Algiers u februaru u Domu omladine Beograda

Američki sastav Algiers će premijerno nastupiti u Srbiji 1. februara u Domu omladine Beograda, a u organizaciji koncertne agencije RockSvirke.

Nakon istoimenog albuma prvenca iz 2015. godine, američki eksperimentalni bend Algiers sredinom 2017. godine izdao je drugi album pod nazivom The Underside of Power, pod okriljem izdavačke kuće Matador Records. Većim delom snimljen u Bristolu, album je producirao Edrijan Jutli uz pomoć stalnog saradnika Alija Čanta, miksovan od strane Rendala Dana, dok je za postprodukcijski deo bio zadužen Ben Grinberg.

Oslonac ovog novog, beskompromisnog i strastvenog albuma je mešavina muzike od južnog repa do severnog soula, preko gospela i IDMa (Intelligent Dance Music) do industrijala, grajma i italo diska. The Underside of Power je album koji prati debitantski uspon benda već hvaljenog od strane NY Times-a, Pitchfork-a, The Quietus-a i ostalih popularnih i muzičkih magazina. Nastao kroz period Brexita i Trampove Amerike, album obrađuje temu ugnjetavanja, policijske brutalnosti, distopije i hegemonije, a vatreni tekstovi vođeni soulom dodiruju momente lične refleksije.

Sastavljen od prijatelja iz detinjstva, bend čine pevač i gitarista Frenklin Džejms Fišer, basista Rajan Mahan i gitarista Li Teši i od 2016. godine novi član, bivši bubnjar grupe Bloc Party, Met Tong. Odrastajući zajedno u Atlanti, dele iskustva i kolektivno razumevanje o porastu loše politike i rasnog i institucionalnog nasilja, što ih je navelo da se na sopstveni način bore protiv talasa frustracije i očjanja. Izlaz su pronašli u pozitivnom, eklektičkom i elektronskom zvuku. Sam naziv benda odnosi se sa na antikolonijalne borbe generalno u svetu i simbolizuje distopijski prostor nasilja, rasizma, otpora i religijskih uticaja i mešavina.
The Underside of Power  ne prestaje da skuplja pozitivne kritike muzičkih kritičara i medija. Inspiracije za nastajanje su razne, preko Fred Hampton-a, Če Gevare, stihova T.S. Eliota i dr. Njihova želja da prenesu poruke na sve generacije je ogromna. U ekliktičkom opusu melodija čuje se uticaj Afirka Bambaataa, M.E.S.H.-a Vatican Shadowa i drugih koji su uticali na proces stvaranja albuma. Kao bend koji se, svojim tekstovima i muzikom ne plaši da govori o problemima sadašnjice, mediji mu daju titulu buntovnog i smatraju da muzika protesta nije mrtva.

Mi smo samo ludi koliko i drugi, kaže basista Rajan Mahan. Ludi ili ne, ovo je bend kojem predviđaju uspešnu budućnost. Obzirom da su tokom leta 2017. bili na američkoj turneji kao hedlajneri, a tokom juna i jula otvarali za Depeche Mode, na njihovoj evropskoj turneji, potencijal tek ostaje da bude otkriven.

Ulaznice možete kupiti od 24. novembra po promotivnoj ceni od 1000 dinara do 29. decembra, ukoliko se ne rasprodaju pre toga, na prodajnim mestima Eventima, GigsTixaDD Ticketsa i u Felix Shopu. Kada budu rasprodate promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 1300 dinara, a na sam dan koncerta za ulaznicu je potrebno izdvojiti 1600 dinara.

Algiers-Cover-2