Beer fest, dan treći: Na ovim prostorima, lepih stvari ima!

Tačno u 18 sati počeo je treći dan Beer Festa. Bend koji je započeo festivalski dan je bio Cotton pickers. Za vreme početka njihovog nastupa, obezbeđenje još nije dozvoljavalo ljudima da uđu na festivalski prostor, tako da sam ja bio jedan od retkih koji su imali tu čast, da čuju i vide ove momke. Karakteriše ih old school rock ‘n’ roll i blues zvuk, ali sa više distorzije. Njihov nastup bih mogao da okarakterišem kao oživaljavanje duhova prošlosti. Tekstovi su na engleskom, a vokalista ima specifičan glas, koji bih mogao da uporedim sa nešto slabijom verzijom Erika Kleptona. Atmosferu baš i ne mogu da opišem, s obzirom na to da se pubika mogla prebrojati na prste jedne ruke, ali nesumnjivo je da bi ovi momci napravili odličnu žurku i da bi se definitivno dopali starim rokerima. Detalj koji je meni zanimljiv je to što je u nekim momentima gitarista svirao i prstima. To daje vrlo interesantan i nešto mekši zvuk gitare, koja je svakako sve vreme pod distorzijom. Rekao bih da su momci uživali na sceni kao i malobrojna publika ispred njih. Pošto sam pristalica rokenrola i bluza, mnogo mi se dopao njihov nastup i njihova muzika. Mislim da zaslužuju mnogo više.

IMG_1719-(Copy)

Po završetku njihovog koncerta, publika se mogla prebrojati i na prste obe ruke. Na scenu je izašao mladi, negotinski bend Badmash. Momci su dosta energični i tu energiju su pokušali da prenesu na publiku, koja nije bila baš responzivna. Nekolicina prijatelja benda na ogradi ispred bine, držeći baner na kom pise Badmash, skakali su i pevali uz bend. Ovo je klasičan, brz pank rok zvuk, u kom se ništa posebno ne ističe. Nekoliko pesama je pevao i drugi gitarista, a imali su pesmu i na engleskom jeziku. Vokal nije toliko dolazio do izražaja, ali treba ih razumeti, s obzirom da su ovo momci u usponu svoje karijere, ali su, takođe, i mlade nade panka.

IMG_8862-(Copy) (Copy)

Posle kraće pauze, na scenu izlazi bend Škrtice. Publike je bilo znatno više nego za vreme nastupa prethodnih bendova. Polako ali sigurno se popunjavao koncertni prostor. Lično, Cane mi se nikad nije dopadao, kao ni njegov način pevanja, ali moram priznati da su Škrtice kao celina napravile izuzetno dobru atmosferu. Sviraju klasičan rokenrol, uz, naravno, Canetov specifičan vokal. Komunikacija sa publikom takođe nije izostala. Najveći utisak je definitivno ostavio basista, koji je ubedljivo  bio najenergičniji na sceni, u poređenju sa ostatkom benda, koji je bio poprilično statičan. Basista nam je pokazao da bas nije onaj najmanje bitan instument  bendu. Svojim deonicama je, osim svojom ogromnom energijom, privlačio mnogo pažnje. Za vreme njihovog koncerta desile su se i minijaturne tehničke probleme u vidu odaljavanja mikrofona sa bas bubnja, pa se nekad malo slabije čuo. Tehničari su nekoliko puta dolazili na scenu da nameste da sve bude kako treba i uspevali su. Uprkos ne tako zadivljujućem vokalu, tekstovi pesama su vrlo zreli i smisleni, što nije čudno, s obzirom na Canetovo iskustvo. Posle nekog vremena i ostatak benda se malo više aktivirao, pa smo mogli da vidimo mnogo energije i skakanja po bini, što se odlično odrazilo na publiku. Ispraćeni su velikim aplauzom i ovacijama.

