ne gušeći njegovu ubitačnost. Ako na ovo dodamo očigledne angažovane poruke koje su se oslanjale na rečnik hardcore punka, postaje jasno da je direktnost Sepulturine muzike ovde nadograđena višeslojnošću koja je i danas intrigantna, te deluje uzbudljivo supermoderno i savremenom slušaocu.

 

Nakon 20 godina od objavljivanja i uoči koncerta u Beogradu, braća Cavalera podelili su sa nama utiske o legendarnom albumu Roots iz današnje perspektive, kao i da li bi nešto promenili na njemu:

Maks: Meni je utisak daleko jači nego pre. Neverovatno je kako je taj album uspeo da odoli zubu vremena i kako i danas zvuči sveže, direktno i moćno. Toliko super stvari se desilo nakon što je album objavljen, inspirisao je mnogo bendova od nu metala pa sve do blek metal scene u Norveškoj. Iz ove prespektive, promenio bih kraj pesme Roots Bloody Roots koji je po mom mišljenju spor. Demo koji sam snimio za tu pesmu ima brži završetak i zvuči zaista odlično.
Igor: Roots album zvuči kao da je juče snimljen, svež i nov. To dokazuje kvalitet koji poseduje, i dalje je jednako vredan i aktuelan. Ništa ne bih menjao. Sve je perfektno i na mestu gde treba da bude.

Roots album je imao ogroman uticaj na metal i hardcore scenu, takoreći udario je prave temelje za mnogo novih pravaca i stilova. Mnogo bendova koji su danas vrlo popularni je kreiralo svoj stil baš prema Roots albumu, a evo i šta njegovi tvorci misle o tome:
Maks: Mislim da je album ozbiljno uticao na nu metal i bendove kao što su Slipknot ili System of a Down. Takođe na blek metal bendove Immortal i Enslaved, između ostalih. Tu su, takođe, i ekstremni metal bendovi kao Melechesh i Acyl koji su Roots album često navodili kao jedan od glavnih uzora.
Igor: Smatram da je najveće dostignuće Roots albuma što smo sa njim uspeli da pokrenemo ljude da totalno otvorenog uma krenu u istraživanje svojih muzičkih korena, prošlosti, tradicije. Od tog momenta više ništa nije isto i pokrenuta je prava lavina od nu metala pa do blek metal scene.

Prvi veliki metal album trećeg sveta, definitivno je otvorio jedno novo poglavlje u muzici čije će se sve poruke otkrivati i iznova doživljavati u godinama koje dolaze. Nije zato ništa pogrešno proveriti uživo kako izgleda vratiti se na Roots.