Negură Bunget i Ossific održali koncert u Beogradu!

Dok  su mnogima glavne lokacije za gde provesti subotu veče bile sale Doma omladine Beograda, u Božidarcu  se dešavalo nešto sasvim drugačije.

Nekako imam tu (ne)sreću da idem na događaje gde publika broji do 60 ljudi. Stigavši mnogo ranije, shvatila sam da postoji još osoba koje su došle da kampuju ispred Božidarca i koje hladnoća nije omela u tome. Vrata kluba su otvorena u 20:30 časova, a predgrupa je svoj nastup počela sat vremena nakon toga, kao što je i najavljeno.

Kanadski black metal bend Ossific je nešto sasvim drugačije od onoga što sam imala priliku da vidim i čujem. Njihova muzika i performans su protkani jakim emocijama. Grupu čini četvoro ljudi, koji se na bini totalno stapaju sa svojim instrumentima i pesmama. Posmatrajući ih shvatite šta znači osećati muziku. Ako usmerite svu svoju pažnju ka njihovim pokretima i izgledu možete videti da to nije samo deo scenskog nastupa, već ono što oni zapravo jesu. Njihova izvedba stvara atmosferu u kojoj se tenzije između sumornih slika, bujnih tekstura i emotivne muzike stapaju u lucidni ritual energije. Pred sami kraj nastupa, Trauma – pevač i gitarista – zapalio je tamjan (po mirisu bih rekla da je tamjan u pitanju), te laganim pokretima ruke okadio prostor.  Zapitah se, kome prinosi žrtvu i želi li time da otera zle duhe.  Iako malobrojna, publika je veoma pozitivno reagovala na ovaj bend.

Nakon kraće pauze, na binu su se popeli slavljenici – Negură Bunget. Drakuline komšije, black metal bend čije su pesme protkane elementima progresivnog metala i rumunske narodne muzike, proslavljaju izlazak njihovog novog albuma ZI, 10 godina od albuma OM, koji su mnogi ocenili kao njihov najbolji album, i 20 godina postojanja grupe. Prostor se napunio tek da kažem da je to ispunilo moja očekivanja, koliko-toliko. Jaki udarci semantrona iliti klepala, označili su početak njihove nove pesme Tul-ni-ca-rind i nastupa punog energije. Publika je uživala, a atmosfera u Božidarcu je bila energičnija nego na početku večeri. Bend je svirao svoje stare hitove poput Țesarul de lumini, Norilor, ali i one nove pesme koje će to tek postati. Kada su odsvirali svoju poslednju pesmu, publika je gromko klicala We want more! , te su im momci ispunili želju.

Iskoristiću ovu priliku da pohvalim organizatore – MH Concerts & Serbian Hellbangers – jer poštuju vreme. Poslednjih nekoliko svirki na kojima sam bila su prošle bez kašnjenja.