Četrdeseta godišnjica remek jela

Proslavljanje 40 godina karijere u muzici na ovim prostorima? To zvuči tako bajkovito i nestvarno. Ali, eto, nekima je pošlo za rukom. S obzirom na to da smo narod koji stalno traži povod za slavlje, ni obeležavanje 40 godina postojanja Riblje Čorbe nije izuzetak. Za tu priliku je spremljena serija od 3 akustična koncerta u Sava centru. Sinoć se održao prvi u nizu.

Čast da sprovede lagano zagrevanje publike je dobio domaći virtuoz na gitari, Borislav Mitić. U duetu sa Nebojšom Mitrovićem izveo je nekoliko svojih instrumentalnih kompozicija poput Mystic, Celtic Legends i Master Of Strings. Iako se afirmisao kao virtuoz na električnoj gitari, dokazao je da je podjednako zanimljiv i u akustičnoj varijanti. Pored svog materijala, izveo je i Bumbarov let, kao i La Campanella, Franka Lista. Iako instrumentalna shred muzika nikada nije bila popularna kod širih masa, ovaj put je dobio lepe ovacije.

IMG_3426-(Copy) (Copy)

Momentalno posle Borislavljevog odlaska sa bine, na istu se popeo gudački orkestar Metamorphosis, a za njima i članovi benda. Nastup je otvoren sa Ja je gledam kako spava. Posle pesme je Bora iskoristio priliku da pozdravi svoje prijatelje, kao i publiku koja je došla čak i iz drugih zemalja na ovaj koncert. Nizale su se Bilo je žena, Napolju, Jedino moje i Poslednja pesma o tebi. Bora je bio vidno raspoložen i srećan, kao i ostatak benda. Bilo je govora i o novom albumu, dvadesetom po redu, pa su izvedene i neke od pesama koje će se naći na njemu, kao što su Da tebe nije, koja se već uveliko izvodi, Smešan, grešan i pogrešan i Mr Perfect, na koje je publika odreagovala sa oduševljenjem. Predstavljen je i novi član benda, prateći vokal, kojeg od milošte zovu čika Joca Zmaj. On se publici predstavio autorskom pesmom.  Takođe je kao gost bio prisutan i Miljko Radonjić, bubnjar benda Čovek vuk, koji se sa Vickom Milatovićem smenjivao za bubnjem i udaraljkama. Posebno uzbuđenje publike su izazvala izvođenja pesama Evo ti za taksi, Da, to sam ja i U 2 će čistači odneti đubre, koje su jako retko izvođene, pogotovo poslednjih godina. Velika je šteta što ovaj bend ima toliko moćnih i efektnih pesama koje gotovo da ne izvodi uopšte, te se nadam da će se to promeniti, jer je u pitanju bend sa zavidnim katalogom iza sebe.

Iako su mnogi skeptični prema instituciji akustičnog koncerta, mora se reći da je u slučaju Čorbe strah neopravdan. Sve pesme su izvedene u originalnim aranžmanima, jedina razlika su akustične gitare. Uvek postoji veliki rizik da se akustičnim pristupom pesme iskasape, ali je Čorba to uspela da izbegne. Kao gošća se pojavila i Azra Kozličić, koja je zajedno sa Borom u šouu Nikad nije kasno izvela Viktorijinu pesmu Daj, ne pitaj, za koju je Bora svojevremeno napisao tekst. Iako je u godinama, Bora zvuči odlično, što je gotovo začuđujuće kad se uzmu u obzir godine i godine burnog života, uz velike količine alkohola. Još jedna od zanimljivosti ovog nastupa je svakako izostavljeno Borino uplitanje politike i perverznih stihova i viceva u koncert, što je svakako dobar potez. Sama atmosfera koncerta je potpuno drugačija, pa bi dotične stvari samo kvarile ovako lep ugođaj.

IMG_3690-(Copy) (Copy)

Došao je red i na pesme bez kojih Čorbin koncert jednostavno ne može da prođe, kao što su Avionu, slomiću ti krila, Amsterdam i Ostani đubre do kraja, koje je publika horski otpevala od prve do poslednje reči. Za kraj je ostavljena Lutka sa naslovne strane, koju je bend prepustio prisutnima da je otpevaju. Malo je reći da se Sava centar orio. Naravno, publika ih je izvela na bis. Pojavio se još jedan gost. Ovog puta je to bio Ilija Stefanović, pobednik radijskog konkursa Volim Čorbu. Zajedno sa bendom je izveo pesmu Kad sam bio mlad. Nakon nje je usledila Kada padne noć, a njoj je prethodio gitarski solo Vidoja Božinovića Džindžera, koji je još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih gitarista ikada na ovim prostorima. Bora je konstatovao da koncert ne može da se završi bez najbolje pesme koju su napisali. Nije bilo potrebno da kaže ime pesme, jer su svi mogli da pretpostave o kojoj pesmi je reč. Pogledaj dom svoj anđele već 32 godine predstavlja vrhunac koncerta ovog benda, kao i vrhunac srpskog rokenrola. Poslednja pesma koju su odsvirali je bila Dobro jutro, koja je takođe horski otpevana.

Šta god neko mislio o Ribljoj Čorbi, još jednom su pokazali zašto se nalaze u samom vrhu domaće muzike i zašto su tu toliko dugo. Izmenjale su se razne stvari na ovim prostorima, pa čak i države u kojima obitavamo, a da se pri tom ne pomeramo. Jedna od retkih stvari koja se nije promenila je ovaj bend i emocija koju nude svima onima koji su spremni da čuju i osete.