Zima, zima, pakla ima… Bjesovi zagrejali atmosferu u prostorima SubBeernog Centra!

Nakon toliko propuštenih prilika, konačno sam ugrabila jednu da odem da čujem i vidim legendarne Bjesove uživo. Želja mi se u pozitivnom svetlu ostvarila, pošto sam na licu mesta shvatila koliko volim ovaj sastav i koliko je nestvarno napokon uživo čuti hitove koje obožavaš. Da doživljaj bude veći, publika je bila u svom punom sjaju, prostorije kluba SubBeerni centar bile su prepune i ako ste bili skroz napred u najvećoj gužvi kao ja, verovatno niste ni vi mogli da dođete do vazduha. Uprkos svemu tome, isplatilo se doći i proći kroz sve to samo kako biste čuli ove gospodare andergraund scene. Kažem andergraund, pošto ljudi u Srbiji generalno još uvek slabo poznaju pravu domaću rokenrol i pank scenu koja je ozbiljno uzela maha poslednjih 20 i kusur godina, a da to nisu Riblja čorba, Bajaga ili Kerber. Nije da imam apsolutno išta protiv navedenih bendova, samo je poražavajuće saznanje da još uvek nismo daleko odmakli od jedno te istih imena u masovnoj kulturi. No, da se vratimo na nastup.

IMG_2364

O samom izboru pesama, odnosno repertoaru, ne mogu mnogo da sudim budući da sam po prvi put bila na njihovom nastupu, te ne znam da li je ona publika koja redovno posećuje njihove nastupe bila zadovoljna istim, ali meni je bilo sasvim zadovoljavajuće što sam čula više nego dovoljan broj pesama koje sama volim. Među njima su se, naravno, našli apsolutni večni hitovi poput, ako ne grešim pošto nažalost nisam toliko od ranije upoznata sa njihovom diskografijom: Čak i da mogu sve, Kiša, Gavran, Avioni pevajuNe budi me (Ubij me), Vreme je, Probudi me, Vraćam se dole, Čekam dan i pobeda večeri za mene – obrada odličnih The Stone, koji su zvezde naše blek metal scene, a u pitanju je adaptirana obrada pesme Ustaj, majko zemljo.

Toga koliko je pojava frontmena Zorana Marinkovića šarmantna i upečatljiva mislim da su svi svesni, a meni je posebno simpatičan bio momenat kada je zapalio cigaretu na bini i uzeo pikslu i tako otpevao numeru sa sve tom pikslom u ruci, onako gospodski i domaćinski.

DSC_5976 (Copy)

Meni je bilo pravo zadovoljstvo prisustvovati sinoćnjem novogodišnjem koncertu, uprkos tome što sam bila umorna i pospana. Mislim da ću od sada gledati da zgrabim svaku narednu priliku, čim Bjesovi najave neki novi koncert u prestonici. Nemam nikakvih zamerki na sam nastup, jedino se moram požaliti na zvuk malo, mada možda sam ja stajala na lošoj poziciji, budući da sam se nacrtala nekako ispred jednog od zvučnika. Zvuk mi je nekako krčao na momente, a u pojedinim trenucima je bilo nemoguće čuti Zokija kako peva, odnosno nisam mogla da razaznam tekst na više mesta. Međutim, to nije sprečilo publiku koja zna tekst napamet da uglas peva i na momente nadjača pevača, tako da je možda bilo do mene. U svakom slučaju, meni je bilo lepo i rado bih došla opet. Moja mama kaže da sam mnogo ishvalila na sva usta, što kažu, maltene svaki bend od kada pišem izveštaje, ali šta mogu kada sam imala sreće da idem na zaista sjajne nastupe i događaje ove protekle godine. Vama hvala, dragi Bjesovi, što ću u narednu godinu ući sa pozitivnim utiscima o ovogodišnjim nastupima, sa vama kao šlagom na torti. Da je bila fešta, bila je. Do sledećeg viđenja!

Prethodni tekstPrisoner – Prisoner (EP, 2018)
Naredni tekstSepticflesh uz podršku nastupa u Božidarcu u martu naredne godine!
Moje ime je Bojana Prašović. Odrasla sam u Beogradu, gde živim i radim i danas. Moja pasija je slušanje alternativne muzike, sa akcentom na ekstremnom metalu. Kako sam odrasla u kućnoj atmosferi gde se nije ni slušalo ništa drugo, sem dobre muzike (mama je klan Maiden, dok je ćale više klan Priest, a Metallica im je, pored mnoštva drugih bendova, zajednička ljubav), pa onda možete zaključiti zašto i kako sam počela da slušam metal. Postala sam deo ovog finog tima, jer od malena gajim ljubav prema muzici, iako nikada nisam imala afiniteta da zapravo naučim da sviram neki instrument i tako doprinesem muzičkoj zajednici. Stoga sam zaključila da je izgleda jedini način da pišem o istoj. Od fakulteta sam završila Filološki, smer Skandinavistika (glavni jezik- norveški). Većina mojih omiljenih bendova potiče iz Skandinavije, te to i nije mnogo čudno. Moji izveštaji su uglavnom bazirani na ekstremnijem i mračnijem muzičkom ukusu, te slabo od mene možete očekivati izveštaje sa, recimo, punk ili reggae događaja. Kako mi nažalost obaveze ne dozvoljavaju drugačije, uglavnom sam PRISutna samo na beogradskim svirkama i događajima.