Furiozna nedelja – Decapitated u Novom Sadu!

Nedelja, iako važi krajnje neortodoksan dan za održavanje koncerata, sinoć je napravila ozbiljan izuzetak takvoj tezi. U novosadskom klubu Firchie Think Tank Studio održan je koncert legendarnog poljskog death metal sastava Decapitated, uz čak četiri predgrupe. Povod je prkosio svim okolnostima. Sinoć smo posetili ovaj događaj, s toga je vreme da verbalizujem sinoć stečene impresije.

Nažalost, prokletstvo reportera putnika ovoga puta uzelo je danak, jerbo u klub stižem sa zakašnjenjem, ispraćajući tako poslednje taktove poslednje numere prvog izvođača, bugarskog groove/death metal sastava Grimaze. Avaj. Ipak, ono što sam čuo, svedočilo je veoma dobroj usviranosti grupe, a takođe i istinitosti pri navođenju uzora ovom sastavu. U tom trenutku u klubu je bilo svega pedesetak prisutnih, a reakcije istih, sudeći saodnosno finalu njihovog nastupa, kojem prisustvovah, bile su mlake i neodlučne.

Potom je oko 19 časova i četrdesetak minuta na scenu ruski death metal sastav Dehydrated, kvartet koji predvodi vokalistkinja Irina Sidenko. Nažalost, nastup je značajno skraćen, usled brojnih tehničkih poteškoća, čija je sanacija trajala desetak minuta. Iako je to primetno uzurpiralo obećavajući početak, grupa se srećom izdigla, te u, cirka, dvadesetpetominutnom nastupu, odsviravši oko četiri numere priredila veoma dobru uvertiru. Svirka je bila izuzetno stabilna, a bend uigran. Podsećaju, po mnogo čemu, na grupu Jinjer. Pregršt dubokih riffova, brejkova, gruva i sličnog beše praćeno energičnim i šarmantnim scenskim ponašanjem. Zamerku bih pripisao manjku autentičnosti, iako potencijal na više nivoa dakako egzistira. Elem, i povrh ne tako pogodnih okolnosti, grupa je priredila fin nastup, te, saodnosno tome, izmamila i prve konkretnije reakcije publike.

Nakon Dehydrated-a, oko 20 časova i 30 minuta usledio je nastup poljskog industrial death metal sastava Thy Disease, sastava koji često posećuje srpsko tle, te je domaća publika upoznata sa radom i svirkom ovih ljudi. Poslednji nastup u Srbiji beše održan 2016. godine u klubu Doma omladine Beograda, upravo u svojstvu podrške grupi Decapitated, u okviru balkanske Blood Mantra turneje. Priznaću da sam stekao najblaži utisak o njima. Zvučali su veoma dobro, bend je bio izuzetno dobro smiksan, ali bez autentičnosti. Stil izuzetno ekvivalentan stilu hedlajnera, ali značajno skromnije frekventan. Publika je tokom nastupa ovog sastava počela intenzivnije da reaguje, čak se dogodila i prva šutka tokom večeri.

IMG_1546_edited

Oko 21 čas i 25 minuta sledilo je vreme za nastup ko-hedlajnera, danskog death/thrash/grove metal benda Hatesphere. Nastup ove grupe izazvao je najkonkretnije reakcije publike, koje je bilo najviše od početka događaja. Grupa je pre dve nedelje publikovala svoje deseto dugosvirajuće izdanje, koje nosi naziv Reduced To Flesh, te je, sasvim razumno, veći deo set liste bio posvećen promociji aktuelnog, svežeg materijala. Stilski gledano, ovaj sastav sinoć je ponudio nešto drugačije u odnosu na prethodna tri sastava. Fino kreirana, energična i dinamična muzika neumorno je izazivala, a neretko i zahtevala reakcije raspoložene publike. Veoma dobra fuzija žanrova! Frontmen grupe, Esse, izuzetno je harizmatičan i odlično radi svoj posao, neumorno komunicirajući sa publikom, stimulišući je, tako da se besprekidno pokreće i reaguje. Beše čak šaljivih dosetaka apropo Srbije – zemlje šljivovice i rakije! Bend je u celosti bio izuzetno pozitivan i energičan, a svirka koju prirediše posmatrana sa zanatske strane sjajna. Pravo osveženje i neverovatno pozitivna energija, koju su momci emitovali sa scene. Hatesphere, odličan!

IMG_1652_edited

Nakon dvadesetominutne pauze, oko 22 časa i 20 minuta sve je bilo spremno za nastup na koji se posebno čekalo. Poljski death metal kult stupio je na scenu! Uz brojne i bučne ovacije, grupa je otpočela svoje nastup. Sinoć sam prisustvovao jednom od najprofesionalnijih nastupa u svom životu. Setlista je sačinjena sa prvenstvom ka novom, aktuelnom materijalu sa albuma Anticult i njegovog prethodnika, albuma Blood Mantra, uz nekoliko nezaobilaznih kultnih pesama poput Spheres in Madness i sličnih. Decapitated je zvučao brilijantno, uz odličan zvuk koji je postignut. Rafalna paljba gitarskih rifova, brejkova, blast beat-ova i razarajućeg growl-ovanja. Takođe, tokom nastupa ove grupe do izražaja dolazi i fantastična rasveta i koloriti koji su besprekidno pratili numere. Klub je bio natpristojno popunjen, a reakcija publike bila je, sasvim logično, najintenzivnija. Učestale šutke, headbang, horska pevanja – bilo je svega toga. Kako i ne bi. Harizmatični, energični i vidno raspoloženi, momci su neumorno emitovali značajne količine energije sa bine, na koju je retko ko prisutan ostajao imun. Neumorno stimulisanje publike od strane frontmena Raste itekako je nailazilo na odlične povratne reakcije publike. Nadasve tu je zahvalnost i uzajamnost kojom je grupa takođe zračila. Decapitated često posećuje našu državu, i, ma koliko nam se često vraća, podrška i prisustvo iskrenih poštovaoca grupe nikada nije posustala. Postoji veza između ovog sastava i domaće publike, a sinoćni nastup svedočio je i snazi iste. Koncert je trajao jedan sat i dvadeset minuta. Nakon regularnog dela koncerta, grupa se povukla sa bine, da bi ponovo izašla i u svojstvu bisa odsvirala verovatno najbolju pesmu iz nove epohe rada grupe, numeru Blood Mantra. Nakon toga, uz snažne ovacije, grupa je okončala svoj nastup.

IMG_1896_edited

 

Prethodni tekstDecapitated, Hatesphere, Thy Disease @ Firchie Think Tank Studio, 11.11.2018.
Naredni tekstArchitects – Holy Hell (2018)
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.