Drugi dan Revolution festivala u Temišvaru

Zvuci muzike nastavili su da ispunjavaju temišvarski park i drugog dana festivala. Ovo je četvrto izdanje već poznatog Revolution Festivala – događaja koji su organizovali tvorci čuvenog Exit-a iz Novog Sada, na lokaciji Muzeul satului, seoskog muzeja u Temišvaru. Kapije su bile otvorene 24 časa, ali zbog velike letnje vrućine, posetioci su radije ostali u svojim domovima i čekali svežije vreme da nastave žurku. Ljudi su polako dolazili na festival tek u večernjim časovima. Atmosfera se nastavila u istom ritmu kao i prvog dana, ali je sinoć glavna bina privukla više posetilaca boljom atmosferom no prvog dana. Raznovrsni umetnici, akrobate, work-shop-ovi, pa čak i maskirani ljudi ispunili su i ovaj dan festivala.

Muzički program na bini Music Guru je počeo u 20 časova, a predstavu je započeo australijski pank rok bend Satellites koji su se predstavili svojim odabranim pesmama za ovo veče pred prvim ljudima koji su došli na festival, a broj nije bio uopšte impresivan. Odmah posle njih nastupao je eksperimentalni bend V.A.G. koji su nastavili istim tempom pred istim brojem publike. U petak je festival doneo još više posebnih trenutaka za publiku na Music Guru bini. Jedno od njih bilo je ponovno okupljanje sa popularnim lokalnim temišvarskim bendom, Persona. Tada su se gledaoci polako, sve više, približavali sceni i nadolazili. Posle pauze od skoro tri godine, momci iz benda Persona su izašli na binu sa velikim emocijama, ali i sa pesmom koja je premijerno izvedena i nosi naziv Out of the Blue. Publika je pozitivno reagovala, i osetilo se da su i dalje heroji temišvarske rok scene.

Posle rock n roll spektakla, publika se masovno približavala Music Guru bini za headlinere večeri koji su izašli na binu posle ponoći, a to je bio Wilkinson DJ set kojeg su posetioci u petak nestrpljivo iščekivali. Za par minuta tokom seta, ispred bine je bilo krcato, ali ne i tako impresivno u poređenju sa prošlogodišnjim festivalom. Wilkinson je pokrenuo i napokon probudio publiku pesmama poput Sweet Lies, Breath i set naravno nije bio potpun bez globalnog hita Afterglow, gde je čak pukla i jedna petarda tokom remiksa pesme. Žurka se nakon tog čina nastavila još jače. Kako se dugačkom DJ setu bližio kraj, publika je polako počela da se razilazi, tako da je po izlasku DJ Pythius-a magija od pre nekoliko pesama u nazad nestala, iako je isporučio opasne bitove za temišvarsku publiku. Posebno iznenađenje za metal fanove od ovog DJ-a je bilo to što je nosio majicu norveškog suicidal black metal veterana Shining po čemu se i razumelo odakle inspiracija za agresivne bitove. U najkasnijim satima festivala, negde oko 3 ujutro, zadnji na Music Guru bini, ali možda i najuzbudljviji akt za drugi dan festivala bio je Zardonic, DJ koji je svojim remiksima podigao publiku koliko i prašinu koja je ispunila glavnu binu festivala do poslednjih zvuka glavne bine i prvih svetlosti novog dana.

Bilo je teško pratiti sve bine ovog raznovrsnog festivala. Dok je na Music Guru glavnoj bini bilo đuskanja uz tehno bitove, na Extreme stage-u pržili su opasni riffovi i drugog dana festivala. Bendovi poput Blight, Breathlast, Sputnik, Dishumaity zagrevali su uši fanovima ekstremne muzike, dok je šlag na tortu ove zabačene bine bio legendarni thrash metal bend Bombarder, koji je uspelo da pokrene i prve šutke večeri. Rumunska publika je pozitino reagovala, iako bend peva na većini ne tako poznatom jeziku, ali ih to nije sprečilo da headbang-uju uz pesme poput Glasnik smrti, Novo meso, Kopač grobova, a set su zavrčili legendarnom pesmom Speed metal manijak uz koju je publika rado pevala zajedno sa bendom.

IMG_0308

Revolution festival se nastavlja još danas, kada će kapije biti zatvorene posle after žurke na jezeru festivala. Večeras se očekuje najveća zvezda festivala, DUB FX, a pored njega će nastupati Graham Candy, Filatov and Karas, Raresh, Barac and Gescu, Livio and Robi , Mortiis, Wolfram i mnogi drugi.