Bolesna štenad, Navy ne obećava, Divlje svinje: Pakao u SubBeernom!

Dobro, priznajem, naslov je clickbait, pakla nije bilo, ali bilo je balona i konfeta i još mnogo toga. Bio je koncert Bolesne štenadi, njihov najznačajniji u dosadašnjoj karijeri. Bio je pun SubBeerni kao da je Čola pevao, a ne Lama. Bile su i Divlje svinje, iz Novog Sada i Navy ne obećava, iz Beograda, ma bila je ludnica, ali ona krajnje pozitivna!

Kako se SubBeerni nalazi u Cetinjskoj ulici, koja je okružena stambenim zgradama, sve svirke moraju da počnu nešto ranije i da se završe na vreme. Zbog toga se i desi da prvi bendovi sviraju ispred najvernijih fanova, ali nije da na to nismo navikli. Tačno u 9 časova na bini su bili Divlje svinje, mladi pankeri sa velikim stažom. Odsvirali su set svojih politički nekorektnih pesama sa hitovima kao što su Demokratija, Jagnjeće brigade, Spontano okupljanje. Za one koji su romantični našla se Pališ me. Na kraju smo čuli i Šišanje. Poručiše publici Ostanite divlji, a tako nekako i beše.

IMG_3284

U deset minuta do deset pojavljuju se Navy ne obećava, pomislio sam da je došlo vreme za večernju molitvu, ali ipak nismo morali da prizivamo svevišnjeg, jer bili smo u paklu, zar ne? Konačno sam uspeo da ih uhvatim uživo, do sada nisam bio siguran u njihov kredibilitet na aktuelnoj pank sceni, ali moram da priznam da me je oduševilo kako samouvereno deluju. Osim singlova Red, rad i disciplina, Novi kult i Kventin Tarantino, koja je najviše popalila masu, svirali su i gomilu novih numera, koje oni zovu anti-ljubavnim. Perspektiva ovog benda se ogleda u pesmama koje još uvek nisu objavili, a publika već zna njihove tekstove, što je i Nemanja primetio.

IMG_3511

U 22:40 na bini je bio hor od tri devojke i dva momka, a sa njima Bolesna štenad. Otvaraju sa Život je lep, svi u uniformama, našminkani, a Lama kao reinkarnacija Fredija Merkjurija, sa onim gornjim delom stalka za mikrofon, ali bez brkova. Od starta se videlo da je ovo posebno veče za Štence, novo poglavlje njihove karijere, rasprodat SubBeerni, to nije mala stvar. Kiza sa gitarom, još uvek živ, a obećali su da će ga ubiti na najstrašniji mogući način, kako dolikuje paklu. Kreću žestoko sa Izbacivač, onda Letnji hit samo je tekst ovog puta bio Lepi Kizo, što si u bedaku?, pa kako da ne bude kad mu se radi o glavi. Usledile su Ključ, pa Grad, a posle nje Vikend, samo što u novoj interpretaciji se sada ostalim danima sluša rege, što bi značilo da se niti jebe, niti drka. Publika je odmah počela da se uključuje u pevanju pesama, tako da kada je došla Komšinica to je već bilo horsko pevanje. Odvalili su sa Ubićemo sve pešake, a onda po prvi put odsvirali uživo Ne mogu da zaspim koja je prosto fenomenalno zvučala. Nastavljaju sa Himna, a na Nenad im se ponovo priključio hor Odeljenje F. Publika je bila izuzetno pasivna, pevali su, đuskali, ali nije bilo nekog većeg kretanja, što ima svojih pozitivnih strana jer se niko nije gurao dok smo pevali Multietničku atrakciju. Kako je ovo bio koncert pun iznenađenja, Štenad su odsvirali dve potpuno nove pesme koje će se naći na trećem albumu koji snimaju godinama, kako Lama reče. Prva koja se zove After je teatralna i sporijeg ritma, a do kraja certa čuli smo i numeru Nikad koja je znatno brža, a deo teksta je Ja se nikad nisam lečio na vreme. Finale koncerta je bilo spektakularno, Kiza je morao da skine gitaru i peva Lepe stvari, onda odsviraše Dugme, a za sam kraj, u minut do dvanaest, čuli smo i Kuc kuc ko je.

IMG_3901

Bolesna štenad su u SubBeernom, centru odsvirali ukupno 24 pesme, pred kraj su sa plafona pustili balone na publiku, letele su konfete, pa ako ovako pakao izgleda onda me upišite odmah, ja sam spreman za takav večni život!