34. Beogradski džez festival pod sloganom Bez granica

34. Beogradski džez festival biće održan od 25. do 29. oktobra tekuće godine. Nakon prošlogodišnje Džez vizije, koja je bila do sada najsmelije izdanje Beogradskog džez festivala od 2005. godine, ambicija nam je da idemo još dalje. Džez u 21. veku više ne priznaje ni žanrovske, ni geografske odrednice: predstavljamo vam Džez bez granica!

Globalna džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad! Vredni novi džez autori mogu se naći na svakom kontinentu, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikada da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove i tako pomeraju granice. Više nije važno gde se fizički nalaziš dok stvaraš svoju muziku: ukoliko si istinski kreativan i imaš šta da kažeš, naći ćeš put do svoje publike – danas te uvek neko sluša! Dobrodošli u doba džeza bez granica!

Zato je reprezentacija ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala mešavina najintrigantnijih umetnika sa internacionalne i domaće scene. Festival će trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri. Nastupiće preko 20 sastava iz celog sveta, a ovom prilikom najavljujemo prva tri imena koja na najbolji način predstavljaju džez 21. veka, jedno iz Amerike, drugo iz Evrope, a treće iz Srbije.

Kurt Eling jedan je od najvažnijih džez vokalista u svetu već preko dvadeset godina. Koncert koji je održao 2009. godine na zatvaranju 25. Beogradskog džez festivala, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, još uvek se pamti i prepričava kao jedan od najboljih u novijoj istoriji manifestacije. Eling nije samo vrhunski pevač, već i globalna zvezda savremenog džeza i jedan od najposvećenijih promotera ovog žanra.

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa Džoom Lovanom kao specijalnim gostom. Rava je u Italiji uspostavio savremenu džez estetiku i u različitim projektima afirmisao ogroman broj vanserijskih talenata, koje smo imali priliku da vidimo na našem festivalu prethodnih godina, dok je Lovano na pravi put izveo već tri generacije američkih džezera. Susret neprikosnovenih velikana svetskog džeza predstavlja najbolji primer onih „nebeskih spojeva” među vizionarima kakvi odlikuju velike festivale, sa kojima rame uz rame stoji i Beogradski džez festival.

Domaći sastav Fish in Oil su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima koji dižu publiku na noge u klubovima. Njihov spoj ekspresivnog džeza, roka, fanka i etno elemenata smatra se jednim od najboljih ovdašnjih originalnih postignuća poslednjih nekoliko godina. Na Beogradskom džez festivalu predstaviće se programom pripremljenim specijalno za ovu priliku, zasnovanom na četvrtom studijskom albumu koji će biti objavljen neposredno pred koncert – i uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva!

Kao i inače, broj vaučera je ograničen za komplete ulaznica za sve koncerte glavnog programa, a moći će da se nabave na prodajnim mestima Eventima od 22. maja po posebnoj promotivnoj ceni od 2800 dinara.

DSC_6271 (Copy)