Festival Poezika, dan prvi

Poezika je festival autorske muzike, posvećen  prvenstveno kantautorima, autentičnim muzičkim i pesničkim ličnostima, ali i bendovima kojima tekstovi nisu manje važni od muzike. U suštini, muzičari su pevali pesme srpskih i jugoslovenskih pesnika uz muzički aranžman.

Festival je otvorio mladi muzičar i pobednik konkursa Petar Pupić, Egret. Svirao je klavir i izvodio je sopstvene kompozicije ali i nekoliko tudjih, publici poznatih, u kojima smo svi uživali. Ovaj mladi umetnik ima veoma svetlu budućnost pred sobom. Svojim sviranjem i pevanjem je napravio prilično emotivnu atmosferu i zasigurno je osvojio srca malobrojne publike koja ga je slušala u tom trenutku. Jedino što je malo kvarilo utisak o njegovom nastupu bila je trema, koja je bila dosta primetna u njegovom glasu dok je najavljivao pesme, ali sve su to obrisale emocije koje je uneo u svoj nastup. Do kraja njegovog nastupa, sala se polako popunjavala. Ispraćen je većim aplauzom, nego onim kojim je dočekan. U publici je bilo iznenađujuće puno mladih ljudi i dece. Očekivao sam da ću biti najmlađi, s obzirom da je ulica Laze Telečkog odmah pored.

Zvezde večeri su bili Milan Korać, Nemanja Nešić, Miloš Zubac i njihova pratnja, Svetozar Nešić za klavirom, Nenad Patković na gitari i Đorđe Bubnjević sa kahonom i udaraljkama. Svirali su puna 2 sata bez pauziranja. Nastup su započeli ljubavnom recitacijom i pesmom Povratak, Dobriše Cesarića. Svirali su pesme pesnika poput Disa, Millutina Bojića, Miloša Crnjanskog, Mike Antića, Jovana Dučića, Zmaja… Između pesama su pričali vrlo komične anegdote iz života pesnika čiju su pesmu sledeću izvodili. Veliki deo publike su činili načitani, obrazovani ljudi. Očigledno je bilo da su bili oduševljeni, što izvođenjem, što samim izborom pesama. U publici se nalazio i aktuelni, poznati srpski pisac i pesnik Miloš Galetin. Njegovu pesmu Sećanja smo čuli na koncertu.

Poseban utisak ostavila je, svima dobro poznata, pesma Tajna veza. Kako oni kažu, izveli su je u Folsom prison blues stilu. Publika je to rado prihvatila i pevušila uz muzičare. Još jedan lep utisak je ostavio gitarista Nenad Patković, koji je sve vreme svirao u flamenko stilu i svojim maestralnim sviranjem je doprinosio emocijama u svakoj pesmi. Koncert su završili sa dve autorske pesme Miloša Zupca. Ispraćeni su dugim, jakim i više nego zasluženim aplauzom.

Sve vreme na ovom koncertu vladala je mirna atmosfera. Emocije su se mogle osetiti u svim pesmama. Svakako su bile svirane pesme sa jakim porukama, tako da je svaka pojedinačno ostavljala jak utisak. Po zavrsetku pesme ne možete da ne dozvolite sebi da se prepustite mislima. Do kraja koncerta se sala još popunila. Naravno brojka svakako nije impresivna, što je šteta za prestonicu kulture i ovaj događaj, čiji je cilj da kulturu promoviše.

17203170_1409207969124373_4235122766965856692_n