Parada buke

Još jedno treš metal izdanje u zemlji Srbiji? Kome to još treba? Ko se još uvek upušta u takav vid autodestrukcije? Odgovor: Oni sa mudima i sa željom da udovolje prvenstveno samima sebi, a neko sa strane ako to prihvati, prihvatio je. Sinoć je u ovom gradu održana još jedna promotivna svirka za jedno takvo izdanje.

Prvi na binu je izašao mladi pančevački treš metal bend Warmonger. Njihov repertoar se najviše sastojao od obrada Metallice, uz poneki Kreator i Slayer. I to je sasvim u redu, s obzirom na njihove godine. Pred njima je još mnogo vremena da naprave svoje pesme, a uz to i da svirački napreduju. Greške, ispadanja i pogrešno naučene pesme im se za sada još uvek mogu oprostiti, ali se od njih očekuje da vremenom napreduju. Iako su svirali najveće hitove pomenutih bendova, sami po sebi su prilično sposobni da pokrenu malobrojne prisutne u klubu. Za to je možda čak najviše zaslužan njihov bubnjar, koji udara bez milosti. Iako tehnički još ima prostora za napredak, energija to sve nadomešćuje, a svi smo svesni da se energija ne uči, nego se ima ili nema. Solo gitarista svira izvanredno za svoje godine, a takođe je možda i jedan od retkih korisnika wah pedale na domaćoj metal sceni. Nakon svog seta, binu su prepustili glavnom bendu.

Na binu je izašao Kobold, bend koji promoviše album prvenac pod imenom Death Parade. O unikatnosti ovog benda na našoj sceni ne treba trošiti reči, s obzirom na to da su trenutno jedini poznati treš metal trio. Nastup su počeli naslovnom pesmom albuma, koja je od prvih taktova krenula da pumpa energijom sve prisutne. Nakon nje je usledila pesma Fake, na kojoj je kao gost trebalo da se pojavi Danilo Trbojević iz benda Nadimač, ali to nije bilo moguće zbog njegovih problema sa glasom. Iako nije bio u mogućnosti da se priključi na bini, Dača je svakako bio prisutan u publici i podržao je bend. Usledile su Die Hard, Random Act Of Violence, Ministry Of Propaganda, kao i I, Icarus, koju je otpevao basista Savo Kraljević. Iako je sve vreme bilo malo ljudi, bend se nije dao obeshrabriti, nego je nastavio sve glasnije i brže. Svoj nastup su okončali obradom Stand Up And Fight, kultnog kanadskog speed metal benda Exciter.

DSC_2566ss (Copy)

Imali smo priliku da prisustvujemo još jednom lepom događaju koji nije dobio pažnju koju zaslužuje, iz ko zna kojih razloga. Kako vreme prolazi, sve više izgleda kao da su ljudi potpuno izgubili interesovanje za stari zvuk koji je obeležio jednu eru u istoriji muzike. Ali nema veze, jer ko je trebalo da bude prisutan, bio je.