Novi zvuk u Sadu!

Sinoć se u bašti novosadskog kluba Dom B-612 održao koncert beogradskog noise pop sastava Artan Lili. Podršku popularnim Beograđanima pružio je mladi lokalni alternativni rok trio UV. Povod za odlazak na koncert ove grupe nije nužno odrediti, jerbo je dobar provod konzerviran i neizbežan.

Nastup lokalnog alternative/modern rock sastava UV otpočeo je u 22 časa i 15 minuta. Do sada, moji čulni receptori nisu se susreli sa ovim izvođačima, što je, donekle i dobra okolnost. Makar u svojstvu postkoncertne rekapitulacije, koju beležim na ovaj način. Elem, na osnovu jučepriređenog, javlja se atipičan paradoks impresija. Naime, grupu čine fantastični muzičari, tehnički neverovatno dobro uigrani i stabilni, kako na individualnom, tako i kolektivnom planu. Odličan odabir gitarskih efekata, koji na mahom suptilan način veoma doprinosi estetizaciji i atmosferizaciji numera. Svaki član ravnopravno doprinosi građenju zvuka koji karakteriše ovaj muzički entitet. Posebno bih istakao bubnjara, koji je ujedno i glavni vokal u grupi. Momak vlada u obe sfere i veoma je energičan. Saodnosno, paradoksalno navedenom, njihov autorski materijal, koji je nesumnjivo dobar, zvučao je kao jedna te ista pesma. Pretpostavljam da su slična vokalna aranžmanska rešenja doprinela takvom utisku. Nakon prve numere, koja je svojom izraženo lepom estetikom odavala utisak ogromnog potencijala, te stvaranja sjajne uvertire pred hedlajnere, ostatak set liste me je uglavnom podsećao na istu. Mislim da bi mlada grupa, koju čine veoma talentovani instrumentalisti i dobri autori, trebalo malo da proširi opseg svog stila. Takođe, mislim da bi grupa trebalo da poradi na scenskom nastupu. Premda muzika treba da bude inicijalan objekat zapažanja na sceni, mislim da je veoma važno da grupa svojim ponašanjem na istoj svedoči i brani svoj izražaj. Potencijal dakako postoji, a, da li će isti doživeti eskalaciju u svom idelanom potencijalu i kapacitetu, vreme će pokazati. Nakon četrdesetominutne izvedbe, grupa je istupila sa scene, te štafetu predala zvezdama večeri.

IMG_2974

Nakon relativno kratke pauze, stupilo je vreme za nastup Artan Lilija. Grupa je stupila na scenu oko 23 časa i 20 minuta. Uz ovacije mnogobrojne publike, koja je prisustvom ispunila čitav dvorišni prostor kluba, grupa je svoj set otpočela numerama sa samog početka rada. Nije bilo potrebno mnogo vremena da već u inicijalnom delu koncerta uvere prisutne, te da prvim taktovima, melodijama i rečima probude i osvoje snažne reakcije publike. Artan Lili je, u suštini, sinoć priredio standardan koncertni repertoar, saodnosno broju snimljenih numera i vremenu nastupa. Osim do sada predstavljenih pesama, bend je sinoć predstavio i dve nove numere, Najgori od svih i Ruku pod ruku. Pesme su veoma dobre, i verujem da poseduju neophodan iks faktor koji će ih lansirati u korpus hitova. Kvalitet je bio isporučen i zadovoljen na svim nivoima kriterijuma. Energija, interakcija, izvedba, strast i pasija – sve je bilo na svom mestu sinoć. Ravnodušnosti nema. Publika je neumorno reagovala na neverovatno intenzivnu energiju koju je grupa isporučivala sa bine. Svako ko je i ranije prisustvovao koncertu ovog sastava, zna da se frontmen istog, Bojan Slačala, do zadnje kapi znoja trudi da priredi neverovatan šou. Čovek se ponaša kao da svira svoj poslednji koncert, te do srži svedoči svom stihu – srce na terenu uvek kad je gusto. Tako jedino i ima smisla. Elem, nije nužno suvislo piskarati, ali je, u ovom nemilosrdnom, betonskom vremenu i te kako potrebno posetiti koncert ovog sastava, ili, pak, ovakvog tipa, radi osnaživanja nervnog sistema i energoreanimacije. Bilo je sjajno. To se jedino i očekivalo, ako praktikujete očekivanja!

IMG_3084

Prethodni tekstIrie FM i Zemlja gruva pozitivni u Nišu
Naredni tekstDrugi dan Revolution festivala u Temišvaru
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.