Metal sastavi ujedinjeni u buci

Beogradski metal ujedinjen? Ah, kako to lepo zvuči. Sinoć smo imali priliku da vidimo mini festival na kojem je nastupilo pet bendova totalno različitih žanrova.

Prvi je na scenu izašao mladi heavy/speed metal bend Contaminated Mind. Svoj nastup su otpočeli obradom Die For My Sins, benda Sanctuary. Eksplozija energije se desila odmah od prvog takta, momci su izašli vidno raspoloženi odlučeni da razore sve pred sobom. Sledeća na redu je bila njihova nova autorska pesma Na vrhu prsta, koja je nešto drugačija od nedavno izbačenog singla. Prostor je bio popunjen malo preko polovine, a publika se zagrejala jako brzo i međusobna razmena energije je mogla da počne. Usledile su Deja Vu,  Iron Maidena i Victim of ChangesJudas Priesta, koje su izazvale opšte oduševljenje. Iako je bilo mnogo tehničkih problema sa jednom od gitara, to nije smetalo bendu da isporuči snagu, kao ni publici da je prihvati i uzvrati. Za kraj nastupa su izveli svoj nedavno objavljeni singl Boga igre, koji je pokrenuo horsko pevanje publike.

IMG_5327-(Copy) (Copy)

Sledeći se na binu popeo kragujevački Forever Storm, koji smo imali priliku da vidimo ne tako davno na istoj ovoj bini. Pružili su standardno profesionalnu i dobru svirku, doduše, ne nešto preterano energičnu i zanimljivu. Možda je uzrok tome bila ne tako jaka poseta, ali šta god da je, bend je svoj deo priče izneo najbolje moguće.

IMG_5560-(Copy) (Copy)

Void Inn je trenutno jedan od najinteresantnijih i najslušanijih bendova na sceni. Predvođeni su energičnom pevačicom, Jelenom Vujanović, koja je, pored izvanrednog scenskog nastupa i vrhunski vokal, možda i najbolji u kategoriji ženskih vokala. Ostatak benda je svirački perfektan, pogotovo zbog činjenice da je za bubnjem Marko Mrčarica, jedan od najkvalitetnijih i najenergičnijih bubnjara u zemlji. Energičan i moćan nastup svakako nije ostavio ljude ravnodušnim.

IMG_5650-(Copy) (Copy)

Sledeći na binu se popeo Nemesis, dobro poznati ženski melodic death metal bend. Svoj nastup su otpočeli novom pesmom pod imenom Pandemonium, koja je drugačija od onoga što su do sada svirale. Za njom su se zaređale Oppression, Vengeance i Divine Retribution, tokom koje se kao gošća pojavila trinaestogodišnja Milica Đurić, koja svira vrlo impresivno za svoje godine. Usledila je još jedna nova autorska pesma pod imenom Liar, koja je bila posvećena našem omraženom predseniku. Iako je bend perfektno usviran i navežban, utisak kvari komunikacija sa publikom između pesama i dodaje dozu neozbiljnosti koja se ne sme manifestovati kod benda koji postoji ovoliko dugo i ima iza sebe mnogo odsviranih svirki, što klupskih, što na većim binama.

IMG_6033-(Copy) (Copy)

Poslednji na binu je izašao Alitor. Svako ko prati i voli domaću scenu je svestan vrednosti i kvaliteta ovog benda. Nekoliko dana pred ovaj događaj je najavljeno da je ovo njihov poslednji nastup u do sad poznatoj postavi. Polupuna sala se prilično ispraznila pred početak njihovog nastupa, što je potpuno neshvatljivo, s obzirom na to da su do sada uživali prilično veliku podršku publike. Vrlo brzo se, zbog pomenute činjenice o poslednjem nastupu u ovoj postavi, stvorila sumorna i tužna atmosfera koja je učinila da ovaj nastup nosi određeni emotivni momenat koji je jako težak. Počeli su nastup pesmom The Artist of Deception, koja je pokrenula malobrojnu i vernu publiku da počne sa šutkama. U pauzi između pesama je vokal Marko rekao da je ovo poslednja svirka gitariste Aleksandra Stevanovića u ovom bendu, kao i to da će bend nastaviti sa radom. Nastavili su da ređaju pesme sa prvenca, poput Contorted Existence, Realm of Grief, Drained, Embittered i Horror. Bend je tehnički bio nešto slabiji nego inače, a atmosfera je posle govora o odlasku člana postala još sumornija. I bend i publika su dali sve od sebe da ovo bude pozitivna noć za pamćenje, ali je i dalje bilo preteško. Marko je, pevajući, pokazao više emocija nego ikad do sad. Osećalo se da je vladao nesklad na bini, ali je sam nastup bio neverovatno energičan i brutalan. Za kraj je odsvirana obrada Over the Wall grupe Testament, pred čije je izvođenje Marko rekao da je to pesma oko koje se bend okupio i odlučio da svira. Kao gost na vokalu se pojavio Luka Matković iz benda Quasarborn. Iako je malobrojna publika tražila bis vrlo glasno, to nije bilo moguće zbog termina svirke koji je došao do svog kraja. Iako je ovo zasigurno težak momenat u radu benda, siguran sam da svi želimo ovim ljudima da se što pre stabilizuju, nađu novog člana i da nastave da nas oduševljavaju svojom muzikom i da nam isporučuju muziku koja nam pomaže da preživljavamo.

IMG_1687-(Copy) (Copy)

Što se kaže, sve je to rokenrol. Mora uvek da bude krvi, suza, znoja, sreće i tuge. Iako pamtimo i bolje i lošije događaje, ovaj je značajan bar zbog podsećanja da još uvek imamo scenu koja je kvalitetna.