Glas eksploatisanih

Poslednjih mesec dana se u telima omladine nakupilo previše frustracija usled nekvalitetnog života, pokradenih izbora i sličnih stvari od krucijalnog značaja za život homo sapiensa u Srbiji. Pank i metal omladina je znala gde se može osloboditi tih frustracija, i ovaj događaj se čekao sa velikim nestrpljenjem. Ovaj koncert je zadesio peh u vidu odsustva Wattiea, vokala sastava The Exploiteda zbog problema sa srcem, pa su mnogi zbog toga odustali od dolaska na isti.

Na binu je prvi izašao nemački groove thrash bend Code Red da zagreje publiku. U pitanju je relativno nov bend, čiji je prvenac Deceiver izašao prošle godine. Muzika i sam zvuk ovog benda prilično podsećaju na Machine Head i preporučujem ih onima koji vole taj fazon. Zahvatila ih je nesreća prvog benda, kako to obično i biva sa malim predgrupama, ali to im nije smetalo da tad još uvek malobrojne podignu na noge. Uz pesme sa svog albuma prvenca, odsvirali su i Metallicine verzije pesama Last caress i Green hell od Misfitsa i time još više podigli publiku koja je lagano počela da pristiže.

IMG_6224-(Copy) (Copy)

Sledeći na redu su bili The Casualties, koje ne treba posebno predstavljati. Od prvih taktova je ispred bine krenuo haos, a basista Rick Lopez je konstatovao da je ograda samo smetnja i pozvao ljude da se penju na binu i da skaču. Obezbeđenje nije dozvoljavalo ljudima da to rade, ali su neki i uspeli da se ogluše o tu restrikciju. Rik je takođe konstatovao da je prilikom obilaska grada video mnogo nacista i da to nije dobro i tom prilikom im je posvetio pesmu Kill Everyone. Svoj nastup su završili pesmom We Are All We Have, svojevrsnom himnom koju su znali svi prisutni i pevali je u glas. Posvećena je bila svim metalcima, pankerima, korašima i Oi! ekipi uz poruku kako je važno da se držimo svi zajedno i da smo upravo to, jedni drugima jedino što imamo. Publika je bila toliko glasna da se pevač Jorge Herrera na toj pesmi uopšte nije čuo. Nakon toga su se povukli i prepustili binu legendama.

IMG_6449-(Copy) (Copy)

Pred sam nastup The Exploiteda se pojavio neko iz njihove ekipe i obavestio ljude da je Wattie dobro i da se vratio kući i ta objava je propraćena skandiranjem njegovog imena od strane svakog pojedinca u sali. Na binu se penju basista Irish Rob, bubnjar Wullie Buchan i gitarista Robbie Davidson, a za mikrofonom je na pocetku bio gitarista sastava The Casualties, Jake Kolatis. Kasnije su se smenjivali Irish Rob i Robbie Davidson. Grmeli su najveci hitovi poput Let`s Start A War, Dogs Of War, Chaos Is My Life, Never Sell Out, Beat The Bastards i Fuck The USA. Šutiranje i crowd surfing nisu prestajali, a u jednom momentu je čak i Jake skočio u publiku. Nabitnija činjenica u vezi sa ovim koncertom je ta da su u publici bili ljudi raznih generacija. Kako oni najmlađi, koji su se tek uključili u priču, tako i stara garda, koja ovo sluša ceo život. Svi mučeni istim problemima na dnevnoj bazi. Razlika u godinama je u ovom trenutku bila poništena, a to se dešava jako retko. Uostalom, zašto bi se iko i delio po godinama, kad smo svi u istim problemima i svi bijemo istu bitku svaki dan?

Pred prvi bis je izašao bubnjar Wullie i na kratko spojio Wattiea sa fanovima preko kamere telefona i time su ponovo pokrenute ovacije publike. Tokom pesme Sex And Violence su fanovi pozvani da izađu na binu i da pevaju zajedno sa bendom. U toj masi se našlo jedno 20 ljudi, među kojima i potpisnik ovih redova. Gromoglasne ovacije publike su navele bend da neplanirano svira još nekoliko numera i time je okončano jedno od večeri za pamćenje.

IMG_6589-(Copy) (Copy)

Iako su mnogi izbojkotovali koncert zbog toga što glavni čovek nije mogao da bude prisutan, ceo događaj nije ispaštao zbog toga i prisutni su otišli svojim kućama sa osmesima na licima. Pružena je podrška bendu u ovom za njih teškom trenutku, a za uzvrat smo dobili jednu vrhunsku žurku. Wattie bi sigurno bio srećan da je ovo mogao da vidi.