Rock in Niš – dan drugi

Drugo veče festivala je počelo ranije nego prethodno, a ja, iz opravdanih razloga, nisam uspeo da ispratim nastupe demo bendova, kao i revijalnih sastava Puls, Revolution i Steel Hornet. U pogledu koncertne atmosfere, verovatno nisam mnogo propustio, s obzirom da je posećenost, u momentu mog dolaska, bila krajnje mizerna.

Kada sam stigao, u toku je bila kraća pauza zbog kiše. Posle pauze, na binu je izašao bend Dok7. Njihov zvuk se zasniva na metaliziranom panku. Brzi gitarski rifovi i mnogo distorzije, kao i kod većine bendova koje smo čuli do sad. Tek posle dve pesme, publika se malo aktivirala i mogli smo videti prve pokušaje šutki. Posle svake sledeće pesme dobijali su sve veću podršku publike. Za kraj su odsvirali svoju najpoznatiju stvar, Tu smo, koju smo ispratili šutkom i pevanjem u glas sa bendom. Najinteresantniji detalj sa njihovog nastupa je bila devojčica koja je vrlo energično skakutala uz muziku. Svaka čast za roditelje, od malih nogu se uči! Bend je stvorio odličnu atmosferu i skroz adekvatno su nas zagrejali za sledeći nastup.

Sledeći bend koji je izašao na binu bio je all girl metal JennerPublika je prišla bini i odmah se stvorila velika gužva ispred ovih devojaka. Lepe, mlade i, na prvi pogled, umiljate devojke su nas počastile potpunim kontrastom kada je zvuk u pitanju – jakim zvucima u žanru treš metala. Ovo je ujedno i prvi metal bend koji je do sada nastupio na ovom na festivalu. Najjači utisak je ostavila jedina od gitaristkinja benda, prženjem solažaUprkos sve jačoj kiši, verno smo pratili njihov nastup, uz šutke i headbangovanje. Posle toliko panka, prijala je žanrovska promena, tako da smo dobili mnogo metala i energije od ovih devojaka. Ispraćene su velikim aplauzom i ovacijama.

DSC_7478

Posle njih na scenu je izašao bend Najdin Smak tribute. Koncert su započeli svirajući nekoliko autorskih stvari, iako smo svi očekivali da će krenuti sa stvarima benda Smak. Autorska muzika im se zasniva na metal zvuku i nesto sporijim rifovima. Zagrejali su publiku i na naše oduševljenje, počeli su sa pesmom Daire. Odradili su je u nešto čvršćem, metaliziranom maniru, što se odlično uklopilo u atmosferu. Mogu slobodno da kažem da je bukvalno cela publika, svaki pojedinac, pevao u glas ovu pesmu. Uživali smo uz kultne hitove, uz definitivno najbolju atmosferu do sada. Zagrljeni, ispred bine, horski smo pevali uz bend. Nastup su završili pesmom Satelit i uz veliki aplauz i ovacije su ispraćeni sa bine.

IMG_2912-(Copy) (Copy)

Sledeći je na scenu izašao, publici već poznat od sinoć, čileanski gitarista Migel Montalban. Nastup mu se nije razlikovao od sinoćnjeg ni što se numera tiče, ali ni njegove energije. Publike je bilo malo, s obzriom na to da nas je za vreme njegovog nastupa uhvatio pljusak. Znatno je kraće svirao nego sinoć, a što se tiče kultnih hitova, odsvirao je samo Bohemian Rhapsody. Za kraj njegovog nastupa, pridružila mu se devojka i zajedno sa njom su svirali jednu bluz numeru.

Pretposlednja grupa za večeras je bio bend Motorcharge. Veoma energičan nastup, uspeli su da probude pokislu publiku, a videli smo i osetili, šutke. Kiša se smirila i mogli smo maksimalno da uživamo u nastupu i prepustimo se zvuku. Jedina mana njihovog nastupa je to što je trajao kratko, jedva nekih pola sata, iako je publika vidno uživala i očekivala više, pa čak i pozivala na bis. Bisa nije bilo i ispraćeni su velikim aplauzom i ovacijama.

Za kraj nam je ostao bend Cardinal PointKako sami kažu, žanrovski se određuju kao southern/heavy rock. Veliki broj ljudi iz publike je čekao njihov nastup, s obzirom na to da prostor ispred bine bio popunjen. Mnogi su i pevali uz njih, skakali i pravili manje šutke. Sasvim korektno su stavili tačku na kraj druge večeri festivala ili, sudeći po zvuku, uzvičnik.

Publike je generalno bilo dosta manje nego prethodne večeri, vrlo verovatno zbog lošeg vremena. Uprkos tome, energije, zvuka i vesele atmosfere uopšte nije falilo. Iako malobrojni, vidno smo uživali uz sve bendove večeras. Nadamo se većoj posećenosti tokom trećoj večeri i, naravno, da atmosfera ostane ovako dobra.