Josipa Lisac u Sava centru: Podsećanje na ljubav

Kaže se da razlog za slavlje ne treba tražiti. Ipak, neki dani su predodređeni da budu slavljenički. A kako ih bolje provesti nego redeći ono što voliš? Upravo tako je i prethodno veče Josipa Lisac, zajedno sa punom dvoranom Sava centra, proslavila Dan ljubavi, pola veka uspešne karijere i svoj rođendan. Simbolično.

Ni pet minuta kašnjenja nije omelo nestrpljivu publiku da ovu pop, džez i soul ikonu Balkana dočeka glasnim aplauzom, unapred je nagradivši za ono što će uslediti. Uvek drugačija i autentična, a opet prepoznatljiva ženska figura, vatrene kose, sa neobičnim šeširom, u haljini sašivenoj od oslikanog platna, beogradskoj publici je poželela dobrodošlicu uz pesmu  Da li sam ti ikad rekla da te volim. Uz stapanje ljubičastih i plavih svetlosnih efekata koji su obasjavali binu, u maniru ljubavi je nastavila Josipa, dok se na bini polako pridružio ostatak muzičara.

Samo se prepustite emocijama, poziva ona svoju publiku, dok gracioznim pokretima uvodi u pesmu Boginja, sa istoimenog albuma iz 1987. godine. Doduše, sada u malo drugačijem, modernijem aranžmanu. Publika, pak, zna da nagradi ono što je dobro, pa je i nakon ove izvedbe usledio aplauz propraćen zvižducima.

Da su decenije provedene na muzičkoj sceni Jopsipu Lisac učinile virtuozom, pokazuje njena kameleonska narav. Od energične žene, bez malo muke, pretvara se opet u nežnu devojku dok izvodi O jednoj maldosti. Naime, imala je 23 godine kada ju je prvi put otpevala. Kritičari kažu da je istoimeni album ujedno i prvi konceptualni album u istoriji jugoslvenske popularne muzike.

DSC_6576 (Copy)

A, iskusno, ona komunicira i sa muzičarima. Iako u pratnji klavijaturiste, bunjara, gitarista, saksofona i trube, njen prepoznatljivi glas, kao i uvek, uspeo je da dodje do izražaja, a opet da bude savršeno usklađen sa instrumentima.  Neki bi to možda pripisali dobrom ozvučenju karakterističnom za Sava centar. Ali, onaj ko je osetio stegnutost u grlu i jezu koja podilazi pod kožu, dok sluša čežnjivu Gdje Dunav ljubi nebo, zna da je za to kriv glas ove dive.

I pored toga što teme njenih pesama uglavnom sadrže elegična ljubavna osećanja, prikladno jučerašnjem danu, ume Josipa Lisac i da nasmeje svoje goste. Simpatično koketrirajući sa publikom, prepričavala je svoje anegdote iz mladosti, recitovala, prisećala se saradnji sa mnogim muzičarima, o tome kako je uvek težila da bude drugačija, pa čak i kroz svoju odeću.  A kada joj se pridružio bend Chui, sastav vrsnih muzičara koji spretno kombinuju ambijentalni  džez, rok i elektroniku, pokazala je diva da se veoma dobro uklapa i u muzičke novotarije. Pesma Tebi putujem, koju je snimlila prošle godine sa ovim bendom, zaista je osvežila atmosferu.

Ali, ubrzo se vratila svojim evergrinovima uz hirovitu Hir, hir, hir i energučnu Danas sam luda koju je, inače uljujkana publika, sada pratila uz pljeskanje dlanovima, ne mogavši da ostane imuna na tu još postojeću dozu buntovnosti ove žene.  A završeno je opet crveno, ljubavno, maglovito. Uz Maglu. Uz ovacije ljudi koji su sada stajali. Uz poneku suzu.

Nakon više od dva sata razmene emocija, što kroz muziku, što kroz razgovor, napustila je Josipa Lisac prisutne geslom po kom živi, ali i stvara ono zbog čega je poštujemo. Ljubav, ljubav, zauvek samo ljubav!, podsetila je, odlazeći.