Direktori, SMF i Penetratori u novosadskom Quarteru

Kultni pank bend Direktori i kultni hard core bend SMF posle dugo vremena nastupaju u srpskoj Atini u petak, 19. oktobra. Kao gosti, publiku u Quarteru zagrejaće lokalni bend Penetratori.

Direktori su se na scenu vratili velikim koncertom u oktobru 2016. godine, a od tada su održali veći broj nastupa u zemlji i regionu. Aktivni ili ne, čvrsto su podelili publiku na dve strane – na one ostrašćene i zagrižene protiv. Prošlo je tačno dve godine od povratka na scenu, a nakon beogradske svirke u Božidarcu, i pre beogradske svirke u Festu, Direktori odlučuju da posete Novi Sad. U Novom Sadu je, prema posećenosti na prethodnim svirkama očigledno više onih ostrašćenih, pa se ne sumnja da će i ovaj put posećenost biti na zadovoljavajućem nivou. Sa sobom nam u Quarter dovode drugare iz SMF-a.

SMF je nastao 1990. godine kao projekat četvorice muzičara koji su inače već svirali u svojim matičnim grupama. Ideja je bila da SMF nastupi na festivalu koji se odrzavao SKC-u i da se svirka bude neuobičajena za to vreme i da tekstovi budu jednostavni, bolesni, sarkastični i apsurdni. Pored toga njihov stil je karakterisao i brutalan zvuk, agresivna svirka puna čudnih brejkova i neobičnih harmonija i gitarskih rifova. Sve je, pre svega, bilo zamišljeno kao parodija i dobro zezanje, mada, iako su počeli neozbiljno, publika u SKC-u ih je prihvatila mnogo bolje nego ostale, tada poznatije grupe, što im beše glavni podstrek da nastave sa radom. To je bend koji postoji da bi svirao na koncertima. Na živim svirkama njihove stvari zvuče još energičnije, publika je uvek dobro raspoložena, i stvara se posebna atmosfera kakva se može sresti samo na hardcore dešavanjima. Nažalost, celokupna situacija u Srbiji ih je sputavala za sve vreme njihovog postojanja, tako da iako su svirali relativno često, to ipak nije onoliko koliko su oni to želeli.

Bend The Penetrators nastao je 2000. godine, a svoju karijeru pod imenom Penetratori i sa novim basistom nastavljaju nakon pauze od godinu dana, u periodu od 2003. do 2004. godine- Ovaj sastav pretrpeo je mnogo promena članova, a konačna promena desila se kada u bend dolazi Marko Metalac, a mikrofon preuzima Neša Panker i tako bend funkcionise do dan danas. U muzici Penetratora oseća se uticaj raznih imena pank i metal scene, a neki od dražih su im Iron Maiden, Motorhead, Exploited, DRI…. Prvi demo snimak je napravljen 2002. godine, a pesma Nema predaje izašla je u knjizi Novosadska punk verzija.

Početak svirke zakazan je za 21 čas, a ulaznice po ceni od 650 dinara možete nabaviti preko Gigstix-a.

IMG_6133-(Copy) (Copy)