Algiers sredinom februara u Elektropioniru

Posle fantastične serije koncerata širom sveta, američko-engleski sastav Algiers vraća se na Balkan, a u ponedeljak, 11. februara, nastupiće u beogradskom klubu Elektropionir.

Razne se godine ističu kao početak delovanja ovog kvarteta poreklom iz Atlante, ali sami članovi grupe navode da su tek 2012. objavljivanjem prvog singla Blood shvatili da je to ono čemu su težili tokom godina muzičkog istraživanja. Ta njihova vizija u potpunosti se uobličila do objavljivanja debi albuma tri godine kasnije, albuma koji je izašao za jednu od najznačajnijih nezavisnih etiketa danas – Matador Records.

Spoj gospel vokala i gitarske buke u rasponu od post punk-a – gde su uvek referenca Gang of Four do electropunk i industrial prizvuka kultnih Suicide, zaintrigirao je muzičku kritiku koja je po pravilu ostala zatečena originalnošću i visokim kvalitetom koji su već na svom prvom albumu Algiers isporučili.

Drugi album je bio podjednako dobar, a The Underside of Power razoružao je i najveće skeptike uz brojne hvalospeve od strane većine uticajnih muzičkih medija kao što su AllMusic, Drowned In Sound, The Quietus, Pitchfork ili The Wire. The Underside of Power je snimljen u Bristolu, a ovaj album snažno i beskompromisno govori o sadašnjosti koju proživljava ova četvorka smeštena između Njujorka, Londona i Atlante. Tu stvarnost podjednako diktira Trampova Amerika i sve izraženija ksenofobija u Velikoj Britaniji, stvarnost kojoj se Algiers odlučno suprostavljaju svojim strasnim spojem gospel-a, soul-a i post punk-a.

Početak koncerta zakazan je za 20 časova, a ulaznice su u prodaji na svim Ticketvision prodajnim mestima po ceni od 600 dinara.

FOTO: Joe Dilworth
FOTO: Joe Dilworth