IMG_8976-(Copy) (Copy)

Kako se pauza posle Škrtica bližila kraju, tako se koncertni prostor sve više popunjavao. Očigledno su oni bili zvezde večeri -stari, kultni i veoma iskusni, zagrebački pank rok bend Hladno pivo. Pred njihov izlazak čuli su se ovacije i dozivanja. Bend je konačno izašao na scenu i počeli su pesmom Majica. Za vreme te pesme, Mile je bacao majice u publiku, što je izazvalo veliko oduševljenje. Nastavili su u veselom ritmu pesmom Messi, a publika je nastavila horski da peva. Između pesama, Mile je komunicirao sa publikom, koja je bila dosta responzivna. Videli smo i prve šutke za ovo veče. Za vreme pesme Supermen, Mile nam je rekao kako se naježi kada gleda i čuje reakciju publike. To valjda dovoljno govori o tome kakva je atmosfera bila. Mile, ali i generalno cela ekipa, su pravi šoumeni, tako da, osim kroz nama dobro poznate pesme, mogli smo i da upijamo njihovu pozitivnu energiju sa bine i da je razmenjujemo sa njima. Svirali su pesme sa novog albuma, ali i stare hitove. Mnogobrojnoj publici uopšte nije bio problem da isprati sve u glas, sa širokim osmesima na licima. Za vreme pesme Samo za taj osećaj, Mile nije krio oduševljenje, pa se zahvalio publici jer su znali sve pesme do tada i glasno ih pevali. Pijem pivo na koncertu Hladnog piva, a onda počne pesma Nije sve tako sivo. Pa ima li šta lepše? Upravo za vreme  te pesme bend je u publiku bacao lopte za plažu. Nastup se priveo kraju i završili su ga pesmom Ezoterija. Ispraćeni su velikim aplauzom i ovacijama, kao i pozivima na bis, koji, nažalost, nismo dobili. Nastup im je bio kao Miletova ćela, sjajan i besprekoran!

IMG_9100-(Copy) (Copy)

Na scenu su izašli još jedni muzički veterani, ex-YU rock ikone, Zabranjeno pušenje. Od samog početka održavali su odličnu atmosferu, sviravši svoje hitove i samo su nastavili ono što je Hladno pivo počelo. Publike je bilo nešto manje nego za vreme nastupa Hladnog piva, ali i dalje to nije mala brojka. Prisutno je bilo i dosta starijih ljudi, kojima je očigledno ovo bend iz mladosti. Komunikacija sa publikom i odlična povratna reakcija nisu izostali. Nije izostala ni pesma Pišonja i Žuga, koju je publika horski, sa bendom, ispratila.

IMG_9173-(Copy) (Copy)

Za vreme pauze, pre nego što je na scenu izašao bend Brkovi, publika je očigledno bila toliko srećna što će ih čuti, da su odmah napravili šutku, pevajući njihove pesme. Toliko je željno iščekivano da bend izađe na scenu da je čak i obezbeđenje moralo da reaguje. Sve vreme su ih dozivali da izađu i sve vreme su trajale ovacije. Došao je trenutak istine i konačno su izašli na binu, što je izazvalo ogromnu radost u publici. Sad već tradicionalno, na binu su izašli nesvakidašnje obučeni, u tigrastim helankama, ili, u Šemsinom slučaju, košulji. Tomac je na sebi imao samo nešto nalik kimonu ili bade mantilu. Koncert su počeli odmah u jakom ritmu, pesmom Nevernica. Šutka je bila sve veća, kao i radost publike. Razmenjivali smo energiju sa bendom, s obzirom na to da su oni uvek poprilično veseli i energični. Nastavili su pesmom Ništa više mi ne značiš. Između svake pesme, Šemso je pričao neku priču, uglavnom o tome kome je posvećena pesma, ili čemu se radi u njoj. Kurve, šupci, glupače su samo neki od junaka Šemsovih pesama i priča. Brkovi su nam predstavili svoj novi singl, koji još nije objavljen – Gitaristi. U jednom momentu je bačen brushalter na binu, koji je Tomac odmah stavio na svoj bas. Tokom pesme Ornela, Šemso je zamolio publiku da peva refren umesto njega, a publika je rado ispunila njegov zahtev i u glas otpevala čitavu pesmu. Sledeće su bile pesme Pizda materina i Samo pijan mogu i rekao bih da je publika u tim momentima bila najglasnija. Posle nekoliko pesama, na scenu je izašao Vlada Džet koji je uručio Šemsi plaketu nagrade 202, pa im i mi iz redakcije čestitamo! Voleli ili ne voleli Brkove, morate priznati da je njihov koncert nešto posebno. Jeste da su oni samo derivat folka i panka, ali atmosfera koju naprave je nešto neverovatno. Rekao bih da su napravili najbolju atmosferu do sad na festivalu. Na njihovim koncertima možemo i videti metalce, pankere, ali i folkere i druge ljude koji uopšte nisu u deo alternativne kulture. Veoma je lepo onda i videti te ljude ujedinjene. Do sad smo videli i najveće šutke baš na njihovom koncertu, a razlog tome je upravo ovo što sam napisao. Poslednja pesma koju su odsvirali bila je, naravno, njihova najpoznatija, Kurvo prokleta. Nažalost, baš za vreme te pesme smo videli incident u publici, na koji obezbeđenje, iz samo njima poznatog razloga, nije reagovalo. Bend je ispraćen sa bine velikim aplauzom, ovacijama i pozivima na bis.

IMG_3137-(Copy)

Na Innovation zone je izašao Djaikovski. Publika se brzo premestila do te bine. Ovo je došlo kao malo osveženje posle toliko gitarskog zvuka. Bend koji praktikuje elektro dnb muziku, ali u svom arsenalu imaju i trubu i violinu. Takođe imaju i jednu vokalistkinju. Iako da je perfomans bio poprilično jednoličan, publika ga je rado prihvatila. Interesantna kombinacija instrumenata, koja, pre svega, stvarno zvuči dobro. Sa druge strane, publika je uz ovo mogla maksimalno da se opusti. Ja lično nisam u tom fazonu, ali moram skinuti kapu jer DJ nije sve sam radio, što je uglavnom slučaj kod takve muzike.

IMG_3280-(Copy)

Za kraj, kao šlag na tortu ove predivne večeri, na glavnu binu su izašli negovatelji irske kulture u Srbiji, najuspešniji muzičari koji sviraju takvu muziku, Orthodox CeltsFormalno i vrlo lepo obučeni, vidno raspoloženi, izašli su pred još raspoloženiju publiku. Uz plesanje i pevanje, sa osmesima na licima, mnogobrojna publika je pratila njihov nastup. Čak smo videli i šutke, ali i mnogo veselja, ljudskih vozića, mnogo krugova ljudi koji se međusobno ni ne poznaju, a plesali su zajedno i, sve u svemu, mnogo dobre atmosfere. Aca je vrlo uspešno komunicirao sa publikom. Njihov nastup je bio prava poslastica za laku noć, ili dobro jutro, s obzirom da su svirali u tri sata posle ponoći. No, to nije sprečilo publiku da u jako velikom broju uživa na koncertu. Aca je svoju ekipu predstavljao kao gospodu, što oni stvarno jesu. Ako ništa, posle njihovog koncerta su svi lepo spavali, s obzirom na to da nisam video nikoga u publici da je bio statičan.

IMG_3846-(Copy)

Mogu slobodno da kažem da je treći dan, po svemu, bio najbolji do sada. Objektivno gledano, i Hladno pivo i Brkovi su ispred sebe imali ogroman broj ljudi, što nam govori i koliko su ti bendovi uticajni, ali i da se poprilično cene u Srbiji. U svakom slučaju, ko nije video i osetio kako je ovde, i to ne samo večeras, zna o čemu pričam kada kažem da je ovo nešto najbolje što može da se doživi. Kako Mile Kekin kaže Na ovim prostorima, lijepih stvari ima! E pa ovaj festival je upravo jedan od tih stvari!