Mariza u Beogradu – Sevdah na portugalski način

Vedrina iznad prestonice i mraz. Celo veče odislao je nostalgičnim osećanjima. Kraljica fado muzike, Mariza, nakon višegodišnje pauze, održala je koncert pred punom dvoranom Sava centra, gde je u proteklih deset godina nastupila nekoliko puta. Sada, sa sobom je donela i album Mundo iz 2015. godine, koji je dobio najviše ocene svetskih kritičara ovog žanra.

Koncert je bio zakazan za 20:30 časova, ali se poznata ženska figura, kratke plave kose, u raskošnoj crvenoj haljini pojavila na sceni petnaestak minuta kasnije.  U pratnji dve akustične i jedne portugalske gitare, nakon druge pesme, fado diva je na srpskom poželala dobro veče publici, što je oduševljeno prihvaćeno glasnim aplauzom. Početak koncerta nostalgičnim numerama pratilo je dobro i adekvatno osvetljenje, što je ispunjavalo celu dvoranu blagim osećanjem melanholije. Međutim, nakon treće, znatno dinamičnije pesme, ružičasta svetlost je obasjala celu binu, a muzičarima se pridružio i bubnjar.

Usledile su pesme sa poslednjeg albuma Mundo,  koje je umentnica stvarala, kako kaže, u promišljanju kako da spoji bavljenje muzikom i majčinstvo, budući da je u tom periodu prvi put postala majka. Sudeći po reakcijama, prisutne je najviše pokrenula manje poznata numera Missangas.

IMG_8408-(Copy) (Copy) (Copy)
Beogradska publika, pak, iako veoma pasivna te večeri, pokrenula se pesmom sa prvog Marizinog albuma iz 2001. godine, Fado em mim, kojim je i počela da gradi svoju karijeru. Numeru Barco Negro pratili su pljeskanjem ruku, a kasnije i pozdravili ovacijama.

Poznata po tome da voli da ostvaruje blizak kontakt sa publikom, ni ovaj put Mariza nije napravila izuzetak. Pred kraj je otpevala pesmu Rosa Branca, sa albuma Terra iz 2008. godine, uz zahtev publici da je prati stihom Colha a rosa branca, ponha a rosa ao peito.

Već oko 22 časa, pevačica se povukla sa bine, ali se ubrzo vratila na bis. Zadovoljno je prihvatila zahtev pristunih, te otpevala Meu fado meu sa albuma Transparente iz 2005, kao i Ó Gente Da Minha Terra. I publika je bila bila zadovoljna, čemu je, pored odlično održanog nastupa, doprinelo isto toliko dobro ozvučenje i svetlosni efekti.

Bogat glas i velika harizma na sceni opravdavaju titulu kraljice fado muzike koju Mariza nosi. Iako se sam fado odnosi na stanje nostalgije, melanholije i čežnje, sinošnji koncert je ipak izazvao prijatne reakcije. Možda samo da se nostalgično sećamo ovog nastupa i čežnjivo čekamo naredni.