Da li ste spremni za rok ili folk?

Bijelo dugme, treći beogradski koncert u nizu je rasprodat. Vraćajući se iz Novog Sada, u vozu sam slušala ljude koji pričaju o koncertu Dugmeta i pitala se da li znaju da će od toga što je najavljeno videti samo krnji deo.

Iako razočarana što ću umesto Bijelog dugmeta, gledati Gorana Bregovića, sa Orkestrom za svadbe i sahrane i dva bivša pevača benda, koji su svirali obrađene pesme te grupe, otišla sam na koncert. Videvši masu koja je u rekordnom roku popunila Arenu shvatila sam da publika ne mari za to da li je u pitanju orginalna postava grupe, pod čijim imenom su nastupali gorepomenuti, ili su to samo pojedini članovi  iste. Ljudi su došli da slušaju muziku svoje mladosti, muziku na kojoj su odrastali ili na kojoj odgajaju svoju decu.

Imamo potrebu da se vraćamo u prošlost, da nas izjeda nostalgija za onim vremenom. Tako je, čak, i kada su u pitanju generacije koje su rođene pred kraj dvadesetog i na samom početku dvadeset i prvog veka. Vijori se zastava Juge, mala i istrošena, starija od momaka koji su je doneli. Nisam mogla da je ne uočim, iako je bila s one strane ograde. Potpuni mrak, na bini se polako redaju članovi orkestara, izlaze Brega i Alen. Bilo je čudno videti Alena na ogromnom stejdžu, pred punom Arenom, a pre godinu dana sam ga gledala na nekom moto-skupu u potpuno drugačijem izdanju. Prva na repertoaru bila je pesma Ne spavaj mala moja, a dok je masa pevala i igrala, za oko mi je zapao jedan veoma star bračni par koji je imao dovoljno prostora da izvodi svoje plesne pokrete. A onda, na drugoj strani, pažnju mi je zaokupiralo dvoje klinaca predškolskog uzrasta. Gledala sam ih kako skakuću i pevuše pesmu. Što je razbilo svaku predrasudu o generacijskim barijerama. Ovo je muzika za sve.

img_2811-copy

Pesma Pljuni i zapjevaj, u modifikovanom izdanju, izazvala je kod publike osećaj čežnje za starom državom koje više nema. Pevao je Alen hitove Dugmeta, sa bine je dopirala kombinacija nekadašnjeg patriotskog roka protkanog elementima tipične svadbarske atmosfere u našem regionu. Ja volim trubu, meni to nije smetalo, a po svemu sudeći nije ni masi. Kada se konačno pojavio zapevavši pesmu Sanjao sam noćas da te nemam, Tifa je bio dočekan ogromnim ovacijama, a prostorom je prošao emocionalni talas koji je izazvao jezu u mnogih. Pesma Sve će to, o, mila moja je samo rasplamsala plamen emocija koji je već uveliko buktao.

Nakon što su izveli još nekoliko hitova, svetla su se pogasila, bina je ostala prazna, a publika je vrištala. Nekoliko trenutaka kasnije, Bregi, Alenu i Tifi su uručene nagrade Croatian Recordsa, a Dugme je dobilo i platinastu ploču. Ponovo su se dohvatili instrumenata, nastavili su da redaju hitove. No, ponovila se scena silaženja sa bine i gromkog klicanja publike da žele bis. Za kraj su izveli pesmu Đurđevdan.

Sinoć neki od nas nisu dobili šta su očekivali, ali su se lepo proveli, čuli pesme svog omiljenog benda u nekoj novoj interpretaciji. Sve u svemu, onaj utisak koji je ostavila koncertna atmosfera u Areni, kako ljudima modifikacije nisu smetale bila je razbijena, poput staklenih čaša na veseljima, kada sam izašla napolje i upijala komentare ljudi. Mnogi od njih su bili razočarani. Iskoristiću priliku da napomenem da je i Ijan Gilan skoro imao nastup u Beogradu pod nazivom  Ijan Gilan peva Deep Purple, a ne Deep Purple u Beogradu, stoga, ako ga bude sledeći put (a biće ga), gospodine Brego, nemojte najavljivati Bijelo Dugme ako celu postavu ne dovedete na binu